Οικονομία

Εκπτώσεις σε τεκμήρια επαγγελματιών

5397990

5397990

Τη βεντάλια των εκπτώσεων και απαλλαγών από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών άνοιξε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης λίγο πριν από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Στη λίστα των επαγγελματιών που απαλλάσσονται από το τεκμήριο έρχονται να προστεθούν τα καφενεία στα μικρά χωριά και τα νησιά, αλλά και οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που συνεργάζονται με έως 2 εταιρείες, ενώ το τεκμήριο μειώνεται για τα περίπτερα και τους εκμεταλλευτές ταξί με μερίδιο στο αυτοκίνητο έως 25%.

Βελτιώσεις

Πιο συγκεκριμένα, με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν χθες στο φορολογικό νομοσχέδιο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έριξε λίγο ακόμα νερό στο κρασί του βελτιώνοντας τις διατάξεις για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και ατομικών ρυθμίσεων. Με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής:

Εξαιρούνται από το τεκμήριο τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Πρόκειται για 1.800 επιχειρήσεις.

Για όσους εκμεταλλεύονται κατάστημα ψιλικών ειδών ή περίπτερο για τον προσδιορισμό του ετήσιου κύκλου εργασιών και τον προσδιορισμό του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του ΚΑΔ δεν λαμβάνονται υπόψη οι πωλήσεις των καπνοβιομηχανικών προϊόντων. Για τους υπόχρεους με ΚΑΔ «εκμετάλλευση καταστήματος ψιλικών ειδών γενικά (47.19.10.01)» και «εκμετάλλευση περιπτέρου (47.19.10.02)» ως μέσος όρος για το κριτήριο του τζίρου λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος ετήσιου κύκλου εργασιών του συνόλου των επιτηδευματιών με τους δύο αυτούς ΚΑΔ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό κύκλο εργασιών.

Εξαιρούνται από το τεκμήριο οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που συμβάλλονται με έως και 2 ασφαλιστικές επιχειρήσεις και δηλώνουν ως επαγγελματική έδρα την κατοικία τους.

Το τεκμήριο θα εφαρμόζεται μειωμένο κατά 50% και για εκμεταλλευτές ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας επί του οχήματος που δεν υπερβαίνει το 25%.

POS παντού

Μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση η οποία θα προβλέπει την επέκταση των POS σε ολόκληρη τη λιανική. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ:

¢ Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει να διαθέτουν POS για να δέχονται πληρωμές με κάρτες μια σειρά από επαγγελματικούς κλάδους οι οποίοι σήμερα εξαιρούνται από την υποχρέωση να διαθέτουν POS, όπως ταξί, περίπτερα, λαϊκές αγορές, ασφάλειες ζωής, στις λαϊκές αγορές, οι μεσίτες και οι ασφαλιστικοί πράκτορες στις αγοραπωλησίες ακινήτων κ.λπ. Ωστόσο, με την απόφαση θα ορίζεται ότι το χρονικό διάστημα από 1 Φεβρουαρίου 2024 έως και 1η Μαρτίου 2024 αναστέλλεται η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31 Ιανουαρίου 2024 και αναμένουν την εγκατάστασή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 992.204 POS, τα οποία διαθέτουν 542.312 επιχειρήσεις.

¢ Mέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών – POS.

Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει την 1η Ιανουαρίου 2024 να έχουν συνδέσει τον επαγγελματικό λογαριασμό τους με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS για να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει.

To Top