Αθλητικά

Η… γενναία απόφαση του Λουτσέσκου και η αύρα της Τούμπας

Η… γενναία απόφαση του Λουτσέσκου και η αύρα της Τούμπας

Μπορεί την Κυριακή η διαφορά με την ΑΕΚ να είναι +4; Ο Γιώργος Ζαϊρης γράφει στο News24world.com για τον Ρουμάνο προπονητή που… άλλαξε φιλοσοφία, για τον κόσμο που “ανέστησε” έναν ποδοσφαιριστή που πέρασε πολύ δύσκολα, αλλά και τη μάχη του τίτλου!

Για να προλάβω όσους (και δικαιολογημένα με την πρώτη ανάγνωση του τίτλου) γέλασαν. ΠΟΤΕ στην δεύτερη θητεία του στον ΠΑΟΚ ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν έχει κάνει τρεις αλλαγές στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, χωρίς καμιά από αυτές να χαρακτηρίζεται αναγκαστική. Μάλλον για να το διορθώσω, αναγκαστικές ήταν και οι τρεις στο ματς με τη Λαμία αλλά όχι λόγω τραυματισμών αλλά λόγω απόδοσης.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ φέτος ΜΟΛΙΣ δυο φορές για λόγους τακτικής άλλαξε ποδοσφαιριστή στην ανάπαυλα. Μια στο Ισραήλ όταν έβγαλε τον Μιχαηλίδη για να περάσει τον Κουλιεράκη στο ματς με την Μπεϊτάρ και μια ακόμη στο Αγρίνιο όταν έβγαλε τον Στέφανο Τζίμα για να βάλει τον Μπράντον Τόμας.

Είναι στη φιλοσοφία του Λουτσέσκου, ακόμη και όταν ένα ματς δεν πηγαίνει καλά για την ομάδα του, να κάνει αλλαγές μέχρι το 60’. Χθες δεν περίμενε και αποδείχθηκε σοφή και… σωτήρια η απόφαση του. Μεϊτέ, Μπάμπα και Τάισον αρχικά και λίγο αργότερα ο Σβαμπ έσωσαν τον ΠΑΟΚ από μια τεράστια γκέλα και του επιτρέπουν να πάει στην ΟPAP ARENA ως πρωτοπόρος. Γιατί είναι ξεκάθαρο πως η ήττα της ΑΕΚ θα είχε αξία μόνο αν κέρδιζε ο ΠΑΟΚ. Και το πέτυχε!

Γιατί όμως ο Ραζβάν το άλλαξε και προχώρησε σε αυτή την τριπλή αλλαγή στο ημίχρονο; Γιατί πολύ απλά είμαστε στην τελική ευθεία της σεζόν και δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλά δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες. Ο Οζνόεφ περνά μια περίοδο παρατεταμένης φόρμας, ο Τσιγγάρας δεν έχει ρυθμό αφού σπάνια αγωνίζεται ενώ ο Ράφα Σοάρες είτε με τον Ντεσπόντοφ μπροστά του είτε με τον Ζίβκοβιτς σε ένα ολόκληρο πρώτο ημίχρονο δεν είχε μια ολοκληρωμένη συνεργασία.

Επιστρέφω όμως στο ματς. Μεϊτε, Μπάμπα και Τάισον ηρέμησαν αφενός το παιχνίδι της ομάδας και το έκαναν πιο ορθολογικό. Ηταν θέμα χρόνου να έρθει το γκολ και ήταν πανέμορφο από τον Σβαμπ. Ο Αυστριακός που θυμίζω ΑΚΟΜΗ δεν έχει κληθεί σε συζητήσεις για να ανανεώσει το συμβόλαιο του. Ευκολα θα βρει ομάδα, αλλά πόσο εύκολο είναι να βρει έναν παρόμοιο παίκτη ο ΠΑΟΚ; Για αυτό και θεωρώ πως δεν αργεί η στιγμή που θα συμφωνήσει. Πλέον και με δική του μαγκιά, έγινε ο δεύτερος βασικός χαφ της ομάδας. Πριν από μερικούς μήνες λογίζονταν και τέταρτος στο μυαλό του Ραζβάν.

Η χθεσινή νίκη όμως ήρθε και με τη βοήθεια της Τούμπας. Γιατί ο κόσμος μπορεί να μην παίζει μπάλα αλλά μπορεί να κάνει αυτούς που είναι στον αγωνιστικό χώρο να παίξουν. Εκανε υπομονή στο πρώτο ημίωρο που δεν πίστευε στα μάτια του αντικρίζοντας έναν ΚΑΚΟ ΠΑΟΚ αλλά ήρθε η σπίθα από το γκολ της ισοφάρισης για να πάρει μπρος και να στηρίξει την ομάδα.

Μια Τούμπα που «ανέστησε» έναν ποδοσφαιριστή που απέναντι στην ίδια ομάδα, τη Λαμία, μερικές μέρες πριν είχε γίνει αλλαγή όταν έχασε την απίστευτη ευκαιρία σε άδειο τέρμα, είχε πέσει κάτω μην μπορώντας να διαχειριστεί όλο αυτό που βίωνε. Αυτός λοιπόν ο ίδιος παίκτης, ο Αλί Σαμάτα χθες κέρδισε το κόρνερ που ήρθε το γκολ της ισοφάρισης, κέρδισε το πέναλτι με το οποίο ο ΠΑΟΚ κλείδωσε τη νίκη και ήταν εξαιρετικός. Ποτέ στο παρελθόν δεν θυμάμαι παίκτη στην προθέρμανση να σκοράρει και να αποθεώνεται. Δεν το έκανε η Τούμπα ειρωνικά, το έκανε γιατί θεώρησε πως μόνο έτσι μπορεί να τον στηρίξει. Και δικαιώθηκε…

Και επειδή οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά θα σταθώ και σε κάτι ακόμη. Το ματς είναι 2-1, ο ΠΑΟΚ κερδίζει πέναλτι και όλη η Τούμπα ζητά να το εκτελέσει ο Σαμάτα. Ευτυχώς αυτό δεν εισακούστηκε από τον Λουτσέσκου. Το «ευτυχώς» έχει να κάνει με ένα πράγμα: όχι πως θα το έχανε ο Σαμάτα αλλά πως υπάρχουν κανόνες που δεν πρέπει να τις προσπερνά κανείς. Καλά έκανε και το εκτέλεσε ο Σβαμπ.

Ο ΠΑΟΚ χθες κέρδισε την Λαμία. Παράλληλα ξεκούραστος ο Κουλιεράκης. Με ένα ημίχρονο στα πόδια τους οι Μεϊτέ, Σβαμπ, Μπάμπα. Με ξεκούραστο τον Μπράντον Τόμας. Ετσι πηγαίνει την Κυριακή στην OPAP ARENA ως πρωτοπόρος ο ΠΑΟΚ. Εκεί που έχει ένα εις βάρος του 8-0 σε γκολ από την ΑΕΚ. Χωρίς νίκη. Αλλά σε αυτό το ματς πηγαίνει για να γίνει φαβορί για τον τίτλο. Και επειδή γνωρίζω τον Λουτσέσκου, δεν πάει εκεί για να μην χάσει. Πάει για να κερδίσει. Ώστε την Κυριακή η διαφορά από την ΑΕΚ να είναι στο +4. Δύσκολο; Ναι. Ακατόρθωτο; Προφανώς όχι όταν μιλάμε για την ομάδα με την καλύτερη επίθεση, την καλύτερη άμυνα και τις περισσότερες νίκες στο Πρωτάθλημα από κάθε άλλη.

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: “Φωνάζει” για την 1η μεταγραφή ο Μεντιλίμπαρ – “Ξενέρωσε” με Άρη ο Ελ Κααμπί – Φεύγει από Ελλάδα ο Ιωαννίδης

paok lamia 7

Ακολουθήστε το news24world.com στο GoogleNews και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

To Top