Οικονομία

Ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης εν μέσω προκλήσεων

2024 01 13T171257Z 80901367 RC23H5AZYIK6 RTRMADP 5 DAVOS MEETING

2024 01 13T171257Z 80901367 RC23H5AZYIK6 RTRMADP 5 DAVOS MEETING

Με θέμα την επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης σε μια περίοδο με μεγάλες γεωπολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις ξεκινά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός που θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου.

Εκεί πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στο παγκόσμιο κοινό, αλλά και να συζητήσουν μεταξύ τους κεκλεισμένων των θυρών επιδιώκοντας να κλείσουν μεγάλα ντιλ – ειδικά όσον αφορά μεγάλες επιχειρήσεις.

4 προτεραιότητες

Οι τέσσερις φετινές βασικές ενότητες στο βασικό θέμα («Rebuilding Trust») είναι:

1. Η προσπάθεια για επίτευξη ασφάλειας και συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο με συνεχείς συγκρούσεις.

2. Η δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στη νέα εποχή.

3. Η τεχνητή νοημοσύνη ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία.

4. Η υιοθέτηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια.

Φέτος αναμένεται να παρευρεθούν περισσότερα από 300 κορυφαία δημόσια πρόσωπα από την πολιτική και την οικονομία. Τα μεγάλα ονόματα είναι πολλά και ανάμεσά τους βρίσκονται μεταξύ άλλων, όπως τουλάχιστον είχαν επιβεβαιώσει στο WEF, οι εξής πολιτικοί, εκτός από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη: ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κιάνγκ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Χαν Ντακ Σου, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρου. Επίσης είχε προγραμματιστεί να παρευρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και άλλοι αμερικανοί πολιτικοί.

Από τους θεσμούς, θα λάμβαναν μέρος μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλνία Γκεοργκίεβα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζέι Μάνγκα και η γενική γραμματέας του Παγκόσμιο Οργανσιμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόνιο Ιουεάλα. Επίσης αναμενόταν να παρευρεθούν περίπου 1.600 επιχειρηματικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και περίπου 800 επικεφαλής μεγάλων εταιρειών. Πολλοί από αυτούς επιδίωκαν να κρατήσουν πιο χαμηλό προφίλ, ώστε να κάνουν συζητήσεις για ντιλ και άλλα θέματα στο προσκήνιο.

Παγκόσμια οικονομία

Για προσπάθεια να δοθεί από τους παρευρισκομένους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο πολυτελές θέρετρο της Ελβετίας «μια άμεση απάντηση στην έλλειψη της εμπιστοσύνης η οποία είναι εμφανής στις κοινωνίες και μεταξύ των εθνών», έκανε ο γενικός διευθυντής WEF Μίρεκ Ντούσεκ.

Πριν από την έναρξη του 54ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το WEF δημοσιοποίησε τη δική του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία στην οποία παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν βασικό θέμα συζήτησης και στα δημόσια πάνελ.

Το WEF έκανε λόγο για την ανάγκη παγκόσμιου διαλόγου ενόψει των αυξανόμενων αυτών προκλήσεων, τις οποίες κατονόμασε ως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στους κινδύνους περιλαμβάνονται ακόμη το υψηλό κόστος ζωής, οι δημογραφικές αλλαγές σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται πως τα υψηλά επιτόκια εκθέτουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις υπερχρεωμένες χώρες σε προβλήματα χρέους. Ψηλά στην ατζέντα επίσης θα είναι και οι πόλεμοι και οι μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή. Οπως αναφέρεται, ο αντίκτυπος για κάθε περιοχή του πλανήτη είναι διαφορετικός αλλά όταν οι κίνδυνοι συνδυάζονται τότε γίνονται ακόμη πιο σοβαροί.

To Top