Αθλητικά

Λακόστ: Ο «κροκοδειλάκιας» δεν είναι απλά ένα polo μπλουζάκι, αλλά ο εφευρέτης της δικής του ζωής (ΒΙΝΤΕΟ)

Λακόστ: Ο «κροκοδειλάκιας» δεν είναι απλά ένα polo μπλουζάκι, αλλά ο εφευρέτης της δικής του ζωής (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως η Lacoste είναι μια εταιρία ρούχων. Λίγοι γνωρίζουν πως ο Ρενέ Λακόστ ήταν τενίστας που εφηύρε την αυτόματη μηχανή εκτόξευσης μπάλας του τένις και την ατσάλινη ρακέτα.

Ο Ρενέ Λακόστ πέθανε σαν σήμερα (12 Οκτωβρίου) το 1996 σε ηλικία 92 ετών. Ο θρυλικός Γάλλος τενίστας, ήταν γιος ενός πλουσίου κατασκευαστή αυτοκινήτων (Hispano-Suiza), του Jean Lue Lacoste, και αυτός που σχεδίασε το κοντομάνικο μπλουζάκι polo με τον «κροκόδειλο» στο στήθος (Lacoste), χάρη στο ψευδώνυμο που του είχε δοθεί όταν ήταν παίκτης του τένις. Διαβάστε τη φοβερή ιστορία του.

Η Lacoste είναι μια γαλλική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1933 από τον θρύλο του τένις Ρενέ Λακόστ, κυβερνώντας ταυτόχρονα τον κόσμο του streetwear, του mod και των casuals της δεκαετίας του ’80 μέσα από τα μοναδικά και ποικίλα σχέδιά του. Οι ετικέτες με το λογότυπο με κεντημένο κροκόδειλο έχει γίνει σταθερά αγαπημένο στις ντουλάπες πολλών ανθρώπων.

Οι σπουδές και το τένις

Σε ηλικία 18 ετών, ο Ρενέ Λακόστ ζούσε στο Μπορντό με την οικογένειά του και ήταν προικισμένος μαθητής στην Πολυτεχνική Σχολή. Ακριβώς όπως ο πατέρας του, ήταν παθιασμένος με τον αθλητισμό και το τένις ήταν το αγαπημένο του άθλημα, σπαταλώντας εκεί πολλές ώρες από τον χρόνο του.

«Ο κροκόδειλος»

Ο Ρενέ έγραψε την ιστορία του τένις μέχρι που έγινε ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο τη σεζόν 1926-27. Με επτά τίτλους Grand Slam έχτισε το όνομά του – και μάλιστα κέρδισε ένα παρατσούκλι.

Στη Βοστώνη το 1923, ο αρχηγός της ομάδας Alan Muhr του υποσχέθηκε να του αγοράσει μια βαλίτσα από δέρμα κροκόδειλου που θαύμαζε σε μια βιτρίνα, αν κέρδιζε τον επόμενο αγώνα. Ο Ρενέ έχασε, αλλά ως φόρο τιμής στην επιμονή του στο γήπεδο και σε σχέση με αυτό το ασυνήθιστο στοίχημα, ο αμερικανικός Τύπος τον βάφτισε «ο κροκόδειλος». 

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος της Boston Evening Transcript, George Carens είχε ακούσει την κουβέντα των δύο ανδρών και την έγραψε.  Το ψευδώνυμο υιοθετήθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο του τένις. Ο ίδιος ο Ρενέ μάλιστα το ενθάρρυνε, ζητώντας από τον φίλο και στυλίστα του Ρόμπερτ Τζορτζ να ράψει έναν κροκόδειλο στα λευκά σακάκια που φορούσε όταν έφτανε στο γήπεδο. Και με αυτό ξεκίνησε ο θρύλος.

Η γυναίκα της ζωής του

Το 1930, ο Ρενέ παντρεύτηκε μια πρωταθλήτρια του γκολφ, τη Σιμόν Τιόν ντε λα Σεμ (Simone Thion de la Chaume). Παρά το γεγονός ότι το γκολφ προοριζόταν για άντρες εκείνη την εποχή, αυτή η τολμηρή γυναίκα έγινε μια από τις φιγούρες που ταρακούνησαν τα αποδεκτά έθιμα και βοήθησαν να αλλάξει ο κόσμος. Το ζευγάρι έζησε με τις αξίες της αριστείας, της ταπεινότητας, του πάθους και του ευγενούς παιχνιδιού – αξίες που καθοδήγησαν την οικογένεια Lacoste και μεταβιβάστηκαν στην Catherine Lacoste, παγκόσμια πρωταθλήτρια ομαδικού γκολφ το 1967.

rene lacoste

Η εφεύρεση

Το 1933, ο Ρενέ Λακόστ έφερε μια επανάσταση στα γήπεδα με τη μορφή μιας εύκαμπτης, ελαφριάς μπλούζας πόλο από βαμβάκι, που πετούσε μπροστά στα κανονικά πουκάμισα που επιβλήθηκαν στους παίκτες του τένις και την ίδια χρονιά ίδρυσε την εταιρία ένδυσης Lacoste με τον Αντρέ Γκιλιέ, η οποία έγινε η πρώτη μάρκα που έφερε λογότυπο στα ρούχα της.

Κατά τη δεκαετία του 1950, τα ρούχα Lacoste άρχισαν να εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Ως αληθινός οραματιστής, κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα αμορτισέρ που μπήκε ανάμεσα στις χορδές στις ρακέτες το 1960, ακολουθούμενο από μια ατσάλινη ρακέτα το 1963 που κέρδισε 46 τίτλους Grand Slam μεταξύ 1966 και 1978!

«Εφευρέτης! Αν έπρεπε να βάλω ένα επάγγελμα στην επαγγελματική μου κάρτα, αυτό θα έγραφα. Έχω εφεύρει όλη μου τη ζωή», είχε πει ο Ρενέ.

Πέντε άγνωστα πράγματα για τον Ρενέ Λακόστ

1. Ο Ρενέ Λακόστ κέρδισε 10 τουρνουά τένις γκραν σλαμ τη δεκαετία του 1920 και του ’30. Εφηύρε το signature μπλουζάκι πόλο γιατί ήθελε κάτι πιο άνετο να φοράει στους αγώνες από τα μακρυμάνικα πουκάμισα της εποχής.

2. Ο Λακόστ δεν εφηύρε μόνο το μπλουζάκι πόλο. Στην πραγματικότητα, δημιούργησε επίσης την αυτόματη μηχανή που εκτοξεύει μπαλάκια του τένις καθώς και την πρώτη ατσάλινη ρακέτα του τένις και κατέθεσε 20 νέες πατέντες μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και του ’80 μετά την απόσυρσή του από το άθλημα το 1932.

3. Το διάσημο σύμβολο του κροκόδειλου έχει τη δική του ιστορία. Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος έδωσε στον Λακόστ το παρατσούκλι «Ο αλιγάτορας» αφού τον άκουσε να στοιχηματίζει με τον προπονητή του για μια βαλίτσα από δέρμα αλιγάτορα αν θα κέρδιζε το Davis Cup στη Βοστώνη. Το «The Alligator» μεταφράστηκε σε «The Crocodile» στα γαλλικά και ο σταρ του τένις ζήτησε από τον φίλο του Robert George να του σχεδιάσει ένα αντίστοιχο λογότυπο. Το παρατσούκλι, είπε ο Ρενέ, επίσης «τόνιζε την επιμονή μου στα γήπεδα τένις, χωρίς να εγκαταλείπω ποτέ το θήραμά μου».

4. Μέχρι το 1950, το διάσημο Lacoste L.12.12 polo (ονομάστηκε έτσι επειδή χρειάστηκαν 12 πρωτότυπα μέχρι να καταλήξει η εταιρεία στην τελική έκδοση) ήταν διαθέσιμο μόνο σε λευκό. Τώρα κυκλοφορεί σε 40 διαφορετικά χρώματα.

5. Το Γαλλικό Όπεν, Roland Garros, χτίστηκε για τον Ρενέ Λακόστ και τους συμπαίκτες του Jacques Brugnon, Henri Cochet και Jean Borotra, οι οποίοι ήταν συλλογικά γνωστοί ως «Τέσσερις Σωματοφύλακες». Η τετράδα “κυριάρχησε στο τένις τη δεκαετία του 1920 και στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ως άτομα και μέλη των ομάδων του Davis Cup της Γαλλίας”, σύμφωνα με το Διεθνές Hall of Fame του τένις.

Οι σημειώσεις για τους αντιπάλους

Ο Ρενέ Λακόστ ήταν ο ήσυχος πρωταθλητής, ο λιτός που άργησε να αρχίσει το τένις, καθώς αυτό ήρθε σε ηλικία 15 ετών. Δεν ήταν τόσο επιδέξια εκλεπτυσμένος όσο οι συνάδελφοί του, αλλά ίσως ο πιο σκληρός εργάτης της ομάδας.

Αν και δεν ήταν ευλογημένος με αθλητικό ταλέντο σαν σούπερ σταρ, είχε ακόμα φοβερές ικανότητες και έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής με τον παλιό τρόπο: μέσα από την αποφασιστικότητα, την προπόνηση, τη φυσική κατάσταση και ένα ημερολόγιο με άφθονες σημειώσεις που κρατούσε για κάθε έναν από τους αντιπάλους του.

Το στυλ του

Ο Ρενέ Λακόστ προτιμούσε να παίζει από τη βασική γραμμή, όπου μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατηγικές αλλαγές στον ρυθμό. Είχε ώριμο μυαλό και λαχτάρα να γίνει πρωταθλητής. Κέρδισε τρεις φορές στο single στο Παρίσι (1925, 1927, 1929) και δύο φορές στο Wimbledon (1925, 1928) και στις ΗΠΑ (1926, 1927). Παίζοντας σε μια γενιά ταλαντούχων παικτών, χρειάστηκε μόλις πέντε χρόνια για να πραγματοποιήσει το όνειρό του να κερδίσει ένα πρωτάθλημα.

Προδόθηκε από την καρδιά του

Λόγω της επιδείνωσης της υγείας του, ο Ρενέ Λακόστ τελείωσε την καριέρα του ως παίκτης το 1929, σχηματίζοντας την ομώνυμη επωνυμία ρούχων του τέσσερα χρόνια αργότερα. 

Ο Ρενέ Λακόστ πέθανε στις 12 Οκτωβρίου 1996 προδομένος από την καρδιά του, έπειτα από άλλη μια χειρουργική επέμβαση.

To Top