Ιστορίες

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Η εκκλησiα δεν έχει ομοφuλóφιλouς στις τάξεις της»

48fcce2a 201b 4e17 a921 a8adabc3e140.webp

«Η εκκλησία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κανέναν γάμο ομόφυλων», είπε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, σχολιάζοντας την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου.

Kατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών στάθηκε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος ήταν καλεσμένος το πρωί της Παρασκευής (22/12) στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος», όπου μίλησε για την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο μητροπολίτης μιλώντας σε πολύ έντονο ύφος ανέφερε ότι «Όποιος κάνει ομόφυλο γάμο, βγαίνει εκτός Εκκλησίας».

Δείτε το βίντεο






Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ερωτηθείς σχετικά με τις εκφράσεις που αναφέρονται στην εγκύκλιο για τα παιδιά («αξεσουάρ» και «κατοικίδια») και προκάλεσαν αντιδράσεις, απάντησε «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τον Στέφανο Κασσελάκη και τον σύζυγό του, Τάιλερ Μακμπέθ, ότι «δεν κάναμε εμείς το παιδί αξεσουάρ ούτε το ταυτίσαμε με το κατοικίδιο. Οι κύριοι που βγήκαν φωτογραφία με το σκυλί και λένε βγήκαμε βόλτα με την οικογένειά μας το έκαναν. Αν το αναγνωρίζουν ως παιδί τους».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, αν το σχόλιο αυτό αφορά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε «βεβαίως, αυτοί το είπανε ότι βγήκαν βόλτα με την οικογένειά τους. Οποιοσδήποτε σεβασμός στα ζώα, σε οτιδήποτε μπορεί να εκφράζει την αγάπη του ο άνθρωπος, δεν μπορεί να εξομοιώνεται με την έννοια του παιδιού. Αυτοί είπαν είμαστε η οικογένεια και το παιδί μας».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Δεν σημαίνει αυτό ότι αποτελεί τον κανόνα στη διδασκαλία της Εκκλησίας. Ούτε μπορεί αυτός που κάνει ό,τι θέλει να υπαγορεύσει τι θα κάνει η Εκκλησία. Η Εκκλησία έχει ορισμένες αρχές που αντλεί από την παράδοσή της και τις γραφές».

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Όποιος κάνει ομόφυλο γάμο, βγαίνει εκτός Εκκλησίας»

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων, εάν ένας ορθόδοξος χριστιανός τελέσει ομόφυλο γάμο, εάν θα παραμείνει στην εκκλησία, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας απάντησε πως «όποιος κάνει ομόφυλο γάμο, βγαίνει εκτός Εκκλησίας. Η εκκλησία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κανέναν γάμο ομόφυλο, όπως και δεν αναγνώρισε καμία μορφή συμβίωσης έξω από τον γάμο. Εγώ δεν κρίνω, εγώ λέω ό,τι λέει η Εκκλησία».

Ο Μητροπολίτης συνέχισε ότι «ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών προσβάλλει το μυστήριο του γάμου, που είναι μυστήριο για την εκκλησία. Ούτε ένας ετερόφυλος που έχει κάνει πολιτικό γάμο είναι ευπρόσδεκτος στην εκκλησία» σύμφωνα με τον μητροπολίτη Χρυσόστομο.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε στη συνέχεια τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, εάν η Εκκλησία έχει ομόφυλους στις τάξεις της: «Η Εκκλησία δεν έχει ομόφυλους στις τάξεις της, εάν έχει να τους δείξετε. Δεν μπορούμε να μιλάμε έτσι. Και εγώ μπορώ να σας ρωτήσω εάν υπάρχουν ομόφυλοι δημοσιογράφοι» με τον δημοσιογράφο να αντιδρά έντονα στις δηλώσεις του μητροπολίτη, αναφέροντας «ναι και καμαρώνουμε».

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας διερωτήθηκε «γιατί πρέπει να επιβληθεί στην Εκκλησία ο πολιτικός γάμος; Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να νομοθετήσει ό,τι θέλει και να εξυπηρετήσει οποία σκοπιμότητα θέλει. Αυτό δεν είναι υποχρεωμένη να το κάνει η εκκλησία, ξεκαθαρίζει τη θέση της.

Η εκκλησία και η Ιερά Σύνοδος όταν αποφαίνονται για τόσο σημαντικά πράγματα δεν μπορεί να κάνουν οποιαδήποτε μορφή εκπτώσεων. Και σε ό,τι αφορά στην έκφραση αξεσουάρ, δεν το κάναμε εμείς αξεσουάρ, αυτοί το κάνανε, εμείς καυτηριάσαμε αυτή την άποψη. Δεν δικαιούμαστε να καυτηριάσουμε μια παρατυπία;».

Σε ερώτημα γιατί η Σύνοδος εξέδωσε την εγκύκλιο και σε τι ήθελε να απαντήσει, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε πως «εμείς απαντήσαμε απέναντι στα φαινόμενα που υπάρχουν και στην κίνηση που ωθεί την κυβέρνηση να νομιμοποιήσει και να νομοθετήσει αυτής της μορφής γάμο».

Ερωτηθείς εάν είναι καλύτερο ένα παιδί να μένει στο ίδρυμα αντί να μπορεί να υιοθετηθεί από ένα ομόφυλο ζευγάρι, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε πως «ακούγεται πολύ ωραίο και φιλάνθρωπο και λαϊκιστικό, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι οι συνέπειες ανάπτυξης του παιδιού σε ένα ομόφυλο ζευγάρι, τι πρότυπα θα έχει».

To Top