Πολιτική

Έως 16.600 ευρώ σε πληγέντες στη Θεσσαλία, 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και επιδότηση ενοικίου

kyriakos mitsotakis

Έως 16.600 ευρώ σε πληγέντες στη Θεσσαλία, 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και επιδότηση ενοικίου

Γεμάτο είναι το ημερολόγιο του πρωθυπουργού την εβδομάδα που ξεκινά με κρίσιμα ραντεβού και ταξίδια σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας περάσει τα προηγούμενα 24ωρα μεταξύ Λάρισας, Βόλου και Καρδίτσας και συνεχών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα μεταβαίνει στον Έβρο όπου θα εξαγγείλει μέτρα στήριξης των κατοίκων της περιοχής που πέρασαν έναν από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια των τελευταίων δεκαετιών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Έχοντας το γενικό πρόσταγμα και γνωρίζοντας ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, που παραμένει πνιγμένη στα νερά, δεν μπορούν να περιμένουν, ο πρωθυπουργός βρέθηκε χθες για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες στην Λάρισα και από εκεί, περιστοιχιζόμενος από τους υπουργούς του εξήγγειλε μέτρα έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποζημιώσεων αλλά και προστασίας της δημόσιας υγείας από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Τα 10 πολυεπίπεδα μέτρα ανακούφισης και αποκατάστασης που ανακοινώθηκαν είναι:

  1. Από σήμερα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr, μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες.
  2. Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, θα φτάνει έως τα 10.000 ευρώ. Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.
  3. Σε 6.600 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που θα δίνεται για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια, ενώ συνολικά προβλέπεται η στεγαστική συνδρομή να καλύψει το 80% της επισκευής ή της ανακατασκευής των κατοικιών που επλήγησαν από την κακοκαιρία.
  4. Για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για να μπορέσει να μείνει ή να συγκατοικήσει με ένα άλλο φιλικό του ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.
  5. Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να δοθούν ποσά που θα καλύπτουν περίπου το 70% των ζημιών και στο μέτρο περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες.
  6. Αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
  7. Αναστέλλονται οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου.
  8. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων.
  9. Αναστολή συμβάσεων εργασίας, η οποία ενεργοποιείται στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς. Ταυτόχρονα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα στηριχθούν ακόμα περισσότερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις που είναι απαραίτητες. Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.
  10. Θα δοθεί παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.

Στον Έβρο από το βράδυ της Κυριακής

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός από τον Έβρο αφού επισκεφθεί το δάσος της Δαδιάς και ενημερωθεί από τον φορέα διαχείρισης θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις έτσι ώστε να αναγεννηθεί η περιοχή που δέχθηκε το καταστροφικό χτύπημα της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει άμεσα μέτρα στήριξης που αφορούν πρωτίστως τον πρωτογενή τομέα αλλά και άμεσα μέτρα αποκατάστασης για την περαιτέρω προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Έχοντας το προηγούμενο της Βόρειας Εύβοιας θα προτεραιοποιηθούν οι ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων της.

Ήδη, είχε μια πρώτη ενημέρωση το βράδυ της Κυριακής στο χωριό της Δαδιάς όπου δείπνησε μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τοπικούς φορείς.

Κλείνοντας την παρουσία του στον Έβρο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων στην Αλεξανδρούπολη.

Επόμενος σταθμός Στρασβούργο

Αποφασισμένος να διεκδικήσει εκ μέρους της χώρας οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αύριο το πρωί στο Στρασβούργο, επικεφαλής ενός κυβερνητικού κλιμακίου, για να συναντήσει την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απαιτήσει η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων να τείνει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη καταστροφή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στο γεγονός ότι η ΕΕ δαπανά πολύ λίγα για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

Το Σαββατοκύριακο τελικά στη ΔΕΘ

Χωρίς το πανηγυρικό κλίμα περασμένων ετών ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μεταβεί τελικά το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη για να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη του ομιλία στο Βελλίδειο και την συνέντευξη Τύπου της Κυριακής.

Εκεί, θα εστιάσει στην πορεία της οικονομίας αλλά και στα σχέδιά του για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα στείλει μηνύματα, θα έχει δόσεις αυτοκριτικής αλλά και αποφασιστικότητας να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του έργο.

Αναμένεται να επισημάνει ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει και μία τέτοια πρωτοφανή κλιματική κρίση.

Και στο βάθος ο Ερντογάν

Το ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας θα βρει τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μπορεί η «μάχη» στο εσωτερικό της χώρας μετά τις πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές να είναι δύσκολη και απαιτητική, ωστόσο και στο διπλωματικό πεδίο απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας αλλά και έχοντας στους φακέλους τους τις σημειώσεις των υπουργών τους των Εξωτερικών από την πρόσφατη συνάντησή τους στην Άγκυρα. Η συνάντηση αυτή σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους θα κρίνει την συνέχεια των συναντήσεων σε ανώτατο επίπεδο με επόμενη εκείνη στο τέλος του χρόνου στην Θεσσαλονίκη.

To Top