Οικονομία

Εξόφληση δανείων πρώτου μνημονίου

1697548809 Snea default

Στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν δώσει οι χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, αναμένεται να προχωρήσει η Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για δάνεια που έληγαν το 2024 και το 2025 ενώ όπως είπαν αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Reuters, σχεδιάζεται άλλη μία τέτοια πρόωρη αποπληρωμή το 2024. Στα χρόνια των μνημονίων η ευρωζώνη και το ΔΝΤ δάνεισαν συνολικά 260 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Η Αθήνα πέρυσι αποπλήρωσε πλήρως και μάλιστα δύο χρόνια νωρίτερα από τον σχεδιασμό το ΔΝΤ, το οποίο είχε δώσει δάνεια 28 δισ. ευρώ από το 2010 έως το 2014. Επίσης, αποπλήρωσε πρόωρα δάνεια 2,7 δισ. ευρώ προς τους ευρωπαίους εταίρους.

Με τη βούλα της ΕΕ ο «Ηρακλής 3»

Την έγκριση επέκτασης του «Ηρακλή» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών μέχρι το τέλος του 2024, ανακοίνωσε επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τον επίτροπο Didier Reynders, αρμόδιο για την πολιτική ανταγωνισμού «το καθεστώς Ηρακλής έχει ήδη συμβάλει επιτυχώς στην άρση του βάρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Η επαναφορά του θα επιτρέψει τώρα στην Ελλάδα να παράσχει περαιτέρω εγγυήσεις σύμφωνες με τους όρους της αγοράς, οι οποίες δεν θα στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Αυτό, με τη σειρά του, θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να επικεντρωθούν στη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Θετική αξιολόγηση από Κομισιόν

Θετική προκαταρκτική αξιολόγηση έδωσε χθες η Κομισιόν για το αίτημα πληρωμής της Ελλάδας για επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το αίτημα πληρωμής για το σκέλος των επιδοτήσεων αξιολογήθηκε θετικά αφού ολοκληρώθηκαν 42 ορόσημα και στόχοι που αφορούν μεταξύ άλλων στη συμβασιοποίηση έργων, όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του κράτους, το νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων, η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων, καθώς και η πρόοδος υλοποίησης δράσεων, όπως η ολοκλήρωση κατάρτισης για 150.000 άτομα, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ, η λειτουργία 50 μονάδων ψυχικής υγείας κ.ά. Αφορούν επίσης σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, την ηλεκτροκίνηση, τη σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Διαχείρισης  Αποβλήτων και Υδάτινων πόρων κ.ά.

Αποχή συμβολαιογράφων

Συνεχίζεται επ’ αόριστον η αποχή των συμβολαιογράφων από όλα τα μεταβιβαστικά και τα προσύμφωνα συμβόλαια από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και από την υποβολή των αντιστοίχων σχετικών δηλώσεων φόρου, είτε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας myPROPERTY είτε μέσω οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας. Επίσης, συνεχίζεται η αποχή από τη διενέργεια πλειστηριασμών, τη σύνταξη περιλήψεων κατακυρωτικής έκθεσης κατόπιν δημοσίου αναγκαστικού ή εκουσίου πλειστηριασμού και την υπογραφή πράξεων εξοφλήσεως πλειστηριάσματος. Της αποχής εξαιρούνται η σύνταξη πράξεων συστάσεως ή τροποποίησης διηρημένης ιδιοκτησίας, πράξεων αποδοχής κληρονομίας, διαθηκών, πληρεξουσίων κ.ά.

Ελληνικής καταγωγής

Την ανάθεση του ρόλου του περιφερειακού γενικού διευθυντή για τον Κεντρικό Δημόσιο Τομέα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ) στον Κώστα Λουκά ανακοίνωσε η Microsoft. Το ΕΜΕΑ αποτελεί τη μεγαλύτερη περιφέρεια της Microsoft και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις δημόσιων πολιτικών και προτεραιοτήτων, με δεδομένη την παγκόσμια σημασία αγορών, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Μέση Ανατολή, αλλά και η ταχύτατα αναδυόμενη περιοχή της Αφρικής.

Ο Κώστας Λουκάς μετράει ήδη 19 χρόνια σταδιοδρομίας στη Microsoft, σε ηγετικές θέσεις στην Κεντρική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ξεκίνησε αρχικά στη Microsoft Ελλάς ως οικονομικός διευθυντής και στη συνέχεια ως διευθυντής Marketing και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, μέχρι το 2011.

Ψηφιακό εργαλείο

Ενα νέο ψηφιακό εργαλείο, που συνδέει το ανθρώπινο δυναμικό που αναζητά εργασία και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της τεχνολογίας και ηλεκτρονικού επιχειρείν και αναζητούν το αντίστοιχο προσωπικό, εγκαινίασε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου – GR.EC.A. Στόχος της πρωτοβουλίας «Careers with GR.EC.A» είναι η ενίσχυση της δυνατότητας των επιχειρήσεων να βρίσκουν το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζονται και η δυνατότητα αναζήτησης διαθέσιμων θέσεων εργασίας για τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού επιχειρείν χωρίς κανένα κόστος.

To Top