Οικονομία

Ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας

βουτσισ

βουτσισ

Ολοκληρώθηκε το έργο κατασκευής αγωγού μήκους 170 χιλιομέτρων μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας που θα επιτρέπει στο Βελιγράδι να έχει πρόσβαση σε εναλλακτικούς προμηθευτές, είτε αυτοί είναι η Ελλάδα ή το Αζερμπαϊτζάν.

Η Σερβία και η Βουλγαρία εγκαινίασαν χθες τον αγωγό που θα εκτείνεται από τη σερβική πόλη Νις μέχρι τα περίχωρα της Σόφιας ο οποίος θα έχει ετήσια ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου ύψους 1,8 δισ. κυβικών μέτρων.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ παρευρέθηκαν χθες στην τελετή έναρξης λειτουργίας του αγωγού στη Νις.

Ο αγωγός αυτός θα μπορούσε να καλύψει έως και το 60% της κατανάλωσης της Σερβίας σε φυσικό αέριο. Αυτός θα δώσει στο Βελιγράδι πρόσβαση σε νέες πηγές φυσικού αερίου, ανοίγοντας τις κάνουλες από Ελλάδα ή από Αζερμπαϊτζάν, ενώ θα παρέχει επίσης στη Βουλγαρία πρόσβαση σε φυσικό αέριο από τη Δυτική Ευρώπη ή την Αδριατική Θάλασσα. Ηδη από τις 15 Νοεμβρίου η Σερβία υπέγραψε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την αγορά 400 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το 2024 και μετά.

To Top