Οικονομία

Η παράκαμψη εκτινάσσει το κόστος καυσίμων

Korean tanker sunk Reuters

Korean tanker sunk Reuters

Καθώς οι πλοιοκτήτες και οι ναυλωτές αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων των Χούθι και εκτρέπουν τα πλοία μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, έρχονται αντιμέτωποι με έναν βαρύ πρόσθετο λογαριασμό καυσίμων. Πολλοί υπεύθυνοι πλοιοκτήτες και ναυλωτές δηλώνουν ότι δεν θα διέλθουν από την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ λόγω του εγγενούς κινδύνου που υπάρχει, δήλωσε ο Angad Banga, COO του ομίλου Caravel, στον οποίο ανήκει ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές πλοίων στον κόσμο, η Fleet Management. Πάντως το κόστος αυτών των εκτροπών είναι σημαντικό. Ο Banga εκτίμησε ότι η αλλαγή δρομολόγησης μέσω του Κέιπ Τάουν θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 200.000-300.000 δολάρια κόστος καυσίμων ανά ταξίδι από την Ασία στην Ευρώπη, υποθέτοντας 15 επιπλέον ημέρες ταξιδιού, κατανάλωση 30 τόνων καυσίμων ανά ημέρα και 650-700 δολάρια ανά μετρικό τόνο καυσίμων.

Βύθιση πλοίου στην Ιαπωνία

Ενα νοτιοκορεατικό δεξαμενόπλοιο ανατράπηκε στα ανοικτά ενός νησιού στη Νοτιοδυτική Ιαπωνία νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Οκτώ είναι οι ναυτικοί που θεωρούνται νεκροί από τις ιαπωνικές αρχές, δύο αγνοούνται και ένα μέλος του πληρώματος από την Ινδονησία επιβεβαιώθηκε ότι είναι ζωντανό, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ιαπωνικής ακτοφυλακής. Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι έλαβε σήμα κινδύνου από το δεξαμενόπλοιο χημικών «Keoyoung Sun», λέγοντας ότι είχε πάρει κλίση ενώ κατέφευγε κοντά στο νησί Μουτσούρε της Ιαπωνίας λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Το νησί βρίσκεται ακριβώς έξω από το νοτιοδυτικό άκρο του κύριου νησιού Χονσού της Ιαπωνίας, περίπου 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια) από το Τόκιο. Το πλοίο είχε ανατραπεί πλήρως όταν οι διασώστες έφτασαν στο σημείο, δήλωσε η ακτοφυλακή. Πλάνα της τηλεόρασης NHK έδειχναν το πλοίο να έχει ανατραπεί πλήρως και να φαίνεται μόνο η κόκκινη γάστρα του.

Μακροχρόνιες ναυλώσεις

Οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας και οι έμποροι πετρελαίου δεσμεύουν μεγάλα και σύγχρονα πλοία μεταφοράς αργού πετρελαίου με χρονοναυλώσεις. Σύμφωνα με τους Clarksons, η Chevron δέσμευσε το εξοπλισμένο με scrubber VLCC Front Nausta χωρητικότητας 318.700 dwt της Frontline (κατασκευής 2019) για τρία χρόνια με 51.000 δολάρια ημερησίως. Αυτή η τιμή είναι σύμφωνη με τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς, όπως αναφέρουν οι Clarksons, σύμφωνα με τους οποίους τα οικολογικά και εξοπλισμένα με scrubber VLCC κερδίζουν κατά μέσο όρο 52.250 δολάρια ανά ημέρα σε ναυλώσεις τέτοιας διάρκειας. Η ExxonMobil συμφώνησε να καταβάλλει 50.000 δολάρια ημερησίως για να απασχολήσει το suezmax «Yasa Polaris» (κατασκευής 2022) της Yasa Holdings, χωρητικότητας 158.200 dwt, για διάστημα μεταξύ οκτώ και 10 μηνών.

To Top