Οικονομία

Νέες διορθώσεις στο φορολογικό

1697548809 Snea default

Παράθυρο για αλλαγές στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορούν τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών πριν από την ψήφισή του στη Βουλή άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, αφού ανέφερε ότι «σήμερα θα ακούσουμε τους φορείς στην επιτροπή της Βουλής», πρόσθεσε ότι «πάντα υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στο νομοσχέδιο». «Δεν είμαστε αλάθητοι» σημείωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν υπάρξουν αλλαγές αυτές δεν θα αλλάζουν τη φιλοσοφία του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίζεται την Πέμπτη εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τους επαγγελματίες.

Εξοχικές κατοικίες

Πόλο έλξης ευρωπαϊκών κεφαλαίων αποτελεί η Ελλάδα για αγορές εξοχικών κατοικιών, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών και αναλύσεων που συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Elxis, ελληνικής εταιρείας που εδρεύει στην Ολλανδία και ειδικεύεται σε πωλήσεις εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, η ελληνική αγορά εξοχικών μετατρέπεται σε «Ελ Ντοράντο» για έως και 3 εκατ. επίδοξους ευρωπαίους αγοραστές εξοχικών κατοικιών. Πάνω από 1 στα 10 εξοχικά (12,3%) στην Ελλάδα αγοράστηκαν εφέτος από ομογενείς, δεύτερης ή ακόμα και τρίτης γενιάς, κυρίως από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γερμανία. Κινητήρια δύναμη των αγορών εξοχικών κατοικιών και από έλληνες ομογενείς αποτελεί το γεγονός ότι η ελληνική αγορά κατοικίας βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και ανόδου των αξιών. Την ίδια στιγμή προσφέρει ποιοτικά ακίνητα σε ανταγωνιστικές τιμές, ειδικά σε σύγκριση με τις χώρες στις οποίες ζουν μόνιμα οι ομογενείς. Οι περιοχές που ενδιαφέρουν τους ομογενείς είναι κυρίως η Κρήτη, η Χαλκιδική και το Ιόνιο Πέλαγος.

Καλάθι

του νοικοκυριού

Στις 13 Δεκεμβρίου 2023 κλείδωσε ότι θα ξεκινήσει το εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού. Τα είδη που θα περιλαμβάνει είναι ό,τι και πέρυσι, ανάμεσά τους σοκολατοειδή, τσουρέκια και βασιλόπιτα, από κρέατα γαλοπούλα, χοιρινό, μοσχάρι, ενώ εξετάζεται τελικά φέτος να μπουν και το αρνί και το κατσίκι, καθώς και τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Οσο για το καλάθι του Αϊ-Βασίλη, και αυτό θα ισχύσει όπως και πέρυσι. Οι ανακοινώσεις αναμένονται από το υπουργείο εντός της εβδομάδας.

Ατζέντα Βρυξελλών

Στο Συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Στην ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνεται η συζήτηση δέσμης μέτρων, προτάσεων κανονισμών και οδηγιών που αφορούν τους τομείς των οδικών και των διατροπικών μεταφορών. Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του διαλόγου θα βρεθούν τα ζητήματα οδικής ασφάλειας και ειδικότερα η αναθεώρηση της οδηγίας για τις άδειες οδήγησης, καθώς και για τη διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με παραβάσεις που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια.

Εορταστικό ωράριο

Στις 12 Δεκεμβρίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μάλιστα φέτος τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για τρεις Κυριακές τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, οι δύο παραμονές (Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) πέφτουν φέτος ημέρα Κυριακή και θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα κανονικά για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Θα προηγηθεί ακόμα μία Κυριακή, και αυτή θα είναι στις 17 Δεκεμβρίου. Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για τις Κυριακές είναι από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα – μεταξύ των οποίων και οι παραμονές – από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Το ποσό της… ευτυχίας

Τετραπλάσιο ετήσιο εισόδημα από όσο η Gen Z και η Gen X, ήτοι 525.000 δολάρια, δηλώνουν ότι χρειάζονται οι millennials για να είναι ευτυχισμένοι. Αυτό προέκυψε από έρευνα που διενήργησε η The Harris Poll για λογαριασμό της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Empower, ρωτώντας 2.034 ενήλικους Αμερικανούς σε τι ποσό αποτιμούν την ευτυχία. Ο μέσος ερωτώμενος είπε ότι πιστεύει πως χρειάζεται ετήσιο μισθό 284.167 δολαρίων για να είναι ευτυχισμένος και για τους millennials αυτό το ποσό ήταν πολύ υψηλότερο, στα 525.000 δολάρια. Οι Gen Z είπαν ότι θα χρειαζόταν μισθός 128.000 δολαρίων για να είναι ευτυχισμένοι, οι Gen X είπαν ότι θα ήταν ευχαριστημένοι με 130.000 δολάρια και οι boomers υπολόγισαν το ποσό της… ευτυχίας στα 124.000 δολάρια. Και, ενώ ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετική άποψη για το με πόσα χρήματα θα ήταν ευτυχισμένος, κοινός παρονομαστής σε όλες τις απαντήσεις είναι ότι, χωρίς αμφιβολία, και για τους Αμερικανούς – για πολλούς από αυτούς τουλάχιστον – αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος, ιδιαίτερα για τους millennials.

To Top