Κόσμος

Μετά την εκπνοή της ισχύς της συμφωνίας για τα σιτηρά, Ουκρανία και ΟΗΕ ανακοίνωσαν συνεργασία για ν…

Zelensky Guterres

Μετά την εκπνοή της ισχύς της συμφωνίας για τα σιτηρά, Ουκρανία και ΟΗΕ ανακοίνωσαν συνεργασία για να συνεχιστεί η ροή των εξαγωγών

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε αργά το βράδυ της Δευτέρας (17/7) μέσω Telegram και Twitter ότι συμφώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης να συνεργαστούν για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας το συντομότερο.

«Συμφωνήσαμε με τον κ. Γκουτέρες να εργαστούμε μαζί και με τις συμβαλλόμενες χώρες [σ.σ. τη Ρωσία και την Τουρκία, που μεσολάβησε για τη σύναψη της συμφωνίας τον Ιούλιο του 2022] για να ανανεωθεί η επισιτιστική ασφάλεια και [να ξαναρχίσουν] οι εξαγωγές τροφίμων μέσω Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι, που τόνισε πως η Ρωσία εργαλοποιεί την πείνα και αποσταθεροποιεί την αγορά.

Στο μεταξύ, να σημειώσουμε πως οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν χθες ότι δεν εξετάζει την περίπτωση να χρησιμοποιηθούν αμερικανικά στρατιωτικά μέσα για να προστατευθούν τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία, μετά την αναστολή της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών εκ μέρους της Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι είπε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με άλλες χώρες για να διασφαλίσουν την εξαγωγή των σιτηρών.

Μελόνι: Η απόφαση της Ρωσίας αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του ποιος είναι φίλος και ποιος είναι εχθρός των φτωχότερων χωρών

«Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την συμφωνία για τα σιτηρά αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του ποιος είναι φίλος και ποιος είναι εχθρός των φτωχότερων χωρών», έκρινε στην ανακοίνωσή Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της μετά τη λήξη της ισχύος της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

«Ας προβληματιστούν οι ηγέτες των εθνών εκείνων που δεν θέλουν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε θύμα και θύτη», πρόσθεσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εξέπνευσε η ισχύς της συμφωνίας

Η ισχύς της τετραμερούς συμφωνίας που εγγυάτο τον τελευταίο χρόνο την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας εξέπνευσε τα μεσάνυχτα στην Κωνσταντινούπολη (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), την καθορισμένη ημερομηνία βάσει όσων ορίστηκαν όταν παρατάθηκε κατά δυο μήνες για τελευταία φορά τον Μάιο.

Η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει ξανά τη συμφωνία, που είχε συνυπογράψει την 22η Ιουλίου 2022 με την Ουκρανία υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τα συνεχιζόμενα εμπόδια στις εξαγωγές των ρωσικών αγροτικών προϊόντων.

To Top