Οικονομία

Ακίνητα: Ερχεται νέο κύμα μεταβιβάσεων το 2024

ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Με αμείωτη ένταση αναμένεται να συνεχιστεί το κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων και το 2024 παρά το ράλι που εξακολουθούν να καταγράφουν οι τιμές στην αγορά. Η όρεξη Ελλήνων και ξένων για επενδύσεις στο εγχώριο real estate αποτυπώνεται στα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει αυξημένα έσοδα από μεταβιβάσεις ακινήτων το επόμενο έτος. Μόνο από τις αγοραπωλησίες θα εισπραχθούν φόροι που φθάνουν τα 570 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 235 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Τα έσοδα από αγοραπωλησίες ακινήτων θα φθάσουν τα 459 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 111 εκατ. ευρώ προβλέπεται να εισπραχθούν από τις πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων. Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εκτιμάται ότι θα κινηθούν και οι εισπράξεις από τον φόρο κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών. Από τις κληρονομιές το 2024 οι εισπράξεις προβλέπεται να φθάσουν τα 187 εκατ. ευρώ, ενώ από τις γονικές παροχές και τις δωρεές – και παρά το υψηλό αφορολόγητο όριο των  800.000 ευρώ – τα έσοδα θα ανέλθουν στα 48 εκατ. ευρώ. Συνολικά και από τις δύο πηγές εσόδων το Δημόσιο θα εισπράξει 235 εκατ. ευρώ.

Τα ακίνητα «ζεσταίνουν» τα κρατικά ταμεία. Πάνω από 30.000 διαμερίσματα, μονοκατοικίες, οικόπεδα, επαγγελματικά ακίνητα, αγροτεμάχια άλλαξαν χέρια από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου με τη συνολική αξία τους να αγγίζει τα 2,2 δισ. ευρώ όπως αποκαλύπτεται από τα συμβόλαια. Τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων που επεξεργάστηκαν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» δείχνουν τον χορό εκατομμυρίων που έχει στηθεί στην ελληνική κτηματαγορά, την αυξημένη διάθεση Ελλήνων και ξένων για επενδύσεις σε ακίνητα αλλά και το άλμα που καταγράφουν οι εμπορικές τιμές.

Τιμές ζώνης

Η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών έχει ανοίξει αρκετά σε πολλές περιοχές, σχεδόν 2 χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης στις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται κυρίως στις ακριβές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των νοτίων και βορείων προαστίων του Λεκανοπεδίου.

Ο Δήμος Αθηναίων κρατάει τα σκήπτρα στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Από την αρχή του έτους  άλλαξαν χέρια 4.571 ακίνητα σε τιμές οι οποίες σύμφωνα με τα συμβόλαια σε πολλές περιπτώσεις να κινούνται πολύ πάνω από τις αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα διαμέρισμα 83 τ.μ. του 5ου ορόφου στο Κολωνάκι, το οποίο κατασκευάστηκε το 1950 αγοράστηκε στην τιμή των 800.000 ευρώ ή 9.639 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων παραμένουν θετικές, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία. Βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμένει έντονο ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στην Αττική και για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά. Μεσοπρόθεσμα, πρωτοβουλίες σχετικές με τη στήριξη συγκεκριμένων κατηγοριών νοικοκυριών (π.χ. νέοι, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πρόγραμμα «Σπίτι μου») για την απόκτηση κατοικίας αναμένεται να συμβάλουν στην τόνωση της ζήτησης, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών (π.χ. πρόγραμμα «Ανακαινίζω» – «Εξοικονομώ») αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση του κτιριακού αποθέματος.

To Top