Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα: Νετανιάχου και Γκάλαντ στην «πρώτη γραμμή» –…

AP23292433432013

Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα: Νετανιάχου και Γκάλαντ στην «πρώτη γραμμή» – «Θα πολεμήσουμε σαν λιοντάρια»

Μετά τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο επισκέφθηκε τους στρατιώτες που έχουν ζώσει τη Λωρίδα της Γάζας και αναμένουν το «πράσινο φως» για την εισβολή.

«Θα νικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις» και «θα πολεμήσουμε σαν λιοντάρια» τους είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και συνέχισε «Ο λαός του Ισραήλ σας στηρίζει, θα δώσουμε ένα κρίσιμο χτύπημα στους εχθρούς μας για να πετύχουμε τη νίκη».

Ο στρατηγός Γιαρόν Φίνκελμαν, τόνισε σε δηλώσεις του ότι «Ο πόλεμος αυτός μας επιβλήθηκε από έναν εχθρό δίχως έλεος, που μας προκάλεσε ένα σοβαρό χτύπημα. Τους δίνουμε δυνατά χτυπήματα, όμως τώρα πηγαίνουμε τη μάχη στο έδαφός τους. Θα τους κερδίσουμε στο γήπεδό τους.

«Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, επισκέφθηκε σήμερα τα στρατεύματα που έχουν περικυκλώσει τη Λωρίδα της Γάζας για να τους ανεβάσει το ηθικό και να τους πει πως η ώρα της χερσαίας επίθεσης πλησιάζει.

«Να είστε έτοιμοι, η ώρα πλησιάζει. Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή. Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε ο υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Είμαι υπεύθυνος για το αμυντικό σύστημα της χώρας. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος να οδηγήσω τους μαχητές μας στη νίκη» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την αποτυχία να προβλεφθεί η επίθεση της Χαμάς.

Την ίδια ευθύνη, είχε αναλάβει και ο επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ισραήλ, Σιν Μπετ, Ρονάν Μπαρ, σε επιστολή του στους εργαζόμενους της Υπηρεσίας.

Αποσύρει τους διπλωμάτες από τις γύρω χώρους

Παράλληλα και αφού είχαν προηγηθεί τα επεισόδια σε πρεσβείες του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση κατά του νοσοκομείο στη Γάζα με τους εκατοντάδες νεκρούς, το Ισραήλ με τη «χερσαία επίθεση» να πλησιάζει αποφάσισε να αποσύρει τους διπλωμάτες του από τις χώρες της περιοχής και να ανακαλέσει τον πρέσβη από τις ΗΠΑ.

Ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί «σε όλον τον κόσμο», λόγω των εντάσεων και των κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσουν με αφορμή των πόλεμο στη Γάζα.

«Λόγω των αυξημένων εντάσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου, του κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων, των διαδηλώσεων ή των βίαιων ενεργειών εναντίον Αμερικανών πολιτών και αμερικανικών συμφερόντων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η Ουάσινγκτον καλεί τους Αμερικανούς να είναι σε εγρήγορση κυρίως σε τουριστικές περιοχές και να βρίσκονται σε επικοινωνία με τις προξενικές αρχές. Στη ταξιδιωτική οδηγία δεν προσδιορίζεται κάποια συγκεκριμένη χώρα ή τοποθεσία.

Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Όχθη, το Ιράν, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τυνησία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Στη Βηρυτό, η αστυνομία απώθησε με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση τους διαδηλωτές που εκτόξευσαν αντικείμενα κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο.

To Top