Ελλάδα

Δεκαοχτώ κανόνες ασφαλείας για την κουζίνα

fournos

Δεκαοχτώ κανόνες ασφαλείας για την κουζίνα

Η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού, ο χώρος όπου γίνονται οι περισσότερες δουλειές, όπου ετοιμάζεται το φαγητό της οικογένειας, όπου όλοι συναντιούνται κάποιες στιγμές της μέρας. Αλλά και γι’ αυτό είναι το δωμάτιο του σπιτιού όπου ελλοχεύουν οι περισσότεροι κίνδυνοι: αιχμηρά αντικείμενα, εστίες φωτιάς, είδη καθαρισμού και τόσα άλλα χρηστικά αντικείμενα, μπορούν να αποδειχθούν πηγές ατυχημάτων όπως πυρκαγιές, δηλητηριάσεις κ.ά.

Για τον λόγο αυτό, η τήρηση συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας είναι επιβεβλημένη.

  • Το να αφήσετε το φαγητό να ψήνεται χωρίς να επιβλέπετε, έστω και για λίγο, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα. Οι πυρκαγιές μπορούν να ξεκινήσουν και να εξαπλωθούν γρήγορα στην κουζίνα εάν το λάδι κάψει ή αν εύφλεκτα υλικά έρθουν σε επαφή με την κουζίνα ή τον φούρνο. Αν προκύψει κάποια ανάγκη και πρέπει να φύγετε από το δωμάτιο, σβήνετε πάντα την κουζίνα.
  • Το να διατηρείτε την κουζίνα σας καθαρή και τακτοποιημένη είναι κάτι περισσότερο από κανόνας υγείας – είναι κανόνας ασφαλείας. Νερό ή λάδι στο πάτωμα, έπιπλα στη μέση του χώρου, σκεύη εκτεθειμένα, όλα μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα. Μην αμελείτε ποτέ, λοιπόν, την τάξη και την οργάνωση του χώρου.
  • Τα μαχαίρια είναι απαραίτητα για το μαγείρεμα (και όχι μόνο), αλλά αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα. Ποτέ, λοιπόν, μην αφήνετε εκτεθειμένα τα αιχμηρά αντικείμενα, ούτε και για λίγο. Και φροντίστε η θέση τους σε κάποιο συρτάρι να μην επιτρέπει την πρόσβαση σε παιδιά.
  • Η κουζίνα είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία πυρκαγιάς στο σπίτι. Ακόμα κι αν παίρνετε όλα τα μέτρα ασφαλείας, υπάρχει ένα που είναι μη διαπραγματεύσιμο: ο πυροσβεστήρας. Εξοπλίζετε τον χώρο με τον κατάλληλο τύπο, εκπαιδευθείτε στη χρήση του, συντηρείτε τον τακτικά.
  • Οι κατασκευαστές κουζινών δίνουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη χρήση και τη συντήρησή τους. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες διασφαλίζετε ότι οι συσκευές χρησιμοποιούνται σωστά και με ασφάλεια. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι δεν καταπονείτε τη συσκευή και δεν τη φθείρετε, άρα ότι εξαλείφετε τους κινδύνους από βλάβες.
  • Σε κάποιους φαίνεται γρήγορη και λογική λύση η χρήση του φούρνου για να ζεστάνουν τον χώρο. Όχι απλώς είναι αντιοικονομικό, είναι και επικίνδυνο: μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα ή σε πυρκαγιά.
  • Τα φαρδιά ή τα ρούχα από εύφλεκτα υλικά είναι κίνδυνος την ώρα του μαγειρέματος. Μια τυχαία επαφή με το ζεστό μάτι της κουζίνας ίσως αρκέσει για πάρει το ρούχο φωτιά.
  • Το ίδιο ισχύει και για τα μακριά, λυτά μαλλιά: μπορεί να έρθουν σε τυχαία επαφή με μια θερμή επιφάνεια και να αρπάξουν φωτιά. Ο κανόνας εδώ λέει ότι εάν έχετε μακριά μαλλιά, δέστε τα πίσω καλά την ώρα που μαγειρεύετε.
  • Η μειωμένη κρίση ή οι βραδύτεροι χρόνοι αντίδρασης λόγω κούρασης ή κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί στην κουζίνα να οδηγήσουν σε ατυχήματα. Σε τέτοιες συνθήκες είναι πιο πιθανό να ξεχάσετε μια κατσαρόλα στο μάτι ή να μην κρατήσετε καλά ένα μαχαίρι -γι’ αυτό και είναι καλύτερα να αποφεύγετε τη μαγειρική.
  • Αποθηκεύστε κατσαρόλες, τηγάνια και άλλα βαριά σκεύη μαγειρικής σε χώρους που βρίσκονται στο ύψος της μέσης ή στα πιο χαμηλά ντουλάπια. Η αποθήκευση τέτοιων σκευών πολύ ψηλά μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα όταν προσπαθείτε να τα φτάσετε.
  • Η ποδιά και τα γάντια φούρνου δεν προφυλάσσουν μόνο τα ρούχα σας από λεκέδες, αλλά και εσάς από σταγόνες καυτού λαδιού ή από εγκαύματα. Να τα χρησιμοποιείτε πάντα και να αποφεύγετε τα «υποκατάστατα» (λ.χ. χαρτί κουζίνας για να βγάλετε ένα ταψί από τον φούρνο).
  • Όταν μαγειρεύετε σε κατσαρόλα ή (κυρίως) σε τηγάνι, γυρίζετε πάντα τα χερούλια προς τα μέσα. Έτσι, αποφεύγετε την πιθανότητα να τα σκουντήσετε κατά λάθος και να τα ρίξετε κάτω.
  • Μην υπερφορτώνετε τις ηλεκτρικές πρίζες με πάρα πολλές συσκευές ή πολύπριζα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιές.
  • Φροντίστε το πάτωμα της κουζίνας να είναι καθαρό και να μη γλιστράει. Αν έχετε στρώσει χαλί ή πατάκι, φροντίστε να είναι αντιολισθητικό -το τελευταίο που θέλετε είναι να γλιστρήσετε έχοντας μια κατσαρόλα στα χέρια.
  • Φροντίστε η κουζίνα σας να αερίζεται καλά για να αποτρέψετε τη συγκέντρωση καπνού ή υδρατμών.
  • Εάν έχετε παιδιά ή κατοικίδια, κρατήστε έξω από την κουζίνα την ώρα που μαγειρεύετε.
  • Προσοχή στις αιχμηρές συσκευασίες. Δεν είναι μόνο τα μαχαίρια επικίνδυνα σε μια κουζίνα, αλλά και οι ανοιχτές κονσέρβες. Φροντίστε να τις πετάτε αμέσως αφότου τις ανοίξετε και χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενό τους.
  • Για το τέλος, ένας βασικός κανόνας που πολλοί αγνοούν ή δεν τηρούν: χρησιμοποιείτε διαφορετικές σανίδες για την κοπή ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων, για να εξαλείψετε τον κίνδυνο δηλητηρίασης.
To Top