Πολιτική

Νίκος Παπανδρέου: Η συνεργασία Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής μπορεί να δημιουργήσει μια ειρηνική πα…

Nikos Papandreou

Νίκος Παπανδρέου: Η συνεργασία Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής μπορεί να δημιουργήσει μια ειρηνική παγκόσμια κοινότητα

Ο Νίκος Παπανδρέου περιέγραψε τα οφέλη μιας δίκαιης και διαρκούς συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λατινικής Αμερικής στον οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό τομέα.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκος Παπανδρέου στο συνέδριο EUROLAT, μεταξύ ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (EU – Latin America & the Caribbean Forum) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Το Eurolat, πρόσθεσε, «αποτελεί ένα ιδανικό εργαλείο για την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα όπως η πολιτική σταθερότητα, η ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κοινωνική ανάπτυξη και η περιβαλλοντική προστασία».

Η οικονομική συνεργασία είπε, «στους τομείς των πρώτων υλών και του εμπορίου είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Το πρόγραμμα επενδύσεων Global Gateway θα κινητοποιήσει πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ και συνιστά αξιοσημείωτη ευκαιρία και για τις ελληνικές εταιρείες να ενισχύσουν τον εξαγωγικό χαρακτήρα και την εξωστρέφεια τους».

Στο πολιτικό πεδίο «μας ενώνει το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν, η προσήλωση στη δημοκρατία και κοινές αξίες». Σημείωσε δε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις αυτών των χωρών, όπως η ανισότητα, η φτώχεια, η διαφθορά και η εγκληματικότητα και να προσφέρουμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες αντιμετώπισής τους. Με τη συνεργασία μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια δίκαιη, ειρηνική και ευημερούσα παγκόσμια κοινότητα».

Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο λαών, έδωσε έμφαση στην ανταλλαγή μεταξύ των νέων γενεών, λέγοντας ότι η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η νεολαία είναι καίριοι παράγοντες για την προώθηση της κατανόησης και της συνεργασίας. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανάγκη «να προωθήσουμε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναντήσεις νέων, προκειμένου να δημιουργηθούν διαρκείς γέφυρες ανάμεσα στους πολίτες μας».

To Top