Ελλάδα

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη – Αρτοποιός: Ένας «τεράστιος ανεμιστήρας» σπρώχνει τις φλόγες σε νέα μέτωπ…

fotia2 1

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη – Αρτοποιός: Ένας «τεράστιος ανεμιστήρας» σπρώχνει τις φλόγες σε νέα μέτωπα

Μαίνεται η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, όπου Νίψα – Δωρικό και Αμφιτρίτη είναι η πύρινη νοητή ευθεία όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες πυρόσβεσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό. Ο ίδιος εξήγησε ότι το δυσκολότερο σημείο είναι το βορειοανατολικό πάνω από την Εγνατία Οδό.

Δέκα αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα δίνουν τη μάχη και όπως τόνισε ο Γιάννης Αρτοποιός οι αναταράξεις είναι συνεχείς από τις ριπές αέρα που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των εναέριων μέσων.

Το μέτωπο ανατολικότερα από το Λουτρό που απειλήθηκε ιδιαίτερα τώρα είναι πιο ελεγχόμενο ωστόσο το δασικό οικοσύστημα στον Εθνικό Δρυμό της Νίψας παραμένει υπό απειλή.

Ο κ. Αρτοποιός μίλησε για τεράστια γραμμή άμυνας μέχρι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, σημειώνοντας ότι οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει ούτε λεπτό.

«Λόγω ισχυρών ριπών ανέμων και θερμών μαζών, κάφτρες πέρασαν πίσω από τα υδροφόρα και η πυρκαγιά κατευθύνθηκε απειλητικά και επιθετικά προς τις παρυφές δύο οικισμών στα βορειοανατολικά της πόλης. Πάντως ο στόχος επετεύχθη και επίσης δεν κινδυνεύει πλέον και η βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, είπε ο κ. Αρτοποιός.

Κινδυνεύει το κομμάτι βόρεια της Εγνατίας η οποία έχει κλείσει από κόμβο Αρβανίου μέχρι Αμφιτρίτη, τόνισε.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» για τις φωτιές στον Έβρο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε ότι στην Αλεξανδρούπολη είναι «συνεχόμενη μια πολύ δύσκολη κατάσταση, λόγω των ανέμων και των ακραίων συνθηκών.

«Είναι σαν να έχουμε έναν τεράστιο ανεμιστήρα που σπρώχνει διαρκώς την πυρκαγιά και δημιουργεί νέα μέτωπα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρτοποιός, λέγοντας πως «δύο είναι τα μεγαλύτερα μέτωπα, που δυσκόλεψαν τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Στο ένα είχε δημιουργηθεί μια τεράστια αντιπυρική ζώνη και είχαν συγκεντρωθεί εκεί δυνάμεις για να την ανακόψουν, όμως λόγω των ανέμων η φωτιά «πέρασε» εκατοντάδες μέτρα μακριά».

Επεσήμανε ότι «έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα κινηθεί η φωτιά τις επόμενες ώρες».

Ο κ. Αρτοποιός διευκρίνισε ακόμη ότι το πρωί της Δευτέρας, «το κομμάτι που μας απασχολεί περισσότερο είναι το δυτικό μέτωπο, που βρίσκεται πάνω από την Εγνατία Οδό, καθώς η φωτιά βρίσκεται στις παρυφές του οικισμού στην Νίψα και κοντά στο Δωρικό και την Αμφιτρίτη».

To Top