Πολιτική

Ο γαλάζιος χάρτης των αυτοδιοικητικών εκλογών – Τα φαβορί, τα ντέρμπι και οι εκπλήξεις

ti prepei na gnorizoun osoi psifizoun gia proti fora ekloges 2023

Ο γαλάζιος χάρτης των αυτοδιοικητικών εκλογών – Τα φαβορί, τα ντέρμπι και οι εκπλήξεις

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής δυο παράγοντες μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο για το αν θα επιτύχει το 13+3 η ΝΔ. Ο πρώτος είναι η συμπεριφορά των ψηφοφόρων στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές και τις πλημμύρες. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι αντάρτες που έχουν απέναντί τους οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι στις περιφέρειες.

Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος που θα παίξει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα που θα καταγράψει στο παλμαρέ της η κυβέρνηση και δεν είναι άλλη από την συμμετοχή.

Όπως εξηγούν από το γαλάζιο εκλογικό επιτελείο οι ψηφοφόροι, ειδικά οι ετεροδημότες έχουν ταξιδέψει ήδη δυο φορές μέσα στους προηγούμενους μήνες προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόπωση.

Άλλωστε, οι συγκεκριμένες εκλογές επισκιάστηκαν από άλλα γεγονότα και σε κάποιες περιοχές της χώρας, ειδικά τις πληγείσες οι υποψήφιοι αλλά και οι ψηφοφόροι δεν βίωσαν ένα συνηθισμένο προεκλογικό κλίμα.

Οι μεγάλες περιφέρειες αλλά και οι δήμοι μέσα στα προηγούμενα τρία 24ωρα πήραν για λίγο εκλογικό χρώμα λόγω των κεντρικών προεκλογικών συγκεντρώσεων των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών.

Οι 13 Περιφέρειες

Στην Αττική ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε από την πρώτη στιγμή στόχο τη νίκη από την Α’ Κυριακή. Ο πήχης του 43% δεν θεωρείται σύμφωνα με την Πειραιώς δύσκολο να επιτευχθεί αν και έχει απέναντί του δυο έμπειρους αυτοδιοικητικούς τον Γιώργο Ιωακειμίδη και τον Γιάννη Σγουρό. Ωστόσο, οι μετρήσεις που έχει στα χέρια του το επιτελείο Χαρδαλιά δείχνουν ότι δεν είναι μακριά από το απόλυτο.

Περίπατο θεωρούν στη ΝΔ τη νίκη από τον πρώτο γύρο για τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η τρίτη θητεία θεωρείται σχεδόν σίγουρη.

Αντάρτη θα έχει απέναντί του στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Ο Χριστόδουλος Τοψίδης είχε χάσει με διαφορά 3.500 ψήφων από τον κ. Μέτιο το 2019. Εδώ, σύμφωνα με τους επιτελείς της Πειραιώς θα έχουμε μια σκληρή μάχη.

Η Δυτική Μακεδονία θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον την μάχη δυο «γαλάζιων» υποψηφίων, του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη που έχει και το χρίσμα από την οδό Πειραιώς και του πρώην βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Αμανατίδη. Εδώ, δεν αποκλείεται Β’ γύρος με την πρωτιά έστω και κάτω από το 43% του κ. Κασαπίδη να θεωρείται σίγουρη από έμπειρα στελέχη της ΝΔ.

Η Ήπειρος εκτιμάται από γαλάζιους αναλυτές ότι θα έχει και πάλι τον Αλέκο Καχριμάνη στο τιμόνι της αλλά ακόμα και αν η εκλογή κριθεί στο δεύτερο γύρο οι αντίπαλοί του από τον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος και από το ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ζούμπας δεν φαντάζουν απειλητικοί.

Η Θεσσαλία είναι το μεγάλο αίνιγμα για την οδό Πειραιώς με τον νυν και υποψήφιο περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό να δίνει μεγάλη μάχη την οποία όμως θεωρείται βέβαιο ότι στο τέλος θα κερδίσει παρά το γεγονός ότι απέναντί του έχει εκτός από την δυσαρέσκεια πολλών ψηφοφόρων μετά τις πλημμύρες και την γαλάζια αντάρτη Ελευθερία Τζανακούλη και τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κουρέτα.

Δύσκολη η μάχη και στα Ιόνια Νησιά για τη νυν περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα καθώς έχει να αντιμετωπίσει τον γαλάζιο αντάρτη πρώην Δήμαρχο Κέρκυρας Αντώνη Τρεπεκλή. Όλα δείχνουν β’ γύρο και ίσως και εκπλήξεις λένε όσοι γνωρίζουν καλά τα αυτοδιοικητικά.

Μάχη ανάμεσα σε «γαλάζιους» υποψήφιους και στην Στερεά Ελλάδα αλλά ο νυν περιφερειάρχης Φάνης Σπανός δεν φαίνεται να απειλείται ουσιαστικά από τον πρώην βουλευτή Κώστα Μαρκόπουλο. Αν και οι επιτελείς της ΝΔ θεωρούν ότι η υποψηφιότητά του κ. Σπανού έχει μεγάλη δυναμική, αν τελικά βρεθεί στον β γύρο, πιο πιθανός αντίπαλός του θεωρείται ο Απόστολος Γκλέτσος ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Πελοπόννησο ο νεοφώτιστος στην τοπική αυτοδιοίκηση και πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρης Πτωχός έδειχνε στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις ότι προηγείται του επίσης γαλάζιου αλλά «αντάρτη» Πέτρου Τατούλη. Αν υπάρξει δεύτερος γύρος ρυθμιστές του τελικού αποτελέσματος θα είναι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Περίπατος θεωρείται για τον Νεκτάριο Φαρμάκη η εκλογή από την Α Κυριακή στην Δυτική Ελλάδα. Η υποψηφιότητά του θεωρείται ισχυρή καθώς είναι ένας από τους περιφερειάρχες που έχει κάνει έργο.

Το πρόβλημα για τους αντιπάλους του όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι ότι έγιναν πολλοί λάθος χειρισμοί στα αντίπαλα στρατόπεδα.

Στο Βόρειο Αιγαίο ο εκλεκτός της ΝΔ Αλκιβιάδης Στεφανής θα δώσει δύσκολη μάχη απέναντι στον νυν και ορκισμένο αντάρτη της ΝΔ Κώστα Μουτζούρη. Εδώ κάποιοι στο κυβερνών κόμμα βλέπουν ντέρμπι.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο εκτιμάται ότι θα περάσει άνετα το 43% και άρα θα είναι από την πρώτη Κυριακή των εκλογών και πάλι περιφερειάρχης.

Στην Κρήτη ο κραταιός νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης με την στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα καθίσει άμεσα στην καρέκλα του και πάλι αφού είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη

Και πάλι δήμαρχος θα εκλεγεί στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης αν και δεν αποκλείεται οι Αθηναίοι να χρειαστεί να πάνε στις κάλπες και για δεύτερη φορά και μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν η μάχη της Αττικής κριθεί από την Α Κυριακή οι γαλάζιοι ψηφοφόροι μπορεί να προτιμήσουν μια χαλαρή Κυριακή παρά την κάλπη για να εκλέξουν δήμαρχο στην πρωτεύουσα. Με ενδιαφέρον περιμένουν πολλοί να δουν το ποσοστό που θα καταγράψει μέσα από την φυλακή ο καταδικασμένος Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης.

Βέβαιος θεωρείται ο δεύτερος γύρος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης με τον νυν δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα να έχει αντίπαλό του είτε τον Στέλιο Αγγελούδη είτε τον Σπύρο Πέγκα που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Το γνωστό σύνθημα των οπαδών του Ολυμπιακού «Για πάντα στο λιμάνι» φαίνεται να ταιριάζει γάντι στον νυν Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη ο οποίος τυπικά θα περιμένει να πανηγυρίσει άλλη μια εκλογή το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου. Αντίπαλοί του ο Γιώργος Γαβρίλης ο οποίος έχει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κωνσταντίνος Νιζάμης, ο Νίκος Αμπατιέλος και ο Αθανάσιος Διαβολάκης.

To Top