Πολιτική

Μπαράζ επαφών Γεραπετρίτη για θέματα διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας

5925249

Μπαράζ επαφών Γεραπετρίτη για θέματα διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε πολλά τετ α τετ με διάφορους πολιτικούς στις Βρυξέλλες που ταξίδεψε για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν θέματα προώθησης διμερούς πολιτικής, οικονομικής συνεργασίας και ανταλλαγής υποψηφιοτήτων, ενώ διερευνήθηκαν τρόποι διεύρυνσης της συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον ομόλογό του της Βραζιλίας Μάουρο Βιέιρα (Mauro Vieira), κατά την οποία συζητήθηκε η προώθηση επενδύσεων και της διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την προεδρία της Βραζιλίας στην Ομάδα G20 και ο κ. Γεραπετρίτης προσκάλεσε τον Βραζιλιάνο πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών να συμμετάσχουν στη Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean» που θα διοργανωθεί στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κλιματική αλλαγή και για τρόπους συνεργασίας στο παγκόσμιο αυτό ζήτημα, ειδικά στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Με την Περουβιανή υπουργό Εξωτερικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης συζήτησε για τους τρόπους τόνωσης των διμερών πολιτικών σχέσεων. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συστηματοποιηθεί η αλληλοϋποστήριξη υποψηφιοτήτων των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς. Συμφωνήθηκε, επίσης, να προχωρήσει σύντομα συμφωνία του Περού με τον οργανισμό Enterprise Greece και η Ελλάδα προσφέρθηκε να προσφέρει τεχνογνωσία για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, όπως κάνουν γνωστό οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Ο κ. Γεραπετρίτης δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί το Περού, προσκάλεσε την ομόλογό του στην Αθήνα και την ευχαρίστησε για την βοήθειά της στην ευόδωση της ελληνικής προσπάθειας να γίνει η Ελλάδα παρατηρητής στην Κοινότητα των Άνδεων.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών από τις Μπαχάμες. Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της ελληνικής Διασποράς, η προώθηση των διμερών πολιτικών σχέσεων αλλά και η συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (EU-CELAC Summit).

Την Τετάρτη, 19 Ιουλίου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, ενώ θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Σύνδεσης της ΕΕ με την Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στο οποίο θα προεδρεύσουν από κοινού ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Την Πέμπτη, 20 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

To Top