Κόσμος

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν αποκλείει την προσάρτηση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας στη Ρωσία

medvedev

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν αποκλείει την προσάρτηση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας στη Ρωσία

Ο Ρώσος πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, νυν αντιπρόεδρος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφέρει σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα πως η Μόσχα μπορεί να προχωρήσει στην προσάρτηση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, επαρχιών της Γεωργίας που έχουν αποσχιστεί.

«Η ιδέα της ένταξης στη Ρωσία συνεχίζει να είναι δημοφιλής στην Αμπχαζία και στη Νότια Οσετία», τονίζει στο άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Αργκουμέντι ι Φάκτι. «Θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμοστεί αν υπάρχουν καλοί λόγοι γι’ αυτό», προσθέτει.

Πέντε νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν το βράδυ της Τρίτη (22/8) σε ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον δυο χωριών κοντά στη Λίμαν, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας Ντονέτσκ, ο Πάβλο Κιριλένκο.

Ρωσικές δυνάμεις «έπληξαν χωριά της κοινότητας της Λίμαν απόψε: τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Τόρσκε, άλλος ένας άμαχος τραυματίστηκε στο Ζάκιτνε», ανέφερε ο κ. Κιριλένκο μέσω Telegram.

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι εισβολείς επιτέθηκαν στα χωριά με πυροβολικό», ανέφερε από την πλευρά του το γραφείο του εισαγγελέα στην περιφέρεια Ντονέτσκ μέσω Facebook. Η πρώτη επίθεση έγινε στο Τόρσκε στις 18:50 και η δεύτερη στο Ζάκιτνε περίπου μισή ώρα αργότερα.

Οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στο Τόρσκε ήταν δυο άνδρες και γυναίκα, ηλικίας μεταξύ 63 και 88 ετών, που κάθονταν σε παγκάκι όταν έγινε το πλήγμα, πρόσθεσε η εισαγγελία, ενώ άλλο θύμα στο χωριό υπέστη τραύματα στον θώρακα, στην πλάτη και στον γοφό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 26χρονος στο Ζάκιτνε υπέστη κρανιακό κάταγμα και εγκεφαλική διάσειση.

Εξάλλου, τέσσερις άμαχοι τραυματίστηκαν από πυρά ολμοβόλου και κατοικία υπέστη ζημιές από drones-καμικάζι στο Σερεντίνο-Μπούντα, στην περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά), ανέφερε μέσω Facebook η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση.

Οι Ρώσοι κατέρριψαν ουκρανικά drones στη Μόσχα, τα αναχαίτισαν στη Μαύρη Θάλασσα

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα και την περιφέρειά της, όπου οι επιθέσεις αυτού του είδους συνεχίστηκαν για έκτη συνεχόμενη νύχτα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (23/8).

«Απόψε, η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε drone στην περιοχή Μοχάσκι, στην περιφέρεια της Μόσχας. Δεύτερο drone έπληξε κτίριο υπό κατασκευή στο Σίτι (της Μόσχας)», ανέφερε ο Σεργκέι Σαμπιάνιν μέσω Telegram, διευκρινίζοντας ότι κατά τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν θύματα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του έκανε λόγο περί κατάρριψης τριών ουκρανικών drones. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε πως ακούστηκε έκρηξη στην επιχειρηματική συνοικία της πρωτεύουσας και ότι υψώθηκε καπνός. Ο τομέα αυτός απέχει πέντε χιλιόμετρα από το Κρεμλίνο.

Τα κυριότερα αεροδρόμια της Μόσχας ανέστειλαν τις προγραμματισμένες πτήσεις τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Κάτι που έχει συμβεί επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας επιθέσεων ουκρανικών UAVs.

Οι ουκρανικές επιδρομές με UAVs και USVs στη ρωσική επικράτεια έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες. Στο στόχαστρο μπαίνουν πιο συχνά η Μόσχα, 500 χιλιόμετρα από τα σύνορα των δυο χωρών, και η χερσόνησος της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφραζε στα τέλη του Ιουλίου την ικανοποίησή του που ο πόλεμος πλέον «φθάνει στο έδαφος της Ρωσίας».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) – ένα αμερικανικής κατασκευής MQ-9 Reaper και ένα τουρκικής κατασκευής Bayraktar TB2 – πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια χώρα ή σε ποιες χώρες ανήκαν.

«Για να αποτραπεί ενδεχόμενη παραβίαση του εναέριου χώρου της Ρωσίας και να ματαιωθεί η αποστολή αναγνώρισης των UAV, απογειώθηκαν δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, στην οποία προστίθεται πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «άλλαξαν πορεία και αποχώρησαν από την περιοχή όπου εκτελούσαν αναγνωριστική αποστολή».

Νωρίτερα χθες η ίδια πηγή είχε ανακοινώσει πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «κατέστρεψαν» δύο ουκρανικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί αρκετές εμπλοκές ρωσικών και δυτικών αεροσκαφών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική. Τον περασμένο Μάρτιο, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 αναχαίτισαν αμερικανικό MQ-9 Reaper πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο τελικά συνετρίβη. Το περιστατικό είχε προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα.

To Top