Ελλάδα

Υψηλός και πολύ υψηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης φωτιάς από τις 9 – 11 Αυγούστου σε 20 σημεία της Ελλάδας

fwtia 2

Υψηλός και πολύ υψηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης φωτιάς από τις 9 – 11 Αυγούστου σε 20 σημεία της Ελλάδας

Νέα προειδοποίηση για το επόμενο τριήμερο, 9-11 Αυγούστου, εξέδωσαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Τις επόμενες τρεις μέρες, αναμένεται κατά τόπους επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των βορείων ανέμων, σε 20 σημεία της Ελλάδος.

Η επίδραση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στην ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων είναι σωρευτική και επηρεάζει την ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιών. Πάρα την υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών και την επικράτηση λιγότερο ξηρών ατμοσφαιρικών συνθηκών τις τελευταίες ημέρες, η ευκολία ανάφλεξης και η ταχύτητα εξάπλωσης παραμένουν λοιπόν υψηλές και πολύ υψηλές στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, όπως προκύπτει από την ανάλυση των μετρήσεων του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, κατά το τριήμερο 9 – 11 Αυγούστου 2023 αναμένεται κατά τόπους επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των βορείων ανέμων. Αναλύοντας τις γεωγραφικές ζώνες όπου περιμένουμε να συνδυαστούν οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου (άνεμοι με μέση ταχύτητα άνω των 5 μποφόρ) με την υψηλότερη ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023, οι περιοχές με τις πλέον δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες περιλαμβάνουν την Αττική, τη Βοιωτία τη Νότια Φωκίδα, την Εύβοια, την Ανατολική Αργολίδα, την Ανατολική και Νότια Λακωνία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τη Σάμο, την Ικαρία, τη Χίο, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, τη Θάσο, τις Σποράδες και τοπικά σε τμήματα της Ροδόπης, του Έβρου και της Χαλκιδικής.

GRC NUTS3 CFFWIS el 20230808
Υψηλός και πολύ υψηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης φωτιάς από τις 9 – 11 Αυγούστου σε 20 σημεία της Ελλάδας 4

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

ws08082023
Υψηλός και πολύ υψηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης φωτιάς από τις 9 – 11 Αυγούστου σε 20 σημεία της Ελλάδας 5
To Top