Οικονομία

Η πτώση ναύλων επηρέασε κέρδη και έσοδα

Sovcomflot

Sovcomflot

Μειωμένα καθαρά κέρδη και έσοδα ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 η Diana Shipping Inc της Σεμιράμιδος Παληού ως αποτέλεσμα και της πτώσης των ναύλων στην αγορά των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, όπου δραστηριοποιείται ο στόλος της εταιρείας. Η εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή εταιρεία ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, καθαρά κέρδη ύψους 9,4 εκατ. δολ. έναντι 25,7 εκατ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και έσοδα ύψους 60,0 εκατ. δολ. έναντι 75,7 εκατ. δολ. το ίδιο τρίμηνο του 2022. Η εταιρεία που ελέγχει ένα στόλο από 41 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου ανακοίνωσε επίσης ότι υπέγραψε συμφωνία για την πώληση σε μη συνδεδεμένο τρίτο μέρος του πλοίου «Χιούστον», κατασκευής 2009, με παράδοση στον αγοραστή το αργότερο έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2024, με τιμή πώλησης 23,3 εκατ. δολ. πριν από τις προμήθειες.

Στη μαύρη λίστα

η ρωσική Sovcomflot

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατέταξε τη ρωσική πλοιοκτήτρια εταιρεία Sovcomflot στη μαύρη λίστα κυρώσεων, μαζί με τα 14 δεξαμενόπλοιά της. Η κίνηση αυτή, που ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Wally Adeyemo στην επέτειο των δύο ετών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σηματοδοτεί το μεγαλύτερο πλήγμα της Ουάσιγκτον στη ναυαρχίδα της Μόσχας, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε μεμονωμένα πλοία, αλλά όχι σε ολόκληρη την εταιρεία. Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (Ofac) έλαβε μέτρα κατά της ελεγχόμενης από την κυβέρνηση πλοιοκτήτριας εταιρείας, η οποία ονομάζεται επίσης SCF Group, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Συνάντηση για

το μεταφορικό ισοδύναμο

Η πορεία υλοποίησης και εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου στην Κρήτη εξετάσθηκε σε συνάντηση που πραγματοποίησε το προηγούμενο Σάββατο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης με εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της Κρήτης και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης. Στη συνάντηση επισημάνθηκαν τα θετικά αποτελέσματα που είχαν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου επιχειρήσεων στην Κρήτη, ιδίως στις μεταποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις και στον πρωτογενή τομέα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης και πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης Γ. Γιακουμάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αν. Ροκάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μ. Αλιφιεράκης κ.ά. Παρέστησαν επίσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λ. Αυγενάκης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Παππάς, κ.ά.

To Top