Κόσμος

Η Κίνα «απαγορεύει σε χιλιάδες πολίτες και αλλοδαπούς να φύγουν από τη χώρα»

Η Κίνα «απαγορεύει σε χιλιάδες πολίτες και αλλοδαπούς να φύγουν από τη χώρα»

Χιλιάδες Κινέζοι και αλλοδαποί που μένουν στην Κίνα δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα, επειδή η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την αόριστη νομοθεσία και τους απαγορεύει την έξοδο, κάτι που έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε σχέσεις με τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με τον theguardian.com, το πρακτορείο Reuters πραγματοποίησε σχετική έρευνα και κινεζική έκθεση από το 2018 ανέβαζε τον αριθμό των υπό απαγόρευση σε 34.000 ανθρώπους. Μάλιστα, είναι αυξημένος κατά 55% από την προηγούμενη χρονιά, ενώ πλέον υπάρχουν παραπάνω 29 Αμερικανοί και 44 Καναδοί που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Με βάση το δημοσίευμα, η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα της Ασίας, κατηγορούνται για υποθέσεις που αφορούν το αστικό δίκαιο και όχι το ποινικό. Παράλληλα, είναι πρόσωπα που εμπλέκονται σε οικονομικές διαμάχες, υπερασπιστές των δικαιωμάτων, ακτιβιστές, δικηγόροι και πρόσωπα από μειονότητες όπως οι Ουιγούροι.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα η Κίνα έκανε αυστηρότερη τη νομοθεσία της για την αντικατασκοπεία. Με το νέο πλαίσιο, η απαγόρευση εξόδου θα επιβάλλεται σε κάθε Κινέζο, ακόμη και σε ξένους πολίτες, που είναι υπό έρευνα. Στην πράξη οι απαγορεύσεις μπορούν να επιβληθούν σε κάθε πρόσωπο που «μπορεί να βλάψει την εθνική ασφάλεια ή τα εθνικά συμφέροντα».

Μέχρι στιγμής, έχουν δημιουργηθεί προστριβές με τρίτα κράτη, ειδικά με τις ΗΠΑ, ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις, όπως από το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει απαγόρευση του TikTok.

To Top