Ελλάδα

Οι κανόνες ασφαλείας για το τζάκι

tzaki2

Οι κανόνες ασφαλείας για το τζάκι

Καθώς προχωράμε προς τον χειμώνα και ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός, οι έχοντες τζάκι στο σπίτι τους πρέπει να βεβαιωθούν ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα διακοσμητικό σημείο -πρέπει να είναι έτοιμο για να προσφέρει τη ζεστασιά του.

Επειδή, όμως, μιλάμε για φωτιά οι κανόνες ασφαλείας είναι επιβεβλημένοι.

  • Ζητήστε από έναν επαγγελματία να επιθεωρήσει το τζάκι και να καθαρίσει την καμινάδα. Αν για οποιονδήποτε λόγο το τζάκι δεν λειτουργεί σωστά, υπάρχει τόσο κίνδυνος πυρκαγιάς όσο και κίνδυνος τοξικής δηλητηρίασης από διοξείδιο του άνθρακα.
  • Η περιοχή γύρω από το τζάκι πρέπει να είναι καθαρή και να μην υπάρχουν εύφλεκτα αντικείμενα. Κρατήστε τυχόν διακοσμητικά, ξύλινα έπιπλα, χαλιά κ.λπ. σε απόσταση ασφαλείας από το τζάκι. Καθώς υπάρχουν ξύλα που καίγονται πιο γρήγορα και έντονα, οι σπινθήρες ή οι κάφτρες μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.
  • Χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα προστατευτικά τζακιού. Επίσης, όταν καθαρίζετε τις στάχτες, να βεβαιώνεστε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή εστία θερμότητας ή κάποιο μικρό κομμάτι ξύλου που μπορεί να σιγοκαίει.
tzaki1
Οι κανόνες ασφαλείας για το τζάκι 3
  • Επιλέξτε προσεκτικά τα είδη ξύλου που θα κάψετε. Κάποια καίγονται πιο αργά, κάποια άλλα πιο γρήγορα -κάθε είδος χρειάζεται τον δικό του ξεχωριστό «χειρισμό». Επίσης, φροντίστε να αποθηκεύετε τα ξύλα σας σε ασφαλή και στεγνό χώρο -ένα βρεγμένο ξύλο ανάβει πιο δύσκολα και γεμίζει τον χώρο με καπνό.
  • Αν, πάλι, θέλετε να ετοιμάσετε στο τζάκι σας… λουκανικάκι, κανένα πρόβλημα. Όμως, μην αφήνετε το φαγητό σας χωρίς επιτήρηση την ώρα που ετοιμάζεται – οι συνθήκες ψησίματος δεν είναι ομοιόμορφες και προβλέψιμες όπως στην κουζίνα.
  • Αν έχετε ηλεκτρικό τζάκι, να θυμάστε ότι παρότι η φλόγα μπορεί να μην είναι πραγματική, αλλά η εγκατάσταση έχει τους δικούς της κινδύνους – είναι πηγή θερμότητας.
  • Τα ηλεκτρικά τζάκια καθιστούν δυνατό να έχετε ένα τζάκι σε μια τοποθεσία που κανονικά δεν θα μπορούσε να χωρέσει. Η φλόγα δεν είναι πραγματική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χωρίς κίνδυνο. Έτσι, φροντίστε να είναι συνδεδεμένο σε κατάλληλη πρίζα (και οπωσδήποτε όχι σε μπαλαντέζα), ενώ επίσης ο χώρος γύρω από αυτό δεν πρέπει να έχει εύφλεκτα αντικείμενα.
  • Αν, τέλος, έχετε τζάκι που λειτουργεί με φυσικό αέριο, πρέπει επίσης να φροντίσετε να μην υπάρχουν κοντά εύφλεκτα αντικείμενα (ιδίως χάρτινα), ενώ ελέγχετε τακτικά ότι η καπνοδόχος και οι αεραγωγοί λειτουργούν χωρίς προβλήματα.
To Top