Ελλάδα

Κίνημα της πετσέτας: Στην αντεπίθεση οι επαγγελματίες της ξαπλώστρας στην Αχαΐα

Κίνημα της πετσέτας: Στην αντεπίθεση οι επαγγελματίες της ξαπλώστρας στην Αχαΐα

Αναζωπύρωση της συζήτησης για το καθεστώς απλής χρήσης αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα στις παραλίες της χώρας έχουν προκαλέσει οι αντιδράσεις πολιτών στα νησιά και ο κλάδος των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, όπως τόνισε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάσος Γιατράς δεν έχει μείνει άπραγος.

Εχει καταθέσει υπόμνημα στο υπουργείο Οικονομικών, για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου απλής χρήσης αιγιαλού. Ο ΣΚΕΑΝΑ τονίζει την ανάγκη τροποποίησης του ν.2971/2001, ισχυριζόμενος ότι οι προτάσεις του, είναι τίμιες, ειλικρινείς και αναπτυξιακές, αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν και συμβάλουν στην μεγέθυνση της οικονομίας.

Σημειώνει δε, ότι δεν είναι θέμα απληστίας, αλλά επιβίωσης, ενώ η διεύρυνση του πλαισίου δημιουργεί πρόσθετο προϊόν και έσοδα για τις επιχειρήσεις, πρόσθετες θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΚΕΑΝΑ προτείνει:

Η παραχώρηση-μίσθωση να είναι τουλάχιστον 10 χρόνια ή όσο ισχύει η άδεια λειτουργίας του καταστήματος.

Η ύπαρξη Δημοσίου Κτήματος που προέκυψε από Παλαιό Αιγιαλό να μην απαιτεί την ενοικίαση και αυτού.

Να παραχωρείται στα όμορα καταστήματα χώρος και πλέον της προβολής των ορίων της πρόσοψης, σαν όμορος και χωρίς δημοπρασία, εφόσον είναι ελεύθερος χώρος και πάντα με τον περιορισμό του «50-50».

Οι συμβάσεις παραχώρησης να ολοκληρώνονται εντός του 1ου τριμήνου εκάστοτε έτους, το ύψος του μισθώματος να καθορίζεται αποκλειστικά από τον εκάστοτε Δήμο, ελεγκτική αρχή πρέπει να είναι μόνο η Κτηματική Υπηρεσία και επικουρικά η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Να υπάρξει εξορθολογισμός των ποινών στην αρχή της αναλογικότητας.

Η ελεύθερη ζώνη μεταξύ θάλασσας και παραχώρησης να περιοριστεί στα 3 μέτρα από τα 5 που ορίζει η ΚΥΑ του 2020 και τέλος,

Τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρο και τους καλοκαιρινούς μήνες επιβάλλουν την επικαιροποίηση των τεχνικών προδιαγραφών σκίασης.

To Top