Κόσμος

Οι ΗΠΑ ανάβουν το «πράσινο φως» σε Δανία και Ολλανδία να παραδώσουν F-16 στην Ουκρανία – Για την ώρα…

Οι ΗΠΑ ανάβουν το «πράσινο φως» σε Δανία και Ολλανδία να παραδώσουν F-16 στην Ουκρανία – Για την ώρα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία στην πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας για να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση ουκρανών χειριστών, δήλωσε χθες Πέμπτη (17/8) Αμερικανός αξιωματούχος.

Το Κίεβο ζητεί από τους συμμάχους του στη Δύση να του προμηθεύσουν F-16 για να αντιμετωπίσει την ρωσική υπεροχή στον αέρα από πέρυσι.

Η Ουάσιγκτον έδωσε στην Κοπεγχάγη και στο Άμστερνταμ διαβεβαιώσεις ότι θα εγκρίνει με ταχείες διαδικασίες όλα τα αιτήματα για τις μεταβιβάσεις των μαχητικών, που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin, προκειμένου το Κίεβο να αποκτήσει F-16 μόλις αποπερατωθεί η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων.

Οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Ολλανδίας ζήτησαν πρόσφατα εγγυήσεις για αυτό. Είναι οι δύο χώρες που ανέλαβαν να ηγηθούν στην εκπαίδευση χειριστών της ουκρανικής ΠΑ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν απηύθυνε επιστολές στους ομολόγους του της Δανίας και της Ολλανδίας για να τους διαβεβαιώσει πως θα δοθούν εγκρίσεις, σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο.

«Σας γράφω για να εκφράσω την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ τόσο στις παραδόσεις μαχητικών στην Ουκρανία όσο και για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων από πιστοποιημένους εκπαιδευτές», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν στις επιστολές, τις οποίες συμβουλεύθηκε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Παραμένει κρίσιμο η Ουκρανία να είναι σε θέση να αμυνθεί εναντίον της συνεχιζόμενης επίθεσης της Ρωσίας και της παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας της», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Εξήγησε ότι η έγκριση των παραδόσεων από τρίτα κράτη θα επιτρέψει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να αξιοποιήσουν «πλήρως τις νέες δυνατότητες μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση της πρώτης ομάδας πιλότων» τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στα F-16 τον Μάιο. Ωστόσο, δεν έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Η Ουκρανία δεν αναμένει να παραλάβει μαχητικά F-16 φέτος

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εκφράζουν τη βεβαιότητα πως δεν θα παραλάβουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 εντός του 2023, δήλωσε εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας.

«Είναι προφανές πως δεν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την Ουκρανία το φθινόπωρο και τον χειμώνα με τα F-16», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής ΠΑ Γιούρι Ιχνάτ στην κρατική τηλεόραση.

Ωστόσο σημειώνεται κάποια πρόοδος, πρόσθεσε, εξηγώντας πως οι χειριστές και οι τεχνικοί μπορεί να αρχίσουν την εκπαίδευσή τους «στο εγγύς μέλλον».

Η Ολλανδία και η Δανία, κράτη μέλη του NATO, έχουν τεθεί επικεφαλής συμμαχίας 11 κρατών που θα εκπαιδεύσουν τους ουκρανούς χειριστές στα μαχητικά, που κατασκευάζει η Lockheed Martin. Το εγχείρημα αναγγέλθηκε τον Μάιο, στη σύνοδο της G7 στην Ιαπωνία.

Εκτιμάται πως θα παραδοθούν στην Ουκρανία μαχητικά από την Ολλανδία, τη Δανία, το Βέλγιο και τη Νορβηγία. Ωστόσο, η εκπαίδευση δεν έχει ακόμη οργανωθεί.

To Top