Οικονομία

«Η ναυτιλία είναι η ακλόνητη σταθερά»

President UGS

President UGS

Δημόσια πρόσκληση απηύθυνε η Μελίνα Τραυλού στους διεθνείς νομοθέτες να θωρακίσουν τη σταθερά που ενώνει τον πλανήτη, τη ναυτιλία. Η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που έχει ως θέμα τη «μεγάλη μετάβαση» μίλησε για τα παγκόσμια διακυβεύματα σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, χαρακτήρισε τη «μετάβαση» ως «μετάβαση νοοτροπίας», ζήτησε τη συνεργασία και τη διαμόρφωση ενός «κοινού σχεδίου πλεύσης» για το αύριο και ανέδειξε τον στρατηγικό ρόλο της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας και του ανθρώπινου πολιτισμού.

«Από το ιστορικό τοπόσημο της ανθρώπινης νόησης, τους Δελφούς, απευθύνω μια δημόσια πρόσκληση προς όλους τους ηγέτες κρατών, κυβερνήσεων, οργανισμών, ιδρυμάτων, εταιρειών: να προχωρήσουμε με ενσυναίσθηση. Να συμπράξουμε με σεβασμό στην ιστορία που καλούμαστε να συνδημιουργήσουμε για τις επόμενες γενιές. Η ναυτιλία θα είναι πάντα εδώ, συνοδοιπόρος για το κοινό καλό», είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία της η Μελίνα Τραυλού.

Θωράκιση

Προηγουμένως η πρόεδρος της ΕΕΕ, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, διεθνών ηγετών, επιχειρηματιών και άλλων προσκεκλημένων, υπογράμμισε ότι «είναι ύψιστης προτεραιότητας οι σταθερές που λειτουργούν για το καλό της ανθρωπότητας να θωρακιστούν». Ιδιαίτερα για την Ευρώπη, οι θεσμοί είναι ουσιαστικό να προνοήσουν, ώστε να προστατευτούν η ισχύς και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, έστειλε το μήνυμα στην ΕΕ η Μ. Τραυλού.

Ο,τι και αν συμβαίνει στον πλανήτη, η ναυτιλία είναι η ακλόνητη σταθερά, που συνεχίζει την αποστολή της να ενώνει, εδώ και χιλιετίες, τους λαούς. Να μας ενώνει, είπε σε άλλο σημείο η Μ. Τραυλού. Η ποντοπόρος ναυτιλία των Ελλήνων είναι διαχρονικά η αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας ναυτιλίας. Πάντα σε εγρήγορση, σε αέναη κίνηση και ανοιχτούς ορίζοντες. Πάντα πρωτοπόρος, συμπλήρωσε.

Είναι η ναυτιλία που ανέδειξε και αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρωποκεντρικής δημιουργίας και ηγεσίας.

Αναδεικνύοντας τον ανθρωποκεντρικό ρόλο της ναυτιλίας, ανέφερε ότι «ο φάρος της ελληνικής ναυτιλίας είναι ο άνθρωπος, ο οποίος είναι πάντα στο επίκεντρο των αποφάσεων. Αυτός κρατά σταθερά το πηδάλιο της ανάπτυξης σε κάθε μετάβαση».

Επενδύσεις

Ακολούθως εστίασε στη στρατηγική των ελλήνων εφοπλιστών, τονίζοντας ότι «οι έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουμε, συνεχώς, σε νεότευκτα πλοία και εξοπλισμό υψηλής περιβαλλοντικής απόδοσης, κατέχοντας έναν υπερσύγχρονο στόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός στόλος, που αποτελεί το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας, πρωτοστατεί και στην πράσινη μετάβαση του κλάδου. Το όραμά μας ήταν και είναι η ηγεσία μας να μην είναι απλά ποσοτική, αλλά και ποιοτική. Ωφέλιμη για την κοινωνία. Ετσι, δημιουργήσαμε και εξελίσσουμε το παγκόσμιο επιχειρηματικό success story με ελληνική ταυτότητα και ψυχή. Τη Ναυτιλία των Ελλήνων», υπογράμμισε.

Παράλληλα, εκτός από οικονομική δύναμη, η ελληνική ναυτιλία αποτελεί, σύμφωνα με την κυρία Τραυλού, «ένα διαχρονικό, ισχυρό, γεωπολιτικό μας πλεονέκτημα, που η συμβολή του υπήρξε καταλυτική σε πολλές εμβληματικές στιγμές της ιστορίας μας. Από την έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οταν η χώρα μας γινόταν το 10ο μέλος της τότε ΕΟΚ, διέθετε ένα υπερόπλο. Την ελληνική εμπορική ναυτιλία, η οποία – 43 χρόνια πριν – ενίσχυσε πολιτικά, οικονομικά και εμπορικά την Κοινότητα διεθνώς. Σήμερα, η ελληνική ναυτιλία, κατέχοντας πάνω από το 60% της ευρωπαϊκής, είναι η ραχοκοκαλιά της».

Υπενθύμισε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τόνιζε ως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη ναυτιλία και τους ανθρώπους της. Γιατί δεν αποτελούν μόνο οικονομική αλλά και ηθική δύναμη για την πατρίδα μας».

Τέλος, υπογράμμισε ότι το DNA και η πορεία της ναυτιλίας αποτελούν ένα πρότυπο, άξιο προς παρατήρηση, μελέτη και έμπνευση. Και αυτό γιατί στην ιστορία της έχει μεταβεί μέσα από πολλές και διαφορετικές εποχές, με πίστη στο καθήκον, ψυχραιμία, αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των προκλήσεων. Εξασφαλίζοντας την επιβίωση, τη διαβίωση και την ευημερία των ανθρώπινων κοινωνιών. Συνδέοντας πολιτισμούς, λαούς, γλώσσες, ζωές. Μεταφέροντας όχι απλά προϊόντα, αλλά και νέα δεδομένα και ιδέες που εξέλιξαν τον κόσμο. Και όλα αυτά τα κατάφερε και τα καταφέρνει επικεντρωμένη στη συνεργασία.

To Top