Οικονομία

Crypto μέχρι και στην εφορία; – Πόσο μακριά είμαστε από αυτό το ενδεχόμενο

kanchanara 4KJJezDyo3M unsplash

kanchanara 4KJJezDyo3M unsplash

Η πληρωμή φόρων με ψηφιακά νομίσματα είναι στην πραγματικότητα ήδη η πραγματικότητα στην Ελβετία, η οποία ηγείται της ευρωπαϊκής κούρσας για την εισαγωγή των crypto στα παραδοσιακά τραπεζικά συστήματα.

Ή προσαρμόζεσαι ή πεθαίνεις – αυτό είναι το συναίσθημα σε όλο τον κόσμο όταν πρόκειται για την υιοθέτηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων, από τις παραδοσιακές τράπεζες.

Και η Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, ηγείται της παγκόσμιας κούρσας, με την Ελβετία στην κορυφή: όχι μόνο ορισμένοι από τους κατοίκους της μπορούν τώρα να πληρώσουν για τον καφέ τους χρησιμοποιώντας crypto, αλλά και τους φόρους τους, σύμφωνα με το Euronews.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όλο και πιο κοντά, με τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης να υπόκεινται σε ευρέως ρυθμιστικές ρυθμίσεις όταν ο Κανονισμός για τις αγορές κρυπτονομισμάτων (MiCAR) κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο την 1η Ιανουαρίου 2025.

«Η Ευρώπη έγινε ένας από τους ηγέτες εδώ, ειδικά όταν μιλάμε για αυτό το πλαίσιο ρύθμισης των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης», δήλωσε ο Ilya Volkov, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Crypto Valley Association στο Web3 Banking Symposium της ΜΚΟ στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε παραδοσιακές και ψηφιακές τράπεζες και παρόχους υπηρεσιών blockchain για να συζητήσουν την υιοθέτηση της τεχνολογίας και της κρυπτογράφησης.

Θα μπορούσε το Bitcoin να καταλήξει στον κανονικό τραπεζικό μου λογαριασμό; Η απάντηση είναι «σίγουρα».

«Οι πελάτες των παραδοσιακών τραπεζών τους ρωτούν ήδη για την πρόσβαση σε κρυπτογράφηση», είπε ο Volkov, εξηγώντας ότι η εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας είναι παρόμοια με τη μετάβαση από την πληρωμή με πιστωτικές κάρτες στο Apple Pay ή το Google Pay.

Ο Volkov είπε ότι η τεχνολογία δεν θα γίνει απλώς αναμενόμενη, αλλά θα απαιτείται από πελάτες παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι πιο διαφανές, είναι πιο αποτελεσματικό από άποψη κόστους», είπε, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα, που ονομάζεται blockchain, είναι αποκεντρωμένη.

Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτεί μεσάζοντες, κάτι που μειώνει το κόστος, ενώ η κρυπτογράφηση στο blockchain – το δίκτυο των υπολογιστών που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αρχείων συναλλαγών – θεωρείται ως εγγύηση για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων των πελατών.

Bitcoin για αρχάριους

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων έχει πρόσφατα διογκωθεί σε περισσότερα από 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια (2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ) παγκοσμίως, περίπου το ήμισυ του ονομαστικού ΑΕΠ της Γερμανίας.

Λειτουργούν εκτός καθιερωμένων χρηματοπιστωτικών συστημάτων και δεν συνδέονται με υλικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός ή διέπονται από κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα, τείνουν να είναι πιο ασταθείς από τα παραδοσιακά νομίσματα.

Τα κρυπτονομίσματα δημιουργούνται μέσω μιας υπολογιστικής διαδικασίας που ονομάζεται εξόρυξη, η οποία είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο εισάγονται επίσημα οι συναλλαγές στο blockchain.

Η αποκεντρωμένη φύση του, η οποία καταγράφει κάθε συναλλαγή σε αυτό το δίκτυο, διασφαλίζει τη διαφάνεια.

Οι επενδυτές και οι αναλυτές θεωρούν όλο και περισσότερο την κρυπτογράφηση ως «ψηφιακό χρυσό», καθώς θεωρείται ασφαλής, λόγω της χρήσης κρυπτογραφίας που υπόσχεται 100% ασφάλεια έναντι παραβιάσεων ταυτότητας.

Πληρώστε τον πρωινό σας καφέ με μετοχές

Αν και οι συμμετέχοντες στο Web3 Banking Symposium αναγνωρίζουν επίσης ότι υπάρχουν πολλά να γίνουν για να επιτρέψουν στα κρυπτονομίσματα να λειτουργήσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, οραματίζονται ήδη πολλούς ρόλους όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών και των επενδύσεων.

Η χρήση κρυπτονομισμάτων εξαπλώνεται ήδη σε επιχειρήσεις και πελάτες στην Ευρώπη, σύμφωνα με ειδικούς.

«Για τους πελάτες λιανικής, το blockchain μπορεί να προσφέρει περισσότερη διαφάνεια, επειδή όταν πληρώνετε, μπορείτε πραγματικά να παρακολουθείτε τη συναλλαγή πού πηγαίνουν τα χρήματά σας, πού ήρθαν και πού πηγαίνουν, κάτι που είναι ένα πολύ καλό όφελος», είπε ο Volkov.

Ενώ η κρυπτογράφηση θα χρησιμεύσει ως εναλλακτική μορφή πληρωμής στο μέλλον, πιστεύει ότι τα παραδοσιακά τοπικά νομίσματα θα είναι ακόμα ισχυρά τις επόμενες δεκαετίες.

To Top