Κόσμος

Νετανιάχου: Οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά – Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει μετά την κατάπαυση το…

netanyahu 6

Νετανιάχου: Οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά – Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει μετά την κατάπαυση του πυρός

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει, ότι θα γίνει σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μετά την κατάπαυση του πυρός.

Σχολιάζοντας την πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και που πρέπει να εγκριθεί από το Ισραήλ, δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση απόψε, «αλλά είναι η σωστή απόφαση».

«Οι επικεφαλής ασφαλείας υποστηρίζουν πλήρως την απόφαση και λένε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει να προετοιμαστεί για τη συνέχιση των μαχών», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ακόμη, είπε ότι η συμφωνία για τους ομήρους θα περιλαμβάνει πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού στους υπόλοιπους απαχθέντες.

Επίσης, είπε ότι Τζο Μπάιντεν βοήθησε στη βελτίωση της συμφωνίας ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους ομήρους.

Οι διαρροές για τη συμφωνία

Σημειώνεται, ότι η συμφωνία προβλέπει απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων, εκ των οποίων οι 30 θα είναι παιδιά, αλλά και μια σύντομη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ωστόσο, οι τελικές λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται, ότι η Χαμάς κρατάει περίπου 240 άτομα, με την πλειοψηφία να απαρτίζεται από πολίτες, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν στρατιωτικοί, περίπου 30 παιδιά και 20 εργάτες από την Ταϊλάνδη. Αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές ξεκαθαρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν απελευθέρωση των πολιτών και όχι των στρατιωτικών, με εκείνους να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα, λόγω του πολέμου.

Ο Guardian επικαλείται πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου και αναφέρει ότι στόχος είναι να απελευθερωθούν σχεδόν 50 όμηροι, με αντάλλαγμα πενθήμερη κατάπαυση του πυρός και σημαντικό περιορισμό στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Παράλληλα, η Χαμάς φέρεται να ζητάει καύσιμα στη Γάζα, γιατί ξεμένουν τα νοσοκομεία, αλλά και να ελευθερωθούν Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από φυλακές στο Ισραήλ, στην πλειοψηφία τους ανήλικοι, αλλά και γυναίκες με τα παιδιά τους.

Πληροφορίες στα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι μετά από την κατακραυγή για το Μεσανατολικό και το αδιέξοδο που διαφαίνεται στον ορίζοντα, η κυβέρνηση Νετανιάχου φέρεται να θέλει την παραπάνω συμφωνία με την Χαμάς, αρκεί να φανεί πως το Ισραήλ είναι ο ηγέτης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

To Top