Πολιτική

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης μια εβδομάδα πριν τις αυτοδιοι…

mitsotakis 5

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης μια εβδομάδα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Με κεντρικό στόχο την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου το προσεχές διάστημα το επιτελείο του πρωθυπουργού πατάει «γκάζι» εστιάζοντας σε πρώτη φάση σε δύο άξονες: α) αυτοδιοικητικές εκλογές β) μάχη κατά της ακρίβειας. Οι περιφερειακές εκλογές έχουν πολιτικοποιηθεί από τη ΝΔ στη λογική της συνεργασίας των αιρετών περιφερειαρχών με την κεντρική διοίκηση για να υλοποιηθούν τα αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία είναι ήδη έτοιμα και μένει να μπουν σε τροχιά υλοποίησης και για στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Υπό αυτή την έννοια ο πρωθυπουργός βγαίνει μπροστά με περιοδείες όλη την εβδομάδα σε Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη για να στηρίξει τους γαλάζιους «εκλεκτούς», ενώ αντιστοίχως και οι υπουργοί, βουλευτές, κομματικά στελέχη βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα αναδεικνύοντας σε τοπικό επίπεδο τη θετική ατζέντα των υποψηφίων που έχουν λάβει το χρίσμα της ΝΔ και υπογραμμίζοντας ότι η αυτοδιοίκηση χρειάζεται πρόσωπα με εμπειρία, τεχνογνωσία και αποτελεσματικότητα.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως οι υποψήφιοι που στηρίζονται από τη γαλάζια παράταξη θα καταφέρουν να εκλεγούν είτε στον πρώτο είτε να περάσουν στο δεύτερο γύρο και ανάλογα με τα από τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει και νέες περιοδείες πιθανότατα στο Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο την προσεχή εβδομάδα.

Ξεψαχνίζουν τα ποιοτικά στοιχεία των γκάλοπ

Μια εβδομάδα απέμεινε για τη νέα προσφυγή των πολιτών στις κάλπες – περιφερειακές/δημοτικές – και το κυβερνητικό επιτελείο «σκανάρει» τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών. Κοινό στοιχείο σε όλες είναι ότι στην ιεράρχηση των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες έρχεται πρώτη με διαφορά η ακρίβεια, η οποία ξεπερνά το ποσοστό του 80%, καθώς μεγάλη μερίδα της κοινωνίας δυσκολεύεται να αγοράσει ακόμα και τα βασικά αγαθά. Παράλληλα, 1 στους 2 πολίτες προβληματίζεται για τις φυσικές καταστροφές, ένα στοιχείο που σχετίζεται άμεσα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς τόσο οι Περιφερειάρχες, όσο και οι Δήμαρχοι καλούνται να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής και να προχωρήσουν έργα υποδομής, εξασφαλίζοντας τους σχετικούς πόρους αλλά και υλοποιώντας έργα με προδιαγραφές του μέλλοντος.

Το ζητούμενο είναι για το Μέγαρο Μαξίμου εάν η όποια κυβερνητική φθορά λόγω της καταστροφικής δίνης της κακοκαιρίας θα επηρεάσει τους κυβερνητικούς υποψήφιους και για το λόγο αυτό επιχειρείται να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία αφενός ότι τα καιρικά φαινόμενα ήταν πρωτοφανή και ο κρατικός μηχανισμός άντεξε και αφετέρου δημιουργείται ένα πλέγμα προστασίας στους καταναλωτές για αντιμετωπιστούν οι κραδασμοί που προκαλεί η ακρίβεια και να μετριαστούν οι επιπτώσεις της.

Τα μέτρα – ανάχωμα

Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία που προκάλεσαν οι εξωγενείς κρίσεις τα προηγούμενα 2 χρόνια ενισχύονται με τη νέα τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε από τη Βουλή και περιλαμβάνει:

Την υποχρεωτική ανακοίνωση των ανατιμήσεων προϊόντων

Την υποχρέωση των σούπερ μάρκετ να ανακοινώνουν σε καθημερινή βάση τις τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων, ώστε να αναρτώνται στην πλατφόρμα του e-Katanalotis.

Το ίδιο θα προβλέπεται και για τους προμηθευτές που θα προχωρούν σε αυξήσεις οι οποίες θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες.

Μειώσεις στις τιμές στο ράφι έως και 5% σε συγκεκριμένα προϊόντα για διάστημα 6 μηνών.

Τα προϊόντα αυτά θα σηματοδοτούνται με ειδική ταμπέλα που θα τοποθετηθεί κάθετα στα ράφια.

To Top