Οικονομία

Γεωργιάδης: Τι θα ισχύσει για τις τριετίες – Αναλυτικά οι νέες ρυθμίσεις

ergazomenoi grafeiou 768x512 2

ergazomenoi grafeiou 768x512 2

Το τι θα ισχύσει με το «ξεπάγωμα» των τριετιών αναλύει ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Αρχικά ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί η ανεργία βαίνει μειούμενη και η οικονομία πηγαίνει καλά.

Η ρύθμιση που φέρνουμε είναι ισορροπημένη, λαμβάνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας, είπε ο κ. Γεωργιάδης, και σημείωσε ότι η ρύθμιση θα προστεθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδας.

Παίρνοντας τον λόγο η γενική γραμματέας του υπ. Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, ανέφερε ότι η αλλαγή γίνεται σε θεσμικό και ουσιαστικό περιβάλλον.

Εάν είχαμε εργαζόμενο που είχε προσληφθεί πριν τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες 2μισι τριετίες με κατώτατο μισθό, σήμερα ξεκινά να τρέχει για να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1/1/2024.

Γίνεται λοιπόν τακτοποίηση χωρίς να υπολογιστεί το μεσοδιάστημα από τις 14/2/2012 μέχρι 31/12/2023, που οι τριετίες είχαν ανασταλεί και δεν τίθεται ζήτημα αναδρομικότητας.

Οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τις 14/2/2012 θα ξεκινήσουν να χτίζουν την προϋπηρεσία τους από 1/1/2024.

Αν υπάρχει ΣΣΕ που θα είναι σε ισχύ την 1/1/2024, οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτονται από τη συμφωνία εργαζομένων – εργοδοτών.

Στην περίπτωση των ατομικών συμβάσεων

Στην περίπτωση των ατομικών συμβάσεων, αν μια ατομική σύμβαση είναι «γενναία», οπότε απορροφώνται προσαυξήσεις που περιλαμβάνουν τις τριετίες, θα υπάρξει συμψηφισμός με τον νομοθετημένο κατώτατο.

Εάν τα καταβαλλόμενα δίνουν αποτέλεσμα πλεονασματικό σε σχέση με τις αυξήσεις που θα έπαιρνε ο εργαζόμενος με τη διαδικασία των τριετιών, είτε θα πάρουν ένα ποσό ως διαφορά είτε δεν θα λάβουν κανένα ποσό εάν οι αυξήσεις υπερκαλύπτουν τα ποσά που θα λάμβαναν μέσω των τριετιών.

Οι εργαζόμενοι που θα πάρουν άμεσα επίδομα προϋπηρεσίας υπολογίζονται σε 600.000.

Παράδειγμα 1
Capture 33 1
Παράδειγμα 2
Capture 34
Παράδειγμα 3
Capture 35
Παράδειγμα 4
Capture 36
Παράδειγμα 5
Capture 37

«Αν δούμε την ανεργία να ανεβαίνει η απόφαση θα πρέπει επανεξεταστεί», υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το κυβερνητικό επιτελείο βλέπει την ανεργία να υποχωρεί.

Σημείωσε ότι η μεγάλη μάζα των εργαζομένων έχει προσληφθεί μετά τις 14/2/2012, και η νομοθετική ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα να χτίσουν πιο γρήγορα το επίδομα προϋπηρεσίας.

 

To Top