Οικονομία

Αλλάζει ο χάρτης της αγοράς πετρελαίου

TANKER OPEN 1

TANKER OPEN 1

Οι επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα προβληματίζουν και την ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου και ντίζελ επηρεάζοντας παράλληλα τις λιανικές τιμές.

Οι ευρωπαϊκές αγορές επιδιώκουν προληπτικά να μετριάσουν τους κινδύνους βελτιώνοντας τις στρατηγικές εφοδιασμού και διερευνώντας εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με ντίζελ, σημειώνει ο ναυλομεσιτικός οίκος Intermodal και προσθέτει ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μέση Ανατολή για το περίπου 30% των αναγκών της σε ντίζελ συνιστά κίνδυνο. Ο ναυλομεσιτικός οίκος επικαλείται στοιχεία της Insights Global που δείχνουν έλλειμμα αποθεμάτων ντίζελ 277.000 βαρελιών ή μείωση 11,23% από τον μέσο όρο πενταετίας την 1η Φεβρουαρίου. Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για την Ευρώπη να προσαρμόσει τις ενεργειακές στρατηγικές της ώστε να διατηρήσει τη σταθερότητα του εφοδιασμού με ντίζελ.

Εισαγωγές

Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές ντίζελ προς την Ευρώπη από την περιοχή ανατολικά του Σουέζ έχουν μειωθεί, με τα περισσότερα φορτία να ανακατευθύνονται γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας για να αποφύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ. Οι διελεύσεις φορτωμένων δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων από τη Διώρυγα είναι σήμερα περίπου 30% κάτω από τα επίπεδα του Νοεμβρίου και αναμένεται να συνεχιστούν σε μειωμένα επίπεδα. Η στρατηγική αλλαγή δρομολόγησης όχι μόνο αύξησε σημαντικά την απόσταση του ταξιδιού κατά περίπου 70% σε σύγκριση με τη συντομότερη διαδρομή του Σουέζ, αλλά οδήγησε επίσης σε δραματική αύξηση του κόστους μεταφοράς, σημειώνει η Intermodal. Τα στοιχεία του Baltic Exchange υπογραμμίζουν ότι η τιμή για ένα δρομολόγιο από Μέση Ανατολή σε Μεγάλη Βρετανία (65kt MEG – UKC) έχει αυξηθεί σχεδόν 140% από τις αρχές Δεκεμβρίου και κατά 52,5% από τις αρχές του 2024.

Διαταραχές

Η αύξηση αυτή έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ στις 29 Ιανουαρίου, με ημερήσιο ισοδύναμου ναύλου στα 105.394 δολάρια ανά ημέρα, δηλαδή 234,14% αύξηση από τον μέσο όρο του 2023. Επιπλέον, οι επιθέσεις συνέβαλαν στην εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών του ντίζελ, που έφτασαν σχεδόν σε υψηλό τριών μηνών, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το αυξημένο κόστος και τις διαταραχές του εφοδιασμού από την Ασία στην Ευρώπη. Η Ευρώπη αναμένεται να αντιμετωπίσει επιπλέον προβλήματα στις προμήθειες ντίζελ τους επόμενους μήνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες λιανικές τιμές ντίζελ, αμφισβητώντας περαιτέρω την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας απέναντι στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, προειδοποιεί η Intermodal.

Σύμφωνα με τον οίκο Gibson, το εμπόριο καθαρών προϊόντων αργού πετρελαίου από τον Κόλπο της Μέσης Ανατολής (MEG)/την Ινδία προς την Ευρώπη από τα 955 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα που ήταν πέρυσι κατά μέσο όρο μειώθηκε σε μόλις 690 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του AIS. Επίσης και η θαλάσσια μεταφορά αργού προς την Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή έχει επηρεαστεί καθώς από τα 15 Suezmaxes και τα 8 VLCC που φόρτωσαν αργό στο MEG τον Ιανουάριο για παράδοση στην Ευρώπη 10 Suezmaxes και 6 VLCC επέλεξαν δρομολόγηση μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

To Top