Κόσμος

Η στιγμή της επίθεσης των Τουρκοκυπρίων στους κυανόκρανους του ΟΗΕ στη «νεκρή ζώνη» στην Πύλα

kyanokranoi1

Η στιγμή της επίθεσης των Τουρκοκυπρίων στους κυανόκρανους του ΟΗΕ στη «νεκρή ζώνη» στην Πύλα

Δύο βίντεο από την επίθεση των Τουρκοκυπρίων στους κυανόκρανους του ΟΗΕ, στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το sigmalive.com. Οι κυανόκρανοι προσπαθούσαν με οχήματα να εμποδίσουν εργασίες στο δρόμο, οι οποίες συνιστούν κατάφωρη παράβαση του status quo στην περιοχή.

Οι Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν κατά των ανδρών της UNFICYP και προκάλεσαν ζημιές στα οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης. Η τελευταία σε ανακοίνωσή της, καταδίκασε τις επιθέσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρεται:

«Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς σήμερα το πρωί.

Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα/Πυλώνα, καθώς οι ειρηνευτές του ΟΗΕ εμπόδιζαν μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες στην περιοχή.

Οι απειλές κατά της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές στην περιουσία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί στο ακέραιο.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντεταλμένη εξουσία της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από τη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Η αποστολή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και παραμένει δεσμευμένη να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Κύπρος: «Σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο»

Σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, καταδικάζει τα επεισόδια και αναφέρει:

«Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης. Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών».

Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών: Απόπειρα των κατοχικών δυνάμεων να δημιουργήσουν τετελεσμένα

Την επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο καταδίκασε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει μια απόπειρα των κατοχικών δυνάμεων να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί του πεδίου

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων  εναντίων των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:

«Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας. Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις».

To Top