Πολιτική

Εκλογές 2023: «Γεύση» από το νέο υπουργικό έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Φουλ της περιοδείας λίγο πρ…

kyriakos mitsotakis 1

Εκλογές 2023: «Γεύση» από το νέο υπουργικό έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Φουλ της περιοδείας λίγο πριν τις κάλπες

Τελευταία εβδομάδα της δεύτερης προεκλογικής περιόδου και η ΝΔ πατάει «γκάζι» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αφήνει ούτε λεπτό να πάει χαμένο στην προσπάθειά του να πείσει ολοένα και περισσότερους ψηφοφόρους να εμπιστευτούν τη γαλάζια παράταξη, με το επιτελείο του να έχει σχεδιάσει ήδη τις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης με την προϋπόθεση ότι από τη λαϊκή ετυμηγορία της επόμενης Κυριακής στις 25 Ιουνίου θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό είναι άλλωστε και το ζητούμενο για τη ΝΔ, δεδομένου ότι έχει ο πρόεδρός της έχει αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία με κόμματα ή κομματίδια δεξιότερα της ΝΔ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κόψει τις γέφυρες για μια δυνητική συνεργασία με τη ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό το σημερινό πρόγραμμά του είναι ιδιαίτερα πυκνό, αφού μέσα σε ένα 24ωρο θα επισκεφθεί την Πάτρα (11.00) και θα ακολουθήσουν η Αμφιλοχία (12.30), η Φιλιππιάδα (13.30), με τελευταία στάση τα Ιωάννινα, όπου και θα μιλήσει στον πεζόδρομο Μουλαΐμίδου και Μάρκου Μπότσαρη (18.30). Αύριο και μεθαύριο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφτεί τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, όπου και θα έχει την προτελευταία προεκλογική ομιλία του στη Νέα Παραλία (άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου). Η κεντρική ομιλία του την Παρασκευή θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος, με τις προετοιμασίες να είναι πυρετώδεις για ένα πραγματικά εντυπωσιακό προεκλογικό φινάλε, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος σε ειδική εξέδρα απευθύνοντας το μήνυμα της νίκης της ΝΔ.

Έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια

Με βασικό χαρακτηριστικό της γαλάζιας παράταξης τη σωστή προετοιμασία και την ετοιμότητα, ήδη είναι έτοιμο προς κατάθεση στο συρτάρι το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης που θα αφορά την επικαιροποίηση του μοντέλου του επιτελικού κράτους. Θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα αφορούν την οργάνωση της κεντρικής διοίκησης, την κατανομή των αρμοδιοτήτων, τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και μετακινήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει τη σύσταση νέου υπουργείου για θέματα κοινωνικής μέριμνας και πολιτικής με επίκεντρο την Οικογένεια, το Δημογραφικό και τη Στέγαση. Παράλληλα, η αρμοδιότητα του Αθλητισμού θα μετακινηθεί στο Παιδείας από το Πολιτισμού, ως διακριτό χαρτοφυλάκιο και με Αναπληρωτή Υπουργό. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα είναι αμιγώς οικονομικό. Στόχος είναι να έχει ψηφιστεί πριν τις αυγουστιάτικες διακοπές και αυτό θα αποτελεί τον οδικό χάρτη της τετραετίας, αφού θα περιλαμβάνονται όλες οι δεσμεύσεις για την οικονομία. Τέλος, όπως αποκάλυψε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξή του, ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια θα περιλαμβάνει την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε πλήρη κρατικό έλεγχο υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών, δηλαδή την απόσπασή τους από το Υπερταμείο που αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση.

Νέο Υπουργικό μοντέλο

Στο νέο υπουργικό σχήμα θα υπάρχουν πιο πολλές γυναίκες και νέα πρόσωπα, ενώ κριτήριο για την επιλογή τους θα είναι η αποτελεσματικότητα και η ικανότητα στο χαρτοφυλάκιο για το οποίο θα επιλεγούν. «Έχουμε πάρα πολλά άξια στελέχη, αλλά δουλειά μου αυτή τη στιγμή είναι να επιλέξω τους καλύτερους ανάλογα με την αποστολή την οποία επιθυμώ να τους αναθέσω» τόνισε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα, πρωτοκλασάτοι υπουργοί θα παραμείνουν μεν εντός κυβέρνησης, θα αξιοποιηθούν ωστόσο σε άλλο πόστο, προκειμένου να υπάρξει ανανέωση αλλά και να αναληφθούν νέες αποστολές. «Ο αριθμός των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου είναι περίπου πεπερασμένος, δεν είναι ατελείωτος. Άρα, είναι δεδομένο ότι μπορεί να υπάρχουν στελέχη τα οποία να είχαν υπουργικό ρόλο και στην επόμενη τετραετία σε πρώτη φάση να μην αξιοποιηθούν» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας μάλιστα μήνυμα σε όσους ράβουν ήδη υπουργικά κοστούμια να το ξανασκεφτούν.

«Tο χρέος μου -και βάσει του Συντάγματος αυτή είναι η αποκλειστική αρμοδιότητα την οποία ο λαός ουσιαστικά αναθέτει στον Πρωθυπουργό- είναι η επιλογή των καλύτερων προσώπων για να φέρουν εις πέρας το πρόγραμμα μας» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

To Top