Ομιλία και συσπείρωση

Καλημέρα. Θα ξεκινήσω και σήμερα από το Κοινοβούλιο και τη μάχη των κομμάτων επί της προτάσεως δυσπιστίας. Όλα τα φώτα έπεσαν χθες στην παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, του πλέον πολυσυζητημένου πολιτικού προσώπου το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο την τραγωδία των Τεμπών. Και η ομιλία του δεν είχε κάτι καινούργιο να δώσει, αλλά αυτό που είδα ήταν μια αυξημένη συσπείρωση της ΝΔ. Αυτό που είδα στο Κοινοβούλιο ήταν μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση των καραμανλικών που ήθελαν με αυτό τον τρόπο να στηρίξουν τον πρώην υπουργό Μεταφορών την επίμαχη περίοδο που έγινε η τραγωδία στα Τέμπη.

Η συμβουλή Μολυβιάτη και του Κ. Καραμανλή

Μέχρι να φθάσουμε όμως στην παρέμβαση του Κ. Καραμανλή μεσολάβησαν πολλά και σας θυμίζω ότι ο πρώην υπουργός δεν είχε μιλήσει στην συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής. Έμαθα από αξιόπιστη πηγή όμως ότι η χθεσινή του ομιλία ήταν και συμβουλή του πολύπειρου Πέτρου Μολυβιάτη, αλεπού της ελληνικής διπλωματίας που έχει καθημερινή παρουσία στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Φιλοθέη, όπου είναι και ο πατέρας του πρώην υπουργού, ο Αχιλλέας Καραμανλής. Επίσης μου είπαν ότι ο πρώην υπουργός είχε και συνομιλία με τον πρώτου του ξάδελφο, πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που τον παρότρυνε να μιλήσει.

Υψηλοί τόνοι

Πάντως αυτό που είδα και χθες στο Κοινοβούλιο όπου κάθισα επί πολλές ώρες ήταν αναμενόμενο. Υψηλοί τόνοι, αλληλοκατηγορίες, πολιτική σπέκουλα, προσπάθειες από την πλευρά της ΝΔ να υπάρξει κάποιος πολιτικός χειρισμός πιο επιτυχής από εκείνους της Εξεταστικής για το δυστύχημα των Τεμπών και… επιβεβαίωση της κοινοβουλευτικής συνοχής και συσπείρωσης της κυβέρνησης.

Τι έλεγαν οι βουλευτές στο καφενείο

Εκτός όμως από την υπόθεση του Κ. Καραμανλή που όλοι τον άκουσαν με ενδιαφέρον, αυτά που συζητούσαν οι βουλευτές, και αρκετοί κυβερνητικοί, στο καφενείο και στο εντευκτήριο, ήταν ότι λιγότερο από έναν χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση παρουσιάζει δημοσκοπική υποχώρηση. Πολλοί έλεγαν ότι τα παράπλευρα, αλλά σοβαρά θέματα εξακολουθούν να είναι πιεστικά (ακρίβεια, κόστος στέγασης, ασφάλεια, παραβατικότητα μαθητών και ανηλίκων, κ.ά.) και τα αντισταθμίσματα μάλλον ανεπαρκή για την αναστροφή του κλίματος έως τις ευρωπαϊκές εκλογές, σε κάτι λιγότερο από δύο μήνες.

Οι δυσκολίες

Αυτό που μου είπαν πολλοί βουλευτές της ΝΔ ήταν ότι η κυβέρνηση έχει δυσκολίες. Μάλιστα, μου επεσήμαναν ότι υπό αυτή τη συνθήκη, η Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, πιθανολογείται βασίμως ότι θα βρεθούν απέναντι σε μία ιδιαίτερη συνθήκη, που θα απαιτήσει πολύ περισσότερα από όσα μέχρι σήμερα εφάρμοζαν για να αποφορτίσουν εντάσεις και να αντιμετωπίσουν πιέσεις. Επίσης, αυτό που μου επισημάνθηκε είναι ότι η ιδιαιτερότητα της συνθήκης θα εντοπίζεται κατά πάσα βεβαιότητα στο ότι όσο και αν επιβεβαιωθεί η κοινοβουλευτική συνοχή της ΝΔ στην ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας, αυτή θα βρεθεί σε αναντιστοιχία με την πραγματική της συσπείρωση στην κοινωνική και εκλογική της βάση, η οποία ήδη στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται εξασθενημένη. Αυτό που έμαθα επίσης, από αξιόπιστες πηγές, είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου και στο ευρύτερο περιβάλλον του πρωθυπουργού έχει αρχίσει να γίνεται η συζήτηση για τη διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος. Όσο και αν η αντιπολίτευση θα παραμένει ξέπνοη και δίχως αντιπρόταση, πέραν των κραυγών, η κυβέρνηση έχει ένα στοίχημα να αντιμετωπίσει και αυτό είναι η επαλήθευση της πολιτικής της ηγεμονίας και η διασφάλιση της πολιτικής της νομιμοποίησης.

Τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ και ο Παππάς

Αυτό που είδα επίσης είναι ότι πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πολιτικά κέρδη για το κόμμα τους από αυτή την διαδικασία – και μάλιστα αρκετοί επικεντρώθηκαν στην περίπτωση του Νίκου Παππά που σήκωσε και το βάρος να τοποθετηθεί πρώτος από την αξιωματική αντιπολίτευση επί της πρότασης δυσπιστίας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν ότι ντε φάκτο έχει καταστεί πλέον νούμερο δυο στο κόμμα και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ευρύτερους πολιτικούς συσχετισμούς στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στηρίζουν Φαραντούρη

Το πρόσωπο όμως που βρίσκεται από χθες στο επίκεντρο της αρνητικής κριτικής για το ΣΥΡΙΖΑ είναι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης που παρά τα όσα είπε για τους δικαστές και την οργή τους, έχει όπως έμαθα την πλήρη στήριξη του Στέφανου Κασσελάκη. Μάλιστα πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δεν αναφέρομαι μόνο στον Παύλο Πολάκη και στους ομοϊδεάτες του που έχουν συγκεκριμένες θέσεις για την ελληνική δικαιοσύνη, συμφωνούν με τις απόψεις Φαραντούρη που λέγεται πως ενδυναμώνει την υποψηφιότητά του και κτυπάει πρωτιά.

Η μάχη του ΠΑΣΟΚ

Πάντως και το ΠΑΣΟΚ δίνει τη δική του μάχη καθώς με την πρωτοβουλία του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκίνησε η διαδικασία της συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι έχει πάρει πολλούς πολιτικούς πόντους και γι’ αυτό και όλοι σχεδόν οι βουλευτές του – ο Παύλος Γερουλάνος, η Ευαγγελία Λιακούλη, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος η Χριστίνα Σταρακά, ο Δημήτρης Μάντζος, η Κατερίνα Καζάνη, η Κατερίνα Σπυριδάκη, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, η Ελένη Βατσινά, ο Δημήτριος Μπιάγκης, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Παναγιώτης Δουδωνής, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Μανώλης Χνάρης, ο Τάσος Νικολαΐδης, ο Ιωάννης Τσιμάρης και ο Ανδρέας Πουλάς έχουν τοποθετηθεί στηρίζοντας την πρόταση του κόμματος κάτι που θα κάνει και σήμερα ο Ν. Ανδρουλάκης που αισθάνεται δικαιωμένος αν και είχε δεχθεί μεγάλη επίθεση το τελευταίο διάστημα για την στρατηγική του.

«Ντου» σε σπίτι πρώην περιφερειάρχη από την οικονομική αστυνομία

Έμαθα από πηγή που δεν πέφτει έξω, ότι η οικονομική αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι πρώην περιφερειάρχη και από το οποίο «σήκωσαν» έγγραφα και αρχεία από τον υπολογιστή του. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάτι επιλήψιμο με συνέπεια να σταματήσει εκεί η έρευνα. Και για να σας βοηθήσω λίγο, με το εν λόγω πρόσωπο, η ίδια πηγή μας είπε ότι έχει συνάψει σχέση με γυναίκα που είχε κομβικό ρόλο σε αστικά οδικά δίκτυα.

Στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν

Υψηλές παρουσίες αναμένονται στην έναρξη του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας την 5η Απριλίου, στο Ζάππειο Μέγαρο. Οι εργασίες θα ανοίξουν παρουσία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν που έχει διαβεβαιώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα τον τιμήσει με την παρουσία της. Άλλωστε του το χρωστάει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ ήταν οι δύο ηγέτες που συνυπέγραψαν την πρόταση για ανανέωση της εντολής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο πρόσωπο της φον ντερ Λάιεν ώστε να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συν τοις άλλοις αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία εκλογικά και πολιτικά είναι το ισχυρότερο κόμμα στην ευρωομάδα του ΕΛΚ καθώς αναδείχθηκε στην κυβέρνηση με 41% και έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο εθνικό Κοινοβούλιο. Κατά τα άλλα το παρών στο συνέδριο της ΝΔ αναμένεται επίσης να δώσουν ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και επικεφαλής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου.

Δεν θα κατέβει με τη Νέα Αριστερά ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα εκδήλωση έγινε χθες στην ΕΣΗΕΑ με αντικείμενο την «Ποινική ευθύνη Υπουργών: η Δικαιοσύνη ξεκινάει από ψηλά», με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή και γραμματέα του «Κόσμου» Πέτρου Κόκκαλη και τη συμμετοχή δύο έγκριτων συνταγματολόγων. Tου Ξενοφών Κοντιάδη και του Γιώργου Σωτηρέλη. Η αναθεώρηση του Άρθρου 86 αποτελεί για εμάς το ελάχιστο δείγμα πολιτικής αξιοπρέπειας από το πολιτικό σύστημα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πέτρος Κόκκαλης στον χαιρετισμό του, ενώ παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα του «Κόσμου», ξεκαθάρισε ότι το κόμμα θα συμμετέχει αυτόνομα στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει σύμπραξη με άλλους φορείς αλλά όχι με τη Νέα Αριστερά.

Περιοδείες και συναντήσεις με κόσμο

Ο γραμματέας του κόμματος ο οποίος ήταν ένας από τους 1.300.000 που υπέγραψαν το ψήφισμα αναφορικά με το δυστύχημα των Τεμπών, δήλωσε ότι θα στηρίξει έμπρακτα στο βαθμό των δυνατοτήτων τους, τους συγγενείς των θυμάτων για την αναζήτηση της αλήθειας και της απόδοσης ευθυνών. Ο «Κόσμος» χθες ξεκίνησε την περιοδεία του προς τον δρόμο των ευρωεκλογών, με πρώτη στάση την Πάτρα, ενώ σήμερα θα βρεθεί στην Μεγαλόπολη όπου όπως μάθαμε θα αναφερθεί για το θέμα της δίκαιης μετάβασης στη νέα εποχή της πράσινης ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης που απαιτεί ολική αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου και στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Οι πρώτες 14 υποψηφιότητες του Λοβέρδου

Στις 2 Απριλίου μαθαίνω ότι θα ανακοινωθούν οι πρώτες 14 υποψηφιότητες για τι ευρωεκλογές στους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου. Από αυτές σίγουροι είναι ο Λοβέρδος και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τον χώρο της πολιτικής. Θα υπάρχουν νέα πρόσωπα από τον χώρο της κοινωνίας και κυρίως νέα ηλικιακά. Αυτό που έμαθα είναι ότι στους 14 η ποσόστωση θα τηρηθεί στο ακέραιο. Επτά γυναίκες, επτά άνδρες. Επίσης, σήμερα θα ανακοινωθεί και ο Παπαθεοδώρου στην ηγεσία των Δημοκρατών, ο οποίος θα έχει κομβικό ρόλο και στα ΜΜΕ. Μιας και αναφέραμε τα ΜΜΕ να πούμε ότι την στρατηγική του κόμματος την έχει αναλάβει ο πολιτικός επιστήμονας και επικοινωνιολόγος Δημήτρης Τζιώτης.

Κατασκευαστικά έργα 24 δισ. ευρώ μεταξύ 2022-2026 στην Ελλάδα

Ράλι κατασκευαστικών έργων έρχεται τα επόμενα χρόνια. Αυτό αποτυπώνεται από στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ταμείου των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ), Κώστας Μακέδος προερχόμενα από έρευνα του ΙΟΒΕ. Από τα πολλά που άκουσα στη διάρκεια της παρουσίασης είναι ότι μαζί με τους πόρους από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και τους κινητοποιούμενους από τα δάνεια πόρους χρηματοδότησης, εκτιμάται ότι για έργα με άμεση σχέση με τις κατασκευές θα κινητοποιηθούν την περίοδο 2022-2026 συνολικά 23,9 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,8 δισ. ευρώ θα προέρχονται από τις επιχορηγήσεις και 11,1 δισ. ευρώ από τα δάνεια. Συνεπώς, οι επενδύσεις σε κατασκευές εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ την περίοδο 2023-2026. Μεσοπρόθεσμα εκτιμώνται επιπρόσθετες επενδύσεις σε υποδομές και κατοικίες ετησίως ύψους έως 3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο συγκριτικά με το 2022 –με το ποσοστό των επενδύσεων σε κατασκευαστικά έργα να φτάνει μέχρι το 8,6% του ΑΕΠ το 2025 από 4,8% το 2022. Εκτιμάται επίσης ότι η αξία παραγωγής των κατασκευαστικών έργων υποδομών και κατοικιών θα ακολουθήσει ισχυρή ανοδική πορεία την περίοδο 2024-2026, ξεπερνώντας τα 18 δισ. ευρώ το 2025.

Μηδενικό ενδιαφέρον για τη βίλα Βγενόπουλου στην Εκάλη

Άνθρωπος της αγοράς με τον οποίο μιλούσα, σχολίαζε σκωπτικά το υψηλό τίμημα πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό της βίλας Βγενόπουλου στην Εκάλη. Η πολυτελής κατοικία του του επιχειρηματία που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, έχει τιμή πρώτης προσφοράς 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Όπως λοιπόν μου έλεγε το ίδιο πρόσωπο χαρακτηριστικά «κανείς δεν θα δώσει τόσα πολλά χρήματα για ένα σπίτι που βγαίνει σε πλειστηριασμό». Μου θύμισε άλλωστε ότι θα χρειαστούν αρκετά ακόμα χρήματα για την ανακαίνισή του καθότι παραμένει αναξιοποίητο για πολύ καιρό καθώς και τα χρήματα που απαιτούνται για την πάγια συντήρησή του. Αυτό που θα συμβεί, όπως προέβλεψε το ίδιο πρόσωπο είναι ότι το σπίτι θα βγει και σε άλλους πλειστηριασμούς σε χαμηλότερη τιμή, και θα το «χτυπήσει» κάποιος την κατάλληλη στιγμή. Αποτελεί άλλωστε πάγια τακτική των όσων συμμετέχουν σε πλειστηριασμούς να περιμένουν να ροκανιστεί η αρχική αξία του ακινήτου πριν το αποκτήσουν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή.

Οι ευχαριστίες στον CEO της ΑΒ Βασιλόπουλος

Δεν πρέπει να πέρασε ούτε μήνας από τη στιγμή που ο Wouter Kolk διευθύνων σύμβουλος της Ahold Delhaize Ευρώπης και Ινδονησίας, στην οποία ανήκει η ΑΒ Βασιλόπουλος, βρισκόταν στην Ελλάδα και παρέα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκο Λαβίδα έκαναν τα εγκαίνια στο κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Νέα Ερυθραία, το οποίο είχε μόλις ανακαινιστεί. Σήμερα, μόλις λίγες μέρες αργότερα ο Kolk ευχαριστούσε μεταξύ άλλων και τον Νίκο Λαβίδα σε μήνυμά του, για τη συνεργασία τους, καθότι αποχωρεί από τον όμιλο της Ahold Delhaize στο τέλος του 2024, όπου όπως ανέφερε ήταν δική του απόφαση.

Το παράδοξο της Skroutz

Έμαθα μόλις πρόσφατα ότι η Skroutz λέει δεν προσλαμβάνει οδηγούς για τη διανομή των προϊόντων της με μπλοκάκι, αλλά προτιμά τις συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθότι θέλει λέει να έχει τον πλήρη έλεγχο της εκπαίδευσής τους αλλά και να δημιουργεί στενές σχέσεις με αυτούς. Μοντέλο που έρχεται σε αντίθεση με τις πλατφόρμες διανομών που συνεργάζονται με μπλοκάκι και μάλιστα προ καιρού το γεγονός αυτό είχε ξεσηκώσει θύελλα. Αυτή τη στιγμή ο συνολικός αριθμός οδηγών που απασχολούνται από τη Skroutz αγγίζει τα 500 άτομα.

Θεοδωρόπουλος: Μέχρι να πάρουμε τα λεφτά, δεν πίστευα ότι θα γινόταν η εξαγορά της Chipita

«Μέχρι που να υπογράψουμε τα συμβόλαια και να πάρουμε τα λεφτά, δεν πίστευα ότι θα γινόταν». Με αυτή την πρόταση αναφέρθηκε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος στη δημιουργία του πρώτου συσκευασμένου κρουασάν με πραλίνα στην Ελλάδα, μιλώντας στον Θάνο Βερέμη, επικεφαλής της BigPi Ventures, στο πλαίσιο των τετ-α-τετ συνομιλιών που διοργανώνει ο ΣΕΒ με τον τίτλο, innovative Greeks. Ο λόγος είναι ότι ο ίδιος παρουσιάζοντας την ιδέα του σε 19 επιχειρηματίες για να αντλήσει χρηματοδότηση, είχε λάβει προηγουμένως 19 «όχι», έως ότου έφτασε στην πόρτα ενός fund όπου συμμετείχε ο όμιλος Olayan, ο Τιτάνας και η Alpha Bank. O ίδιος ανέφερε σχετικά με τη φιλοσοφία του είναι ότι ποτέ στη ζωή του δεν έκανε επιχείρηση χωρίς συνεταίρους, τονίζοντας ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας δεν μας μαθαίνει να συνεργαζόμαστε.