Κόσμος

«Οχυρωμένη» πόλη το Ζάγκρεμπ για την αναμέτρηση Ντιναμό και ΑΕΚ – Πρόβλεψη ακόμα και για επίθεση με…

croatia3

«Οχυρωμένη» πόλη το Ζάγκρεμπ για την αναμέτρηση Ντιναμό και ΑΕΚ – Πρόβλεψη ακόμα και για επίθεση με drones

Οχυρωμένη πόλη θυμίζει το Ζάγκρεμπ από το πρωί καθώς αναμενόταν να φτάσει, όπως και έφτασε, η αποστολή της ΑΕΚ για την αναβληθείσα πρώτη αναμέτρηση με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Αστυνομικοί και μπλόκα παντού, ενώ δεν απαρατήρητοι δεν περνούν – αν και μάλλον θα έπρεπε – ούτε οι αστυνομικοί με πολιτικά που βρίσκονται γύρω από όλα τα «σημεία ενδιαφέροντος». Η άφιξη της αποστολής της ΑΕΚ στο Ζάγκρεμπ και η μετακίνηση από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο έγινε με συνοδεία ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων.

Είναι μόνο ένα μέρος από το μεγάλο σχέδιο αστυνόμευσης της κροάτικης πρωτεύουσας που έχουν εκπονήσει οι Αρχές για το επόμενο διήμερο, που μετά τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια πριν από μια εβδομάδα, «μυρίζει μπαρούτι».

Σύμφωνα με ειδικό εγκληματολόγο που μίλησε στην κροάτικη ιστοσελίδα Jutarnji List, το ειδικό επιχειρησιακό πλάνο πέραν όλων των άλλων περιλαμβάνει και μεγάλο αριθμό αστυνομικών με πολιτικά. «Η δουλειά τους είναι να παρατηρούν στο γήπεδο και στον περιβάλλοντα χώρα του για πιθανές «ύποπτες» συγκεντρώσεις οπαδών της Ντιναμό. Μεγάλη αστυνομική δύναμη θα αναπτυχθεί έξω από το γήπεδο την ώρα του αγώνα, ώστε να προχωρά στη μεταφορά τυχόν προσαχθέντων.

Πρώτιστο καθήκον για τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στο Ζάγκρεμπ, σύμφωνα με τους Κροάτες, θα είναι η ασφάλεια της ελληνικής αποστολής από το ξενοδοχείο προς το στάδιο, από το στάδιο προς το ξενοδοχείο και από εκεί και πάλι στο αεροδρόμιο.

Βασικό μέλημα της κροατικής αστυνομίας είναι και αυτό που δεν κατάφερε η ελληνική. Να ελέγξει δηλαδή πλήρως τους δρόμους του Ζάγκρεμπ. Οι Κροάτες μάλιστα ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος σε Γάλλους και Ιταλούς, με δεδομένο ότι οι αδελφοποιημένοι με τους οπαδούς της ΑΕΚ οπαδοί της Μαρσέιγ και εκείνοι της Λιβόρνο, βρίσκονται σε μια σχετική κινητικότητα.

Πρόβλεψη ακόμα και για επιθέσεις με drones

Σύμφωνα με τον Κρέζιμιρ Άντολιτς, εγκληματολόγο, η Αστυνομία έχει προετοιμαστεί ακόμα και για το ενδεχόμενο χρήσης drone στον αγώνα. Μια ειδική ομάδα θα αναπτυχθεί κοντά στο γήπεδο και θα μπορεί να αντιδράσει σε μια επιχείρηση χρήσης drone. Το 2015 σε ώρα αγώνα της Ντιναμό, ένα drone εξοπλισμένο με δακρυγόνο είχε βρεθεί σε κοντινή απόσταση από το γήπεδο, συγκεκριμένα σε μια παιδική χαρά. Ένα drone είχε σταθεί αφορμή για μεγάλη αναστάτωση και το 2014, σε έναν αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας για τα προκριματικά του Euro 2016.

albania1
Drone πάνω από το γήπεδο της Παρτιζάν, κατά τη διάρκεια αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας το 2014. Το πανό περιλαμβάνει σύμβολα του αλβανικού εθνικισμού.
albania2
albania3

Το drone που πετούσε σε χαμηλό ύψος πάνω από το γήπεδο μια σημαία με σύμβολα του αλβανικού εθνικισμού, προκαλώντας την αντίδραση των Σέρβων. Ένας από τους παίκτες κατέβασε τη σημαία που ήταν κρεμασμένη στο drone και ακολούθησε τρομερή ένταση μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων.
Μια ακόμα ανησυχία, σύμφωνα με τον Άντολις, θα πρέπει να είναι ο διαμοιρασμός των εισιτηρίων. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η πώληση εισιτηρίων στη μαύρη αγορά σε Έλληνες.

To Top