Κόσμος

Ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί «όσο ακόμη έχει αξιοπρέπεια»

netanyahu 1

Ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί «όσο ακόμη έχει αξιοπρέπεια»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αναδειχθεί το πρόσωπο των ημερών λόγω της σύγκρουσης του Ισραήλ με την Χαμάς και δίνει προσωπικό βάρος στην εισβολή της Γάζας, ενώ κάνει σχέδια για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, όσοι τον υποστήριζαν, τώρα γυρίζουν την πλάτη και ζητούν την παραίτηση του.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ σε Αίγυπτο και Ισραήλ, Daniel C. Kurtzer, έχει συνεργαστεί στενά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και ξεκαθαρίζει ότι «ο Νετανιάχου υπηρέτησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Ισραηλινό ηγέτη, κάτι που αντανακλά τις οξυδερκείς πολιτικές δεξιότητές του και την εικόνα που δημιούργησε για τον εαυτό του. Όμως, η Χαμάς διέλυσε αυτή την εικόνα με δραματικό τρόπο, σε μια βάρβαρη επίθεση που θα βασανίζει το Ισραήλ για πολλά χρόνια ακόμα».

Αρθρογραφώντας στο Foreign Policy τονίζει ότι ο Μπίμπι «διαθέτει αξιόλογη νοημοσύνη, αλλά χωρίς “GPS” στην πολιτική για το πώς θα φτάσει εκεί που θέλει να πάει. Μπορεί να διατυπώσει μεγάλες ιδέες, αλλά παλεύει να τις μεταφράσει σε πράξη». Από τη χρόνια συναναστροφή μαζί του αναφέρει πολλά παραδείγματα επιδεξιότητας του Νετανιάχου, που αναδεικνύουν τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά του, αλλά ξεχωρίζουν δύο.

Daniel C. Kurtzer
Αριστερά ο Daniel C. Kurtzer και δεξιά ο πρόεδρος του Ισραήλ Moshe Katsav σε φωτογραφία του 2001

Το πρώτο αφορά την θητεία του ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Αριέλ Σαρόν. Τότε, εφάρμοσε τις σκληρές αποφάσεις του ΔΝΤ και των ΗΠΑ στην ισραηλινή οικονομία, σε βαθμό που η Ουάσιγκτον αναγκάστηκε να παρέμβει και να ζητήσει ελαφρύνσεις προς τους πολίτες. Με αυτό τον τρόπο, ικανοποίησε τόσο τους δανειστές, όσο και τους ψηφοφόρους του, αφού οποιαδήποτε υποχώρηση των ΗΠΑ, παρουσιάστηκε ως δική του απόφαση.

Η δεύτερη περίπτωση έχει να κάνει με τον τρόπο αντιμετώπισης των κοινοτήτων των υπερορθόδοξων Εβραίων, γνωστές ως κιμπούτς. Ο Νετανιάχου διοχέτευσε εκατομμύρια για να αναπτυχθούν και άφησε τους ακραίους Ραβίνους να κάνουν κατήχηση στους νέους. Έκθεση του 2021 αναφέρει ότι έκτοτε το 50% των παιδιών λαμβάνει «τριτοκοσμική εκπαίδευση», όμως αυτό τον ενόησε, αφού όχι μόνο βρήκε ψηφοφόρους, αλλά και στρατιώτες, γιατί επένδυσε στον μιλιταρισμό.

Ο Νετανιάχου πανηγυρίζει την εκλογή στην πρωθυπουργία του Ισραήλ. 11 Φεβρουαρίου του 2009

Το πλήρωμα του χρόνου

Παρά τις επιτυχίες που κατέγραψε στην πολιτική ο Νετανιάχου, δεν έκανε ποτέ ολοκληρωμένες πράξεις τις ιδέες του, προκειμένου να συνεχίσει να επιβιώνει πολιτικά. Έτσι, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη, τώρα πρέπει να πληρώσει το τίμημα.

«Ο Νετανιάχου προσπάθησε να αποφύγει την ευθύνη πριν από αρκετές ημέρες κατηγορώντας τους αρχηγούς των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού για τις αποτυχίες ασφαλείας που οδήγησαν στις επιθέσεις της Χαμάς… Οι περισσότεροι συμπατριώτες του κατανοούν ότι έχει θέσει τα δικά του συμφέροντα πάνω από αυτά του κράτους και των πολιτών του. Για να αποφύγει έναν νομικό απολογισμό γύρω από τις κατηγορίες του, έθεσε σε κίνδυνο ένα ολόκληρο έθνος. Έχοντας χάσει την αύρα του ως προστάτη του Ισραήλ και έχοντας αποτύχει μέχρι στιγμής να καθορίσει τους πολεμικούς στόχους του Ισραήλ στη Γάζα πέρα από την υπερβολή της καταστροφής της Χαμάς, ο Νετανιάχου προσκολλάται τώρα στην εξουσία για χάρη της ίδιας της εξουσίας», γράφει ο Daniel Kurtzer.

Έτσι, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η εβραϊκή γλώσσα δεν έχει συγκεκριμένη λέξη για τη λογοδοσία. Αντίθετα, οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν τη λέξη achrayut, η οποία μεταφράζεται ως “ευθύνη”. Ο Νετανιάχου έχει αποφύγει τη λογοδοσία στο παρελθόν, κυρίως μετά την καταστροφή της πυρκαγιάς στο Όρος Κάρμελ το 2010 που σκότωσε 44 Ισραηλινούς ή το ξέσπασμα του 2021 κατά τη διάρκεια ενός θρησκευτικού προσκυνήματος που σκότωσε 45 ανθρώπους. Και τώρα προσπαθεί να το αποφύγει. Είναι καιρός να φέρει achrayut – ευθύνη και λογοδοσία. Είναι καιρός να παραιτηθεί».

To Top