Ένα γεωλογικό μυστήριο ταλαιπωρεί εδώ και αιώνες μια όμορφη πόλη στο Κονέκτικατ, προκαλώντας εκκωφαντικούς θορύβους που μοιάζουν σαν από εκρήξεις και σεισμικές δονήσεις που γίνονται αισθητές μόνο στην περιοχή.

Πρόκειται για το Χάρτφορντ, που είναι επιρρεπές σε εκρηκτικούς ήχους και επιθετικές δονήσεις, τους οποίους οι κάτοικοι ονομάζουν «θορύβους του Μούντους».

Το περίεργο φαινόμενο, το οποίο χρονολογείται αιώνες πίσω, από την εποχή των ιθαγενών Αμερικανών, προέρχεται από τους χιλιάδες μικροσεισμούς που πλήττουν την περιοχή και παρουσιάζονται ως ακουστικές σεισμικές δονήσεις που αντηχούν σαν εκρήξεις.

Εμφανίζονται μόνο στη συγκεκριμένη πολιτεία ετησίως, σύμφωνα με δήλωση του γεωλόγου του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, Ρόμπερτ Θόρσον, στην εφημερίδα «ΝewYork Post»: «Είναι τόσο μικροί που δεν μπορείς καν να τους αισθανθείς [αλλού]».

Πως πήραν το όνομα Μούντους

Η περιοχή, που πήρε το όνομά της από το χωριό Μούντους, που βρίσκεται στο Ανατολικό Χάμπτον, διαφέρει από τις σεισμογενείς περιοχές όπως η Καλιφόρνια, που βρίσκονται πάνω σε μεγάλα ρήγματα, τα οποία είναι γνωστό ότι βροντούν συχνά.

Αντίθετα, το Μούντους αποτελεί συντομογραφία της φράσης των ιθαγενών Algonquin «τόπος με κακούς θορύβους» και βρίσκεται πάνω από μια τεκτονικά πολύ πιο ανενεργή ζώνη στο μέσο μιας πλάκας.

Τον 18ο αιώνα, οι Πουριτανοί πίστευαν ότι αυτοί οι θόρυβοι και οι ήχοι ήταν ο ίδιος ο διάβολος.

Οι ειδικοί είναι εξίσου μπερδεμένοι με τους πρώτους αποίκους: «Υπάρχει κάτι στο σχήμα των λόφων, που ενισχύει αυτούς τους ήχους. Αυτό τους κάνει πιο δυνατούς από αλλού», δήλωσε ο Θόρσον.

«Όποια και αν είναι η αιτία, πιθανότατα συμβαίνει πολύ κάτω, σε βάθος περίπου 80 χιλιομέτρων μέσα στον ισχυρό, εύθραυστο ηπειρωτικό φλοιό της Γης», πρόσθεσε.

Η κατανόηση του πετρώματος κάτω από την πόλη είναι μια αρχή, αλλά δεν απαντά στα ερωτήματα που κρύβονται πίσω από τις αιτίες των θορύβων του Μούντους.

«Ξέρουμε τι υπάρχει εκεί κάτω, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει… Δεν υπάρχει κανένα μοτίβο που να έχουμε καταφέρει να αναγνωρίσουμε, εκτός από το ότι το Μούντους φαίνεται να έχει μια συγκέντρωση ή ένα σύμπλεγμα [δραστηριότητας]», εξήγησε ο γεωλόγος.

Ευτυχώς, οι θόρυβοι Μούντους δεν προκαλούν μεγάλη ζημιά πέρα από ένα ξάφνιασμα ή κούνημα, σύμφωνα με τον Θόρσον.

Οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει να ζουν με το φαινόμενο, ενώ κάποιοι λατρεύουν τους μύθους που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτό.