Οικονομία

Αρωμα γυναίκας στο τιμόνι των επιχειρήσεων

6dc57d5e 2c3d 49da 98b7 a3e7cbe56d6c 1

6dc57d5e 2c3d 49da 98b7 a3e7cbe56d6c 1

Η Νορβηγία προτείνει τώρα οι μεγάλες και μεσαίες εταιρείες της χώρας να είναι υποχρεωμένες να περιλαμβάνουν στα διοικητικά τους συμβούλια γυναίκες σε ποσοστό τουλάχιστον 40%. Η κίνηση αυτή γίνεται σε μια προσπάθεια να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες σε γυναίκες να φτάνουν σε κορυφαίες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα και να ευνοηθεί η οικονομία με αύξηση της καινοτομίας και του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Το τελικό νομοσχέδιο, που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο, αφορά περίπου 20.000 επιχειρήσεις. Το ποσοστό των γυναικών σε μη εισηγμένες νορβηγικές εταιρείες ανέρχεται επί του παρόντος στο 20% από 15% που ήταν πριν από περίπου δύο δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η σκανδιναβική χώρα ήταν η πρώτη στον κόσμο που εισήγαγε το 2005 ποσόστωση 40% στη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, παίρνοντας την πρωτοπορία στο να υποχρεωθούν οι εταιρείες αυτές να προσλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις. Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση της Νορβηγίας είχε προτείνει επέκταση του νόμου περί τέτοιων ποσοστώσεων ώστε να ισχύει και για μεγάλες μη εισηγμένες εταιρείες.

Τώρα ανακοινώθηκε ότι η απόφαση θα αφορά και τις μεσαίου μεγέθους μη εισηγμένες εταιρείες, που έχουν κατ’ ελάχιστον 30 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα πάνω από 50 εκατομμύρια κορόνες (ή 4,7 εκατομμύρια δολάρια). Στόχος είναι να εφαρμοστεί ένας τέτοιος νόμος έως το 2028. Αρχικά η προτεινόμενη νομοθεσία θα αφορά εταιρείες με συνολικά έσοδα από 100 εκατομμύρια κορόνες (9,4 εκατομμύρια δολάρια) και άνω. Οι εταιρείες αυτές που θα επηρεαστούν από του χρόνου υπολογίζονται σε περίπου 8.000 στη Νορβηγία.

Αργή βελτίωση

Η βελτίωση της ισορροπίας των δύο φύλων στις αίθουσες συνεδριάσεων ήταν πολύ αργή, σύμφωνα με την κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται το Εργατικό Κόμμα της χώρας. Η Νορβηγία δεν είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον περασμένο Νοέμβριο νόμο που απαιτεί το 40% των μη εκτελεστικών συμβούλων να είναι γυναίκες ή το 33% μεταξύ όλων των διευθυντών.

«Αυτό είναι ένα σημείο καμπής για την ισότητα στις επιχειρήσεις στη Νορβηγία», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιαν Κρίστιαν Βέστρε. Επιχειρήσεις και συνδικάτα συμμερίζονται την επιθυμία της κυβέρνησης και «χαίρομαι που μαζί βρήκαμε ένα μέσο δράσης που μπορεί να επιταχύνει το έργο», είπε, σύμφωνα με το Bloomberg. «Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που το κάνει αυτό», προσέθεσε.

Δίκαιη πολιτική

Είπε επίσης ότι ενώ η προσπάθεια βασίζεται στις φιλοδοξίες της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια δίκαιη πολιτική για την ισότητα, ο κύριος μοχλός ήταν οικονομικός. «Πρόκειται, πρώτα και κύρια, για τη δημιουργία περισσότερης αξίας, καινοτομίας, δημιουργικότητας και χρήσης όλων των πόρων στην κοινωνία μας», δήλωσε ο Βέστρε σύμφωνα με το Reuters.

Επεσήμανε ακόμη ότι αυτή η πρόταση της κυβέρνησης έχει την υποστήριξη του μεγαλύτερου νορβηγικού εργοδοτικού λόμπι, του NHO, και της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας συνδικάτων στη χώρα, της LO.

Καθώς η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία, είναι πιθανό τώρα αυτό το νομοσχέδιο να περάσει με την υποστήριξη ενός αριστερού κόμματος στο κοινοβούλιο, της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, το οποίο υποστηρίζει το κυβερνών Εργατικό Κόμμα.

Με βάση τους υπολογισμούς από την κυβέρνηση θα χρειαστεί να προσληφθούν σχεδόν 13.000 νέα μέλη διοικητικών συμβουλίων για τις εταιρείες αυτές έως το 2028. Οι απαιτήσεις για εκπροσώπηση γυναικών σε διοικητικά συμβούλια σε ποσοστό 40% θα αφορά επίσης συνεταιρισμούς ή οικιστικούς συλλόγους που διατηρούν περισσότερα από 500 μέλη ο καθένας, καθώς και επιχειρηματικά ιδρύματα.

 

To Top