Ελλάδα

Φωτιά στα Μέγαρα: Μήνυμα από το 112 στο Κανδήλι για εκκένωση, πλησιάζουν σπίτια οι φλόγες

88 3

Φωτιά στα Μέγαρα: Μήνυμα από το 112 στο Κανδήλι για εκκένωση, πλησιάζουν σπίτια οι φλόγες

Τρίτη ημέρα μάχης με τις φλόγες σε αρκετές περιοχές σήμερα. Οι Αρχές αποφάσισαν λίγο μετά τις 11:00 να προχωρήσουν σε εκκένωση οικισμού, με το 112 να στέλνει μήνυμα για την περιοχή Νέα Ζωή στο Κανδήλι και τη Λεωφόρο Καταδρομών. Η φωτιά πλησιάζει τα σπίτια.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παλεύουν συνεχώς με τις αναζωπυρώσεις ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του ενεργού μετώπου εντοπίζεται στην περιοχή του Κανδηλίου των Μεγάρων και γι’ αυτό ζητήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων από εκεί. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Νέα Ζωή Κανδηλίου και Λεωφόρο Καταδρομών εκκενώστε τώρα προς Μέγαρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

Όπως έγινε γνωστό με την Πυροσβεστική, παρ’ ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κάνουν συνεχή κατάσβεση της πυρκαγιάς, στο συγκεκριμένο σημείο συνεχώς αναζωπυρώνεται.

«Δεν είναι καθόλου καλή ημέρα. Όσο περνά χειροτερεύει η κατάσταση, είναι πολύ ισχυροί οι άνεμοι», τόνισε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μεγάρων, Γρηγόρης Σταμούλης. «Πλησιάζει προς κατοικημένες περιοχές. Είχαμε εκκενώσει τρεις οικισμούς χθες, σήμερα άλλους δύο. Η συνδρομή από τα Σινούκ είναι λίγο, περιμένουμε και αεροσκάφη να έρθουν. Δεν μπορούν επίγειες δυνάμεις να σταματήσουν τη φωτιά στο δάσος. Είναι απαραίτητη η έλευση αεροσκαφών», συμπλήρωσε.

«Το πρωί η φωτιά ήταν πίσω από την κορυφογραμμή. Τώρα τρέχει η φωτιά με μεγάλη ταχύτητα προς περιοχή όπου υπάρχουν σπίτια και ήδη έχουμε εκκενώσει», ανέφερε ακόμη.

«Εάν η φωτιά περάσει τον περιφερειακό, δεν σώνεται. Η φωτιά θα φθάσει στα Μέγαρα. Δεν έχουμε εναέρια μέσα και τα πυροσβεστικά δεν μπορούν να προσεγγίσουν το βουνό. Κάνουμε μόνο προσευχή» τόνισε στην ΕΡΤ ο Αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Κωνσταντίνος Φυλακτός ο οποίος σημείωσε ότι οι φλόγες είναι πολύ κοντά στα σπίτια.

Πυκνός καπνός έχει καλύψει τη Νέα Πέραμο, στα Μέγαρα. Η φωτιά βρίσκεται κοντά σε σπίτια και πρόκειται για μία άνιση μάχη, καθώς αλλάζει συνεχώς η φορά του ανέμου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στο πεδίο βολής Κανδήλι το μέτωπο της φωτιάς μεγαλώνει συνεχώς, καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν, ενώ από τις 12:00 αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυσή τους. Γι αυτόν τον λόγο οι Αρχές με μπουλντόζα κάνουν διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικες ζώνες ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά να φτάσουν κοντά στις εστίες φωτιάς.

Βορειοδυτικά, η εικόνα είναι δύσκολη λόγω ανέμων και ιδιαίτερα στην Αγία Σωτήρα και την Οινόη. Ωστόσο, οι φλόγες δεν έχουν περάσει στους οικισμούς. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι εμποδίζουν όμως τα εναέρια μέσα να προσεγγίσουν, ενώ λόγω πτώσεων δέντρων είναι δύσκολη η προσέγγιση και από τα πεζοπόρα τμήματα. Το καλό είναι ότι υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες οι οποίες εκτιμάται ότι μέσα στην ημέρα θα μπορέσουν να ελεγχθούν πλήρως και δεν θα υπάρξει καμία μεγάλη αναζωπύρωση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κινδύνεψε η κατασκήνωση Μελετάκη, η οποία όμως σώθηκε με την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και ένα συντονιστικό.

Αναζωπυρώσεις υπάρχουν και στη Στεφάνη Δερβενοχωρίων, όπως και στη Μάνδρα.

Και στο Λουτράκι συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις. Το πύρινο μέτωπο κινείται η ανατολικά του Αγίου Χαραλάμπους αλλά ευτυχώς δεν κινδυνεύουν τα διηλιστήρια, ούτε και η μονάδα βιοντίζελ που βρίσκεται κοντά. Δόθηκε άλλωστε μεγάλη μάχη τη νύχτα για να αποτραπούν τα χειρότερα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα 500 μέτρα από την Εθνική Οδό.

dilistiria fotia10
Φωτιά στα Μέγαρα: Μήνυμα από το 112 στο Κανδήλι για εκκένωση, πλησιάζουν σπίτια οι φλόγες 7

Μικρές αναζωπυρώσεις υπάρχουν στο Πανόραμα, αλλά δεν φαίνεται να προκαλούν μεγάλο προβληματισμό καθώς τέσσερα αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και ένα συντονιστικό, ενισχύουν το έργο των πυροσβεστών.

Από την άλλη πλευρά του Περάματος το πύρινο μέτωπο μετακινείται προς την περιοχή των Ισθμίων και συγκεκριμένα προς τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου. Οι προσπαθειες να μην πλησιάσει η φωτια στα διυληστήρια Κορίνθου και σε μονάδα παραγωγής βιοντίζελ στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζονται και σήμερα. Υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις και η ένταση του ανέμου βαίνει αυξανόμενη.

Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο

Σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στο νησί της Ρόδου παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να την θέσουν υπό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η πυρκαγιά αυτή την ώρα μαίνεται ανεξέλεγκτη τουλάχιστον σε τρία μέτωπα και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.

Με ανακοινώσεις τους, Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές ομάδες κάνουν έκκληση να σπεύσουν να βοηθήσουν όσοι μπορούν για την αντιμετώπιση της φωτιάς και κυρίως αυτοί που διαθέτουν μηχανήματα. Άλλωστε, η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρει πως είναι σε διαδικασία επίταξης όλων των μηχανημάτων έργων καθώς και των υδροφόρων, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Επίσης, σε έκτακτη ανακοίνωσή της η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έκανε γνωστό ότι λόγω της πυρκαγιάς κλείνουν οι δρόμοι από Σάλακο σε Έμπωνα, από Απόλλωνα σε Έμπωνα και από Λάερμα προς Απόλλωνα.

To Top