Ελλάδα

Ο ύπουλος κίνδυνος που λέγεται μούχλα

Ο ύπουλος κίνδυνος που λέγεται μούχλα

Η εμφάνιση μούχλας σ’ ένα σπίτι δεν είναι ασυνήθιστο πρόβλημα. Όμως, πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά, αφενός γιατί είναι κίνδυνος για την ακεραιότητα του σπιτιού, αφετέρου γιατί μπορεί να προκαλέσει σημαντικά πρόβλημα υγείας στους ενοίκους.

Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να πούμε ότι η μούχλα είναι διαφορετική από τους λεκέδες που μπορεί να αφήσει μια βλάβη στα υδραυλικά και η διαρροή νερού. Αλλά είναι βέβαιο ότι η διαρροή νερού θα οδηγήσει στην εμφάνιση μούχλας αν δεν αντιμετωπιστεί. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζουμε τις διαφορές για να αντιδράσουμε ανάλογα.

Η μούχλα οφείλεται σε μύκητες που ευδοκιμούν σε υγρό περιβάλλον. Ανάλογα με το είδος και το περιβάλλον, η μούχλα (ειδικά η μούχλα από διαρροή νερού), μπορεί να πάρει αποχρώσεις του λευκού, του πράσινου ή του μαύρου. Μπορεί να εμφανιστεί σε κηλίδες και να αλλάζει χρώμα με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα, η ζημιά από διαρροή νερού έχει συνήθως κίτρινο ή καφέ χρώμα. Αυτοί οι λεκέδες μπορεί να είναι υγροί στην αφή και να εμφανίζονται ως αποχρωματισμοί ή μπαλώματα σε τοίχους και οροφές.

Η ζημιά από το νερό, η οποία αφήνει στην αφή την αίσθηση της υγρασίας, μπορεί να σχηματίσει φυσαλίδες σε έναν τοίχο και να του προκαλέσει ξεφλούδισμα. Από την άλλη πλευρά, οι αποικίες μούχλας μπορούν να παρουσιάσουν διαφορετικές υφές -συνήθως αφήνουν μια αίσθηση «γλοιώδη». Άλλες φορές μοιάζει με πούδρα που αποσπάται εύκολα όταν την αγγίζετε.

Η μούχλα μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα και μακριά από το σημείο όπου εμφανίστηκε αρχικά. Όταν απελευθερωθούν οι σπόροι των μυκήτων, μπορούν να ταξιδέψουν στον αέρα, να εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία του σπιτιού και να αναπτυχθούν οπουδήποτε βρουν υγρό περιβάλλον. Αντίθετα, η ζημιά από το νερό εντοπίζεται μόνο εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα με τα υδραυλικά. Αν, λοιπόν, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται γρήγορα οποιοδήποτε πρόβλημα διαρροής, είναι πολύ πιο σημαντικό να αντιμετωπίζεται γρηγορότερα η μούχλα, γιατί το πρόβλημα μπορεί να γίνει μεγαλύτερο. Για την πλήρη εξάλειψη μιας εστίας μούχλας επιβάλλεται καλός καθαρισμός του σημείου, απολύμανση και, σε σοβαρές περιπτώσεις, αντικατάσταση υλικών ή των μερών που έχουν προσβληθεί. Επιπλέον, ο καλός αερισμός του χώρου και η διατήρηση χαμηλής υγρασίας μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση μούχλας στο μέλλον ακόμη και μετά την αντιμετώπιση του αρχικού προβλήματος.

Ακόμα μία διαφορά της μούχλας από την υγρασία είναι η μυρωδιά. Αυτή της μούχλας είναι πολύ έντονη (μυρίζει σαν βρεγμένο «μπαγιάτικο» χώμα) και είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της. Επίσης, αν οι ζημιές από νερό μπορεί να εξελιχθούν σε απειλή για την «αρτιμέλεια» δομικών στοιχείων του σπιτιού, η μούχλα μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική απειλή για την υγεία. Καθώς επεκτείνεται, απελευθερώνει σπόρους και άλλες ενώσεις στον αέρα, τα οποία μπορούν να εισπνεύσουν οι ένοικοι ενός σπιτιού. Η παρατεταμένη ή έντονη έκθεση σε ορισμένα είδη μούχλας μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα δηλητηρίασης, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με αλλεργίες ή αναπνευστικές παθήσεις.

Ορισμένα κοινά συμπτώματα και σημάδια έκθεσης σε μούχλα περιλαμβάνουν βήχα, φτάρνισμα, ρινική συμφόρηση ή καταρροή, ερεθισμό του λαιμού, κόκκινα και υγρά μάτια, φαγούρα και δερματικά εξανθήματα, συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή λόγω ερεθισμού των πνευμόνων. Τέλος, η μούχλα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους πάσχοντες από άσθμα. Κάτι σημαντικό: ενώ όλα τα είδη μούχλας δεν είναι εγγενώς τοξικά για τον άνθρωπο, η παρατεταμένη έκθεση ακόμη και σε μη τοξικά είδη μούχλας μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή να επιδεινώσει υπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις.

Οι ζημιές από διαρροή νερού και η μούχλα συχνά πάνε χέρι – χέρι – η δεύτερη σχεδόν πάντα ακολουθεί τις πρώτες. Για τον λόγο αυτό, την επιδιόρθωση των υδραυλικών πρέπει να ακολουθεί προσεκτικός έλεγχος για ύπαρξη μούχλας -πολύ περισσότερο που η μούχλα μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται σε μόλις 24 ώρες υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Ένα πρώτο βήμα αντιμετώπισης είναι ο καθαρισμόςτης περιοχής με ξίδι ή με χλωρίνη, όπως και ο καλός αερισμός του χώρου. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν συνιστάται να βάψετε το σημείο όπου εμφανίστηκε μούχλα πριν ελέγξει κάποιος τεχνικός.

To Top