Κόσμος

Οι ουκρανικές Αρχές επιβεβαίωσαν τον απόπλου πλοίου φορτωμένου με σιτάρι με προορισμό την Αίγυπτο

ukraine vessel R

Οι ουκρανικές Αρχές επιβεβαίωσαν τον απόπλου πλοίου φορτωμένου με σιτάρι με προορισμό την Αίγυπτο

Ένα πλοίο φορτωμένο με σιτάρι απέπλευσε από ουκρανικό λιμάνι με προορισμό την Αίγυπτο, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές, υπογραμμίζοντας πως είναι η δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα που ένα πλοίο χρησιμοποιεί το θαλάσσιο διάδρομο που έχει δημιουργηθεί από το Κίεβο για να παρακάμψει τον αποκλεισμό και τις απειλές από τη Ρωσία.

«Το πλοίο ‘Aroyat’ απέπλευσε από το λιμάνι του Τσορνομόρσκ φορτωμένο με 17.600 τόνους ουκρανικού σιταριού με προορισμό την Αίγυπτο», ανακοίνωσε ο ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεκσάντρ Κουμπράκοφ μέσω της πλατφόρμας X. Ένα πρώτο πλοίο φορτωμένο με σιτάρι είχε ήδη αναχωρήσει χωρίς προβλήματα απ’ αυτό το ίδιο λιμάνι στις 19 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μια δοκιμή της ικανότητας της Ουκρανίας να ανοίξει και πάλι οδούς της ναυσιπλοΐας αφού κατέρρευσε η συμφωνία που επέτρεπε στη χώρα να εξάγει σιτηρά, μετά την απόσυρση της Ρωσίας απ’ αυτή. Η Μόσχα εξαπολύει συχνές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον των ουκρανικών υποδομών εξαγωγής σιτηρών.

Τον περασμένο μήνα η Ουκρανία ανακοίνωσε έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» στη Μαύρη Θάλασσα για να μπορέσουν να αποπλεύσουν τα πλοία, που έχουν παγιδευτεί στα λιμάνια της αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα, το Φεβρουάριο του 2022, και να παρακάμψει τη συμφωνία που κατέρρευσε.

To Top