Οικονομία

Υπουργείο Εργασίας: Με διορθωτικές παρεμβάσεις επεκτείνεται η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας

dimosio ergazomeni 800x533 1 1024x682 1

dimosio ergazomeni 800x533 1 1024x682 1

Την καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας εντός του 2024, έχει ως στόχο το υπουργείο Εργασίας για το λόγο αυτό επιταχύνει τις διαδικασίες καθιέρωσή της σε όλους τους κλάδους παραγωγής.

Ταυτοχρόνως σχεδιάζει μικροπαρεμβάσεις στην εφαρμογή του μέτρου στους κλάδους του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας, έτσι ώστε η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας να είναι πιο αποτελεσματική αλλά και ευκολότερη, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις.

Όταν θα ολοκληρωθεί η  καταγραφή των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών στους κλάδους όπου σήμερα εφαρμόζεται πιλοτικά (βιομηχανία και λιανεμπόριο) τότε θα δοθούν οδηγίες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Οι παρεμβάσεις  δεν θα αλλοιώνουν την ουσία του μέτρου, αλλά θα βελτιώνουν την εφαρμογή του. Μια από τις παρεμβάσεις που εξετάζονται   είναι η ύπαρξη ενός μικρού, ελαστικού χρονικού ορίου, εντός του οποίου θα μπορεί ο εργαζόμενος να χτυπά την κάρτα του, χωρίς να αλλάζει το ωράριο εργασίας. Το όριο αυτό  δεν μπορεί να είναι πάνω από 15 με 20 λεπτά, πριν και μετά τη λήξη του ωραρίου.

Οδηγός

Εν τω μεταξύ οι υπηρεσίες του υπουργείου εξέδωσαν ενιαίο οδηγό καλύπτοντας το σύνολο των ερωτημάτων που έχουν τεθεί έως τώρα για όλα τα θέματα. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η πλήρης ενημέρωση όχι μόνο των επιχειρήσεων και των λογιστηρίων αλλά και των ίδιων των εργαζόμενων, για την χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Στον οδηγό καταγράφονται οι προθεσμίες που θα πρέπει να τηρούνται από τις επιχειρήσεις για την δήλωση μεταβολής στοιχείων εργασιακής σχέσης, το ψηφιακό ωράριο απασχόλησης, τις άδειες και την έναρξη και λήξη της κάρτας εργασίας.

Από την αρχή του 2024, η χρήση της κάρτας έχει επεκταθεί – πιλοτικά – στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου αλλά και της βιομηχανίας, ενώ από την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή της στους συγκεκριμένους κλάδους παραγωγής. Εξαιρούνται μόνο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, στα πετρελαιοειδή και στα ορυχεία.

ergazomenoi Εστίαση και τουρισμός

Το επόμενο εξάμηνο – εντός του καλοκαιριού – θα εφαρμοστεί στους 500.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε  επιχειρήσεις εστίασης και στον τουρισμό. Το μέτρο θα επεκταθεί δοκιμαστικά στους δυο κλάδους κατά τη φετινή σεζόν, έτσι ώστε να διαπιστωθούν τυχόν δυσκολίες ή κενά, που θα ανακύψουν κατά την λειτουργία της ψηφιακής κάρτας στους συγκεκριμένους χώρους εργασίας.

Κατά τη δοκιμαστική περίοδο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εστίαση και τουρισμό, θα είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα για το προσωπικό τους και να καταγράφουν τι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, τις υπερωρίες, τα ρεπό τις άδειες. Στην   περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις, οι ποινές θα είναι υπό αναστολή, δηλαδή δε θα επιβάλλονται εφόσον οι εργοδότες συμμορφωθούν με τις συστάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας.

Το πρόστιμο

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις παραβάσεων που έχουν να κάνουν με το ωράριο, το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Οι δυο κλάδοι εστίαση και τουρισμός θεωρούνται υψηλής παραβατικότητας. Οι συχνότερες παραβάσεις έχουν σχέση με την  υποδηλωμένη απασχόληση, και την υπερωριακή απασχόληση.

Με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας οι εν λόγω παραβάσεις θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό, καθώς από τη στιγμή που εγκατασταθεί το σύστημα της ψηφιακής κάρτας το ωράριο εργασίας αλλά και κάθε κίνηση του εργαζόμενου (προσέλευση, διάλειμμα, ολιγόωρη απουσία, αποχώρηση), θα δηλώνεται υποχρεωτικά στην Εργάνη.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή της  ψηφιακής κάρτας εργασίας ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2022 για το σύνολο των τραπεζών της χώρας και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Πηγή ΟΤ

To Top