Οικονομία

Φορομπόνους για τις ανακαινίσεις

1697548809 Snea default

Με κόφτη στις δαπάνες υλικών θα εφαρμοστεί η έκπτωση φόρου που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι ανακαινίζουν ή επισκευάζουν τα ακίνητά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, με διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, το φορο-μπόνους θα μπορεί να φθάνει συνολικά τις 16.000 ευρώ σε βάθος 5ετίας ή 3.200 ευρώ τον χρόνο αλλά στη συνολική δαπάνη το κόστος των εργατικών θα μετρά στο 100% και το κόστος των υλικών που θα αναγνωρίζεται δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 της  συνολικής δαπάνης.

Για παράδειγμα σε μια δαπάνη ανακαίνισης συνολικού ύψους 5.000 ευρώ η αξία των υλικών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 1.667 ευρώ. Πάντως, τις τελικές διατάξεις για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών συντάσσουν από χθες οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να προλάβουν να καταθέσουν απόψε ή αύριο το πρωί το νομοσχέδιο με τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο έκλεισε χθες το βράδυ με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των πολιτών να υπερβαίνουν τα 2.700 για το σύνολο των διατάξεων ενώ πάνω από 1.500 αφορούσαν αποκλειστικά τα άρθρα για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών ή τις εξαιρέσεις τους. Με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα αποκαλυφθούν οι διορθώσεις που έγιναν στα επίμαχα άρθρα του φορολογικού.

Οι απειλές για την πράσινη μετάβαση

Τις απειλές για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και της Ευρώπης επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος συμμετείχε στο πάνελ Energy Transition in Greece, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε η Morgan Stanley και το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο Λονδίνο.

Οπως εξήγησε, «η Ελλάδα και συνολικά η Ευρώπη αντιμετωπίζουν σήμερα δύο κινδύνους: αφενός το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, που επιδρά πλέον και στην ευρωπαϊκή πολιτική, οδηγώντας μία στροφή προς αντισυστημικά κόμματα. Αφετέρου το υψηλό κόστος των ορυκτών καυσίμων που επιδρά και στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, με σοβαρές επιπτώσεις στην βιομηχανική παραγωγή. Οι πιο βιομηχανοποιημένες χώρες θα έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Τα νούμερα δείχνουν ότι η υψηλή παραγωγή ΑΠΕ θα ευνοήσει εν τέλει τη χώρα μας και τη βιομηχανική παραγωγή της».

Πρωτογενής τομέας

Οικογενειακή υπόθεση η γεωργία και η κτηνοτροφία στην Ελλάδα. Η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ όπου οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι υπό οικογενειακή διαχείριση και μάλιστα σε ποσοστό που φτάνει στο 99% την ίδια στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδόν οι έξι στις δέκα εκμεταλλεύσεις είτε αγροτικές, είτε κτηνοτροφικές λειτουργούν μόνο από τον κάτοχο και τα μέλη της οικογένειάς τους ενώ στο 93% των αγροκτημάτων, η οικογενειακή εργασία αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 50% της συνολικής εργασίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

7 εκατ. απαντήσεις

Πάνω από 7 εκατομμύρια κλήσεις έχει εξυπηρετήσει στους 27 μήνες λειτουργίας του το 1555, ο Ενιαίος Αριθμός Εξυπηρέτησης Πολιτών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Από τον Ιούλιο του 2021 έως και τον Οκτώβριο του 2023, το 1555 είχε δεχθεί συνολικά 7.342.103 κλήσεις, από τις οποίες απαντήθηκαν οι 7.010.544, με τον μέσο χρόνο αναμονής να ανέρχεται στα 9 δευτερόλεπτα (με βάση τον τελευταίο μήνα). Από αυτές τις κλήσεις (7.010.544) το 99,65% έχουν απαντηθεί, είτε αμέσως είτε εντός λίγων ημερών. Το υπόλοιπο 0,35% αφορά προσωποποιημένα αιτήματα, τα οποία χειρίζονται ειδικές ομάδες στελεχών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων.

Αποζημιώσεις

Ολοκληρώθηκε η έρευνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (κακοκαιρία Daniel) που επικράτησαν στην Ελλάδα (με ιδιαίτερη ένταση σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο κ.ά.) την περίοδο 5-8 Σεπτεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, οι ζημιές ήταν 7.426, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 372 εκατ. ευρώ. Από αυτές, 5.138 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 364 εκατ. ευρώ), 2.278 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 7,7 εκατ. ευρώ), 6 ζημιές τις ασφαλίσεις σκαφών (εκτίμηση 43 χιλ. ευρώ) και 4 ζημιές τις ασφαλίσεις μεταφορών (εκτίμηση 61,5 χιλ. ευρώ). Δηλώθηκαν συνολικά 5.138 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 364 εκατ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία υπολογίζεται στα 70.885 ευρώ. Οι περισσότερες ζημιές σε πλήθος (23,1% του συνόλου) των ασφαλίσεων περιουσίας συνέβησαν στην Περιφέρεια Μαγνησίας, ενώ σε ποσό πρώτης εκτίμησης στην Περιφέρεια Λάρισας (40,7% του συνόλου).

To Top