Πολιτική

Εκλογές 2023: Οι περιφέρειες που σημαδεύει η Νέα Δημοκρατία στον εκλογικό χάρτη

Εκλογές 2023: Οι περιφέρειες που σημαδεύει η Νέα Δημοκρατία στον εκλογικό χάρτη

Με την κλεψύδρα να αδειάζει, καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου το γαλάζιο επιτελείο σημαδεύει στον εκλογικό χάρτη τις περιοχές που θέλει να ρίξει το βάρος η ΝΔ, προκειμένου να τηρηθούν οι τοπικές ισορροπίες αλλά και να «σμιλευτούν» οι γωνίες της μερίδας των ψηφοφόρων που παραμένουν αναποφάσιστοι. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα το Ιόνιο και συγκεκριμένα την Κεφαλονιά, θα περιοδεύσει στο Ληξούρι και το Αργοστόλι περιοχές με κεντροαριστερά χαρακτηριστικά, όπου στις εκλογές του 2019 η γαλάζια παράταξη είχε επικρατήσει με 37,9% έναντι 32,4% του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, το γαλάζιο ενδιαφέρον περιστρέφεται το προσεχές διάστημα και σε εκλογικές περιφέρειες, όπου η ΝΔ είτε έχασε το 2019 είτε είχε οριακές διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιοδεύσει στην Ηλεία, όπου η ΝΔ κέρδισε με μιάμιση μονάδα διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση και στη συνέχεια θα μιλήσει στην Πάτρα που ηττήθηκε με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του επιτελείου της ΝΔ είναι να συσπειρωθούν οι δυνάμεις του κόμματος, να διατηρηθούν τα ποσοστά του 2019 σε δύσκολες περιοχές αλλά και να αλλάξουν χέρια νομοί στους οποίους έχει επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει το μήνυμα της νίκης της ΝΔ από την περιφέρεια, τονίζοντας ότι έχει πολλά σχέδια για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας, για το πώς θα αυξηθούν οι μισθοί και θα βελτιωθεί η δωρεάν δημόσια υγεία για όλους αλλά και πώς θα εξακολουθεί να θωρακίζεται η χώρα μας, προκειμένου να είναι ασφαλής. Θα καλέσει τους πολίτες να εμπιστευτούν τη ΝΔ, καθώς μόνο αυτή – όπως τονίζει – μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Ακριβώς 17 ημέρες πριν από τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να αντέχει στην πίεση της αντιπολίτευσης, η μάχη του κέντρου παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφεται τόσο στην δεξιά όσο και στην αριστερή πολυκατοικία. Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να στρέφει τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τους ψηφοφόρους να κρίνουν το έργο της κυβέρνησης τα 4 τελευταία χρόνια σε σύγκριση με όσα υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «τα ίδια που έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας το 2015, τα ίδια υπόσχεται και τώρα» και εξηγώντας ότι «η προοδευτική διακυβέρνηση όπως την αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ με σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, σημαίνει πολύ απλά ότι μπορεί κάποια στιγμή να έρθει κάποιος να πει στους πολίτες: “λυπάμαι, έκλεισαν οι τράπεζες και τα ευρώ σας έγιναν Δήμητρες”».

Οι περιφέρειες που «καίνε»

Εκτός από την Κεφαλονιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί και την Καστοριά ένα γαλάζιο κάστρο και με την εμφάνισή του εκεί θέλει ξεκάθαρα να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας και νίκης στα στελέχη του και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί όμως και στην Θεσπρωτία με στόχο να διατηρήσει τις 10 μονάδες διαφορά που είχε το 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τις υπόλοιπες μονοεδρικές όπως η Ευρυτανία, η Φωκίδα, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα και η Σάμος, η απόσταση ασφαλείας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε καταγραφεί το 2019, οι τοπικές μετρήσεις που την δείχνουν να διατηρείται αλλά και ο περιορισμένος χρόνος έως την 21η Μαΐου επιτρέπουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ρίξει το βάρος αλλού.

Στην Πειραιώς περιμένουν επίσης με αγωνία να δουν και τον αντίκτυπο της υπόθεσης του διαγραφέντος Ανδρέα Πάτση. Όπως και να έχει το επόμενο διάστημα θα γίνει ένας αγώνας δρόμου για να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές που «καίνε» όπως λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού με το πρόγραμμα να μην έχει ούτε μια ημέρα κενή.

To Top