Κόσμος

ΗΠΑ: Μια συμφωνία για τα όπλα μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας θα παραβιάσει ψηφίσματα του ΟΗΕ

ΗΠΑ: Μια συμφωνία για τα όπλα μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας θα παραβιάσει ψηφίσματα του ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τρίτη (15/8) ότι η Ρωσία θα παραβιάσει ψηφίσματα του ΟΗΕ εάν καταλήξει σε μια συμφωνία για τα όπλα με τη Βόρεια Κορέα.

Το μήνυμα αυτό των ΗΠΑ έρχεται αφότου η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ τάχθηκαν υπέρ μιας ενίσχυσης της συνεργασίας.

«Οποιοδήποτε είδος συνεργασίας για την ασφάλεια ή συμφωνίας για τα όπλα μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας θα παραβιάσει αναμφίβολα σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βεντάντ Πατέλ.

Το πρωί της 15ης Αυγούστου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας με την Πιονγκγιάνγκ, σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ του «υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η ανάπτυξη της στρατηγικής και τακτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας», σύμφωνα με μήνυμα του υπουργού Άμυνας, Κανγκ Σουν Ναμ, το οποίο αναγνώστηκε στους συμμετέχοντες ενός συνεδρίου για την ασφάλεια, κοντά στη Μόσχα, και επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι ΗΠΑ υποψιάζονται ότι η Ρωσία προσπαθεί να προμηθευτεί όπλα από τον Βορειοκορεάτη σύμμαχό της.

Οι υποσχέσεις για αυξημένη συνεργασία διατυπώνονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής μεταξύ των ηγετών της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 18 Αυγούστου στην Ουάσιγκτον με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της ασφάλειας απέναντι σε μια ολοένα και πιο απειλητική Βόρεια Κορέα.

To Top