Οικονομία

Αναταράξεις στα λιμάνια της Μεσογείου

ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΛΙΜΑΝΙΑ

ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΛΙΜΑΝΙΑ

Και σήμερα να λήξει η «εμπόλεμη» κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, θα χρειαστούν δυο με τρεις μήνες για να επανέλθει η κανονικότητα στα δρομολόγια των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και στη λειτουργία των λιμανιών της Μεσογείου, εκτιμούν παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς. Στις εκτιμήσεις αυτές προβαίνουν οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα ενόψει μιας βελτίωσης του καθεστώτος ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα, για την οποία όμως δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε ακριβώς θα επέλθει.

Για να αλλάξουν και πάλι ρότα τα πλοία θα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές στα συμβόλαια, τα οποία τώρα ορίζουν ρητώς ότι τα φορτία θα μεταφερθούν μέσω της Αφρικής. Επίσης ανάλογα θα πρέπει να προσαρμοστούν και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες.

Ο Πειραιάς

Πάντως ο Πειραιάς δείχνει το τελευταίο διάστημα να υποδέχεται μεγαλύτερο αριθμό μεγάλων πλοίων από ό,τι τους δυο πρώτους μήνες έναρξης της κρίσης στην Ερυθρά, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες. Πριν από την κρίση που προκάλεσαν οι Χούθι, οι μεγάλες ναυτιλιακές πραγματοποιούσαν δυο προσεγγίσεις στο λιμάνια του Πειριαά (από Ασία προς Ευρώπη και το αντίστροφο). Λόγω της κρίσης μείωσαν τις προσεγγίσεις στο μισό. Ετσι ο Πειραιάς εμφανίζεται μαζί με άλλα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου να «χάνουν» από τις ρουκέτες των Χούθι σε αντίθεση με τα λιμάνια της Δυτικής Μεσογείου που δείχνουν μια σταθερότητα, εκτιμά o οίκος αναλύσεων Drewry. H επαναδρομολόγηση των πλοίων βασικών γραμμών των ναυτιλιακών εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας έχει φέρει τα πάνω κάτω στα λιμάνια της Μεσογείου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alphaliner. Προκειμένου να αποφύγουν… τους πυραύλους των Χούθι οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών (liners) δρομολόγησαν τα πλοία τους μέσω Αφρικής αποφεύγοντας το Σουέζ. Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την απότομη μείωση της χωρητικότητας των πλοίων σε λιμένες της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου, με τους λιμένες της Δυτικής Μεσογείου να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, αναφέρει ο οίκος αναλύσεων Drewry.

Καθώς ακόμη δεν έχει επιλυθεί η κατάσταση ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα, οι liners που μεταφέρουν containers συνεχίζουν να εκτρέπουν τα πλοία κύριας γραμμής που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ Ασίας και Ευρώπης μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Διακίνηση

Υστερα από μια αρχική περίοδο αναστάτωσης, όταν οι προγραμματισμένες ημερομηνίες άφιξης ανατράπηκαν λόγω της μεγαλύτερης διαδρομής, οι προσεγγίσεις των containerships στα λιμάνια της Δυτικής Μεσογείου έχουν σε μεγάλο βαθμό σταθεροποιηθεί, σημειώνει η Alphaliner. Αν και η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση στο Algeciras τον Ιανουάριο του 2024, ο όγκος αυξήθηκε στα άλλα δυο λιμάνια της Ισπανίας (Βαλένθια και Βαρκελώνη) κατά 11% σε ετήσια βάση.

Αντίθετα, στα λιμάνια-κόμβους της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου σημειώθηκαν απότομες μειώσεις στη μέση εβδομαδιαία χωρητικότητα πλοίων κατά το 1ο τρίμηνο του ’24, οι οποίες κυμαίνονται από 18% μείωση στο ιταλικό Gioia Tauro έως 31% μείωση στον Πειραιά. Τον Ιανουάριο του 2024 οι όγκοι που διακινήθηκαν στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά μειώθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση, ενώ η κίνηση στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της Διώρυγας του Σουέζ μειώθηκε κατά 3%, δείχνουν τα στοιχεία του Drewry.

Χωρητικότητα

Επίσης και η μέση εβδομαδιαία χωρητικότητα των προσεγγίσεων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στα κύρια λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας μειώθηκε απότομα. Ενώ ορισμένοι liners συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα λιμάνια King Abdullah και Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, ταυτόχρονα έχουν αντικαταστήσει τις προσεγγίσεις πλοίων κύριας γραμμής με μικρότερες υπηρεσίες μεταφοράς από μεσογειακούς κόμβους που παρέχουν ειδική σύνδεση με τη Βόρεια Ερυθρά Θάλασσα. Το λιμάνι Dammam στη Σαουδική Αραβία δέχτηκε κάποιες πρόσθετες προσεγγίσεις το 1ο τρίμηνο του 24, αλλά το υψηλό ποσοστό αύξησης οφείλεται εν μέρει στη σχετικά χαμηλή βάση του 4ου τριμήνου του ’23. Το λιμάνι Κολόμπο της Σρι Λάνκα αναδεικνύεται επίσης σε βασικό κόμβο μεταφόρτωσης, προσφέροντας στους liners την ευκαιρία να μεταφορτώνουν φορτίο μεταξύ υπηρεσιών που εκτρέπονται μέσω του Ακρωτηρίου και υπηρεσιών προς/από τη Μέση Ανατολή.

To Top