Οικονομία

ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για απαγόρευση του TikTok

2024 03 12T223513Z 791612297 RC2JK6AGKYJ2 RTRMADP 5 USA TIKTOK CONGRESS

2024 03 12T223513Z 791612297 RC2JK6AGKYJ2 RTRMADP 5 USA TIKTOK CONGRESS

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε χθες υπέρ νομοσχεδίου που μπορεί να οδηγήσει σε πανεθνική απαγόρευση του TikTok, γεγονός που αποτελεί σημαντική πρόκληση για μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικών μέσων δικτύωσης στον κόσμο – και μπορεί να φέρει την Ουάσιγκτον σε νέα τροχιά σύγκρουσης με το Πεκίνο. Πλέον απειλείται απαγόρευση του TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google στις ΗΠΑ, εκτός εάν η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης διαχωριστεί από την κινεζική μητρική της εταιρεία, την ByteDance, μέσα σε έξι μήνες.

Η νομοθεσία (Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act) θα πρέπει να πάει στη συνέχεια στη Γερουσία για να ψηφιστεί, κάτι που δεν είναι σίγουρο εάν θα γίνει. Εάν όμως περάσει κι από εκεί, ο Λευκός Οίκος έχει αναφέρει πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα την υπογράψει για να γίνει επίσημος νόμος των ΗΠΑ.

Περιθώριο 6 μηνών

Με βάση το νομοσχέδιο, η κινεζική ByteDance θα έχει περιθώριο έξι μηνών για να εκχωρήσει σε άλλη εταιρεία τη δημοφιλή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok, διαφορετικά η εφαρμογή αυτή θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ. Αυτό γίνεται επειδή η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εθνική ασφάλεια της χώρας επειδή η εφαρμογή ελέγχεται από κινεζικά συμφέροντα. Το TikTok λέει ότι δεν έχει κοινοποιήσει, ούτε θα κοινοποιήσει στο μέλλον προς την Κίνα δεδομένα χρηστών της από τις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο είναι η πρώτη σημαντική τέτοια κίνηση εδώ και σχεδόν έναν χρόνο προς την απαγόρευση χρήσης του TikTok στις ΗΠΑ ή τον εξαναγκασμό της μητρικής ByteDance να εκχωρήσει τη δημοφιλή εφαρμογή. Ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει πέρυσι αλλά σταμάτησε στο Κογκρέσο καθώς είχαν παρενέβη οι λομπίστες του TikTok.

Το TikTok χρησιμοποιείται από περισσότερους από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς αφού από το 2016 που κυκλοφόρησε έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή. Οι αμερικανοί χρήστες ξοδεύουν σημαντικό χρόνο στο TikTok – κατά μέσο όρο 60 έως 80 λεπτά την ημέρα έναντι περίπου 30-40 λεπτών στον κύριο ανταγωνιστή που είναι το Instagram, σύμφωνα με δεδομένα εταιρειών ερευνών.

Πρόσβαση στα δεδομένα

Οι υπεύθυνοι πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι το TikTok έχει γίνει εργαλείο της κινεζικής κυβέρνησης, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υπονομεύσει τη δημοκρατία των ΗΠΑ. Το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προειδοποίησε πριν από λίγες μόλις ημέρες ότι η εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει προβλήματα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το Πεκίνο έχει την εξουσία, σύμφωνα με τους νόμους εθνικής ασφάλειας της χώρας, να αναγκάσει τον ιδιοκτήτη του TikTok, την ByteDance, να παραδώσει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ εάν αυτό απαιτηθεί από την κινεζική κυβέρνηση. Μια απαγόρευση στις ΗΠΑ θα καθιστούσε την εφαρμογή μη προσβάσιμη εκεί από τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google. Το νομοσχέδιο δεν θα εξουσιοδοτεί επιβολή ποινής σε μεμονωμένους χρήστες.

«Αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί μια πλήρη απαγόρευση του TikTok, ανεξάρτητα από το πόσο οι συντάκτες (του νομοσχεδίου) προσπαθούν να το συγκαλύψουν» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας την Τρίτη.

«Αυτή η νομοθεσία θα καταπατήσει τα δικαιώματα του Πρώτου Αρθρου (του Συντάγματος των ΗΠΑ) για 170 εκατομμύρια Αμερικανούς και θα στερήσει από 5 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις μια πλατφόρμα στην οποία βασίζονται για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» υποστήριξε η εταιρεία. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως σημαντικό και ευπρόσδεκτο βήμα προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να ενισχύσει περαιτέρω αυτή τη νομοθεσία και να τη θέσει «στην ισχυρότερη δυνατή νομική βάση» αναφέρεται.

Η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό, κάνοντας λόγο για προεκλογική εκμετάλλευση της υπόθεσης. Οι ΗΠΑ οδεύουν προς προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Προειδοποίηση για συνέπειες

Η ίδια η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι μια προτεινόμενη απαγόρευση του TikTok θα δημιουργήσει προβλήματα στις ΗΠΑ. Πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι θέλει να «καταστείλει το TikTok», όπως είπε, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ «δεν βρήκαν ποτέ στοιχεία ότι το TikTok απειλεί την εθνική ασφάλεια» πρόσθεσε.

«Αυτό το είδος συμπεριφοράς εκφοβισμού που δεν μπορεί να κερδίσει σε θεμιτές συνθήκες για ανταγωνισμό διαταράσσει την κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα των εταιρειών, βλάπτει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στο επενδυτικό περιβάλλον και βλάπτει τη διεθνή οικονομική και εμπορική τάξη» ανέφερε η ανακοίνωση.

To Top