Οικονομία

Η ισχύς της κλιματικής δράσης βασισμένης στην κουλτούρα

Margareth Menezes

Margareth Menezes

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας, από τα τρόφιμα που παράγουμε και την υγεία μας μέχρι την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Ομως η κλιματική κρίση μεταμορφώνει όχι μόνο τα φυσικά μας οικοσυστήματα αλλά και τα κοινωνικά και πολιτιστικά τοπία μας, διαβρώνει την υλική και άυλη κληρονομιά και τις πρακτικές μας και μας στερεί πολύτιμες πηγές ανθεκτικότητας, νοήματος, ταυτότητας και γνώσης.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα πρακτικών, τοπικών και πολιτιστικών παρεμβάσεων για το κλίμα από τα οποία μπορούμε να διδαχθούμε. Η στήριξη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε συνδυασμό με την τεχνική τεχνογνωσία που ενσωματώνει παραδοσιακές τεχνικές και δημιουργική καινοτομία, εξαλείφει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και καταναλώνει πολύ λίγη ενέργεια. Προωθεί επίσης μια υγιή και δίκαιη σχέση μεταξύ των κοινοτήτων και του φυσικού τους περιβάλλοντος, καθώς και μια σύνδεση με τη μοναδική πολιτιστική τους κληρονομιά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα κοινοτήτων που ενώνονται με κοινό ενδιαφέρον και πάθος για τη δράση για το κλίμα.

Η δράση για το κλίμα που βασίζεται στον πολιτισμό είναι, πάνω απ’ όλα, χωρίς αποκλεισμούς. Προσπαθεί να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, ενθαρρύνοντας τη συνδημιουργία, τη συνεργασία και την αμοιβαία μάθηση.

Ως συμπρόεδροι της Ομάδας Φίλων της Κλιματικής Δράσης που βασίζεται στον Πολιτισμό (GFCBCA) –μια άτυπη συμμαχία χωρών βαθιά αφοσιωμένων τόσο στον πολιτισμό όσο και στη δράση για το κλίμα– τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βραζιλία αναγνωρίζουν ότι ο πολιτισμός είναι μια μοναδική και ισχυρή δύναμη που πρέπει αναλάβουν έναν πιο εξέχοντα ρόλο στην προώθηση κλιματικών λύσεων. Καλούμε επίσης τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ενσωματώσουν τη διατήρηση και την προστασία των τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς στα σχέδιά τους για την προσαρμογή και τον μετριασμό του κλίματος.

Εκτός από την προστασία των τοποθεσιών φυσικής κληρονομιάς, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να αυξηθεί η υποστήριξη για εκείνους στον πολιτιστικό τομέα των οποίων τα προς το ζην τίθενται σε κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή. Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι είναι μια μοναδική ευκαιρία να συνεργαστούμε με χώρες με τα ίδια πιστεύω και να εργαστούμε μαζί για να παροτρύνουμε τους παγκόσμιους εταίρους μας να αναγνωρίσουν ότι η μοίρα του πολιτισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κλιματική έκτακτη ανάγκη.

Οσοι από εμάς στον δημιουργικό τομέα παρατηρούμε συχνά τη μεταμορφωτική δύναμη του πολιτισμού και την απαράμιλλη ικανότητά του να επιφέρει θετικές αλλαγές. Στην COP28, όλες οι χώρες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δεσμευτούν ότι θα προστατεύσουν τόσο την πολιτιστική μας κληρονομιά όσο και τον πλανήτη.

Ο Σαλέμ μπιν Χαλίντ Αλ Κασίμι είναι υπουργός Πολιτισμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Μάργκαρεθ Μενέζες είναι υπουργός Πολιτισμού της Βραζιλίας

To Top