Οικονομία

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ετοιμα τα τεκμαρτά εισοδήματα στις δηλώσεις

112 shutterstock 1978618247

112 shutterstock 1978618247

Προσυμπληρωμένα θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη φορολογική δήλωση τα τεκμαρτά εισοδήματα για περίπου 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι θα φορολογηθούν φέτος με το νέο σύστημα φορολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής τους θα δουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που τους έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ και παρά το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα, ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Οσοι θεωρούν ότι αδικούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα μπορούν να αμφισβητήσουν τον φόρο υποβάλλοντας ένσταση σε μια νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί πριν απ’ το καλοκαίρι, ενώ οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν καθώς και το χρονοδιάγραμμα του ελέγχου από τη φορολογική διοίκηση θα καθοριστούν με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Ελεγχος

Σημειώνεται ότι το αίτημα ελέγχου δεν ακυρώνει απευθείας το εκκαθαριστικό με τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος και του φόρου. Η βεβαίωση του φόρου γεννά υποχρέωση εξόφλησής του, με ό,τι συνεπάγεται η εκπρόθεσμη πληρωμή του. Ο έλεγχος θα «τρέξει» εντός του χρονικού διαστήματος που θα καθοριστεί και εφόσον αποδειχθεί ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο, θα γίνει νέα εκκαθάριση. Ο έλεγχος μπορεί να διενεργηθεί εξ αποστάσεως, από το γραφείο, στη βάση των στοιχείων που προσκομίζει ο φορολογούμενος ή εναλλακτικά μπορεί να γίνει πλήρης έλεγχος και στην έδρα της επιχείρησης.

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ

To Top