Κόσμος

Ανάλυση BBC: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο της Γάζας

AP23291509879095

Ανάλυση BBC: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο της Γάζας

Το BBC συγκέντρωσε και ανέλυσε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Al-Ahli στη Γάζα, ενώ συνομίλησε με ειδικούς στα όπλα, ώστε να εξακριβωθεί τι έγινε.

Σύμφωνα με το bbc.com, η έκρηξη στο νοσοκομείο σημειώθηκε γύρω στις 19:00 την Τρίτη. Ένα βίντεο 20 δευτερολέπτων που κυκλοφόρησε στα social media υποτίθεται ότι δείχνει την έκρηξη και ήταν το πρώτο σημαντικό οπτικό στοιχείο που προέκυψε για το περιστατικό. Σε αυτό, ακούγεται το σφύριγμα ενός εισερχόμενου βλήματος, ακολουθούμενο από μια έκρηξη και μια τεράστια φωτιά.

Ζωντανά πλάνα από το δίκτυο Al-Jazeera που μεταδόθηκαν στις 18:59 έδειξαν ένα λαμπρό φως να υψώνεται στον ουρανό πάνω από τη Γάζα. Μερικοί έχουν προτείνει ότι προέρχεται από πύραυλο που φαίνεται να εκρήγνυται ή να αποσυντίθεται. Από το βίντεο, φαίνεται ένα φλας μακριά, ακολουθούμενο από μια πολύ μεγαλύτερη έκρηξη πιο κοντά στην κάμερα. Άλλα πλάνα έδειχναν την ίδια έκρηξη από διαφορετικές γωνίες και αποστάσεις.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται ότι η έκρηξη έγινε σε αυλή που είναι μέρος του χώρου του νοσοκομείου. Οι εικόνες μετά την έκρηξη δεν δείχνουν σημαντικές ζημιές στα γύρω κτίρια, αλλά φαίνονται καμένα σημάδια στο έδαφος και καμένα αυτοκίνητα.

Η γνώμη των ειδικών

Μέχρι στιγμής τα ευρήματα είναι ασαφή. Το BBC Verify έδειξε τα στοιχεία σε αρκετούς ειδικούς στα όπλα, ορισμένοι από τους οποίους λένε ότι δεν συνάδουν με αυτό που θα περίμενε κανείς από μια τυπική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Ο J Andres Gannon, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, στις ΗΠΑ, λέει ότι η έκρηξη φαίνεται να είναι μικρή, πράγμα που σημαίνει ότι η θερμότητα που παράγεται από την πρόσκρουση μπορεί να προκλήθηκε από υπολείμματα καυσίμου πυραύλων και όχι από έκρηξη πυραυλικής κεφαλής.

Ο Justin Bronk, ανώτερος ερευνητής στο Royal United Services Institute (Rusi) στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμφωνεί. Αν και είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι σε τόσο πρώιμο στάδιο, λέει, τα στοιχεία δείχνουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ένα αποτυχημένο τμήμα πυραύλων που έπληξε το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και προκάλεσε φωτιά στα καύσιμα.

Το κρίσιμο στοιχείο

Ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία είναι η φύση του κρατήρα που άφησε πίσω του η έκρηξη. Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις λένε ότι η απουσία μεγάλου κρατήρα, ή ζημιές από έκρηξη σε παρακείμενα κτίρια, αποδεικνύει ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από τα όπλα τους.

Ωστόσο, απουσιάζουν θραύσματα πυραύλων. Συγκεκριμένα, αυτά τα βλήματα είναι συχνά αναγνωρίσιμα από τα συντρίμμια του κελύφους τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της προέλευσης τους. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία.

To Top